SON DAKİKA
Hava Durumu

Ballı ihalede 'pardon'!

Bursa’da paralel Vali Şahabettin Harput döneminde inşa edilen Tapu ve Kadastro 4. Bölge Müdürlüğü binasının inşaatında yüzde 30 keşif a

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2016 00:02
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2016 01:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ballı ihalede 'pardon'!
Bursa’da paralel Vali Şahabettin Harput döneminde inşa edilen Tapu ve Kadastro 4. Bölge Müdürlüğü binasının inşaatında yüzde 30 keşif artışıyla ilgili sorularımıza Harput’tan değil ama BİMER’den cevap geldi. Cevaba göre proje baştan aşağıya hatayla dolu ve bunu ilgili kurumlarda kabul ediyor.

 

Paralel Vali Şahabettin Harput döneminde yapılan ve Harput’un özel gayreti ile Dünya Bankası Hibe kredisi sağlanarak Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkarılan Tapu ve Kadastro 4. Bölge Müdürlüğü Binası, davet usulü ile anahtar teslim ihale edildi. 2014 yılının aralık ayında yapılan ihaleyi en düşük teklifi veren Y.D.A İnş. San. Tic. A.Ş-Fuat Çelik İnşaat San. A.Ş konsorsiyumu kazandı.

BİR ANDA 6 MİLYONLUK ARTIŞ

Konsorsiyum 18 milyon 844 bin liralık en düşük teklifle işi aldı ancak anahtar teslim ihale edilen iş, bir süre sonra keşif artışı nedeniyle 24 milyon 556 bin 855 liraya çıktı. Daha önce Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü’ne ait binaların olduğu arazide nasıl bir iş artışı olduğu açıklanmazken, yüklenici firma 6 milyon liraya yakın parayı cebine koydu. Kamu İhale Kanunu’ndan kaçırılan bina işinde iş artışı kafaları karıştırdı. Konuyla ilgili bir başka iddia ise bu paranın Orhangazi Üniversitesi’nin inşaatında kullanıldığına yönünde.  

BAŞINDAN SONUNA KADAR SKANDAL

Şehir Gazetesi’nin manşetten gündeme taşıdığı konuyla ilgili paralel Vali Şahabettin Harput’tan ses çıkmadı. Ancak beklenen açıklama Başbakanlık İletişim Merkezi’nden (BİMER) geldi. BİMER’in ilgili kurumlardan aldığı resmi bilgilere dayanarak yaptığı bilgilendirmede iş artışına neden olan gerekçeler sıralandı. Bunların başında fore kazık imalatı, dış cephe malzeme değişikliği, demir miktarının ihalede yanlış yazılması ve dolayısıyla bundan kaynaklanan demir artışı, otomasyon sistemindeki artışlar, mekanik tesisattan kaynaklanan artışlar ve eski binaların yıkımında yapılan hesap hataları gösterildi. Yani ihale başından sonuna kadar hatalar zinciri ile dolu ve milletin 6 trilyonu için ilgili kurum ve kişiler “Pardon” dedi.

İYİ NİTEYLİ BİR UYGULAMA DEĞİL

Konuyla ilgili Şehir Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan uzmanlar ise bu kadar çok hatanın aynı anda olmasının düşündürücü olduğunu dile getiriyor. Özellikle anahtar teslim ihalelerin sıfır hata ihaleler olduğunu ve bu imalatlarda çok istisnai durumlarda yüzde 10’a kadar iş artıyı olabileceğine değinen uzmanlar, proje aşamasından önce sondaj yapılarak temelin nasıl olacağına karar verilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Demir hesabının, ya da eski binaların yıkımıyla ilgili hesabın şaşmasının akıl almaz hatalar olduğunu anlatan uzmanlar, ilgili firmanın bu artışı göz önünde bulundurarak düşüp fiyat verip ihaleyi almış olabileceğini ya da firmanın bu bilgiye sahip olabileceğine de dikkati çekiyor. Projeden önce sondaj yapılarak temelin durumunun netleştirilmesi gerektiğini ve bunun yasal zorunluluk olduğunu anlatan uzmanlar, sonradan bunun iş artışı olarak fatura edilmesinin iyi niyetli bir durum olamayacağının altını çizdi.

HESABI MUTLAKA SORULMALI

Bu derece yüksek hataların olduğu bir projenin iptale edilerek yenilenmesi gerekirken keşif artışına gidilmesinin de rekabet kurallarına aykırı olduğu ve yasal olmadığı ifade ediliyor. Uzmanlar, bu hataların millete bir fatura çıkardığını ve bu hataları yapan kişi ve kuruluşlardan hesap sorulması gerektiğini de dile getirirken, yetkili kurumların mutlaka bu binayla ilgili inceleme yaparak sorumlularıyla ilgili gereken işlemleri yapması gerektiğini ifade ediyor.

 

İŞTE İŞ ARTIŞINA NEDEN OLAN 7 MADDE

İşte milletin parasının nasıl çarçur edildiği ya da peşkeş çekildiğini ispatlayan BİMER’den gelen cevap ve iş artışına neden olan 7 madde:

“BİMER Başvurunuz incelenmiş olup, soru konusu edilen Bursa Tapu ve Kadastro IV. Bölge Müdürlüğü hizmet binasının yapımı sırasında İş artışına neden olan imalat değişiklikleri ve ek imalatlardan bazıları (önemli artışa neden olanlar) aşağıda verilmiştir.

1-Fore kazık imalatı,

2-Dış cephede yapılan malzeme değişikliği (doğaltaş-mermer ve izoklinker malzeme kullanılması),

3-Demir miktarındaki artış (demir miktarının sehven hatalı yazılması),

4-Zeminde kullanılan seramik malzemesi değişikliği (granit seramik kullanılması),

5-Otomasyon sisteminde oluşan artışlar,

6-Mekanik tesisat metrajlarındaki artışlar(tesisat borularındaki artışlar ),

7- Arsa üzerinde bulunan eski binaların yıkımında yapılan hesap hatası.”

(Haber Merkezi)

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.