SON DAKİKA
Hava Durumu

Başbakan talimat verdi utanç abidesi kaldırıldı

Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinde bulunan ve üzerindeki kitabede Osmanlı Devleti’ni bir işgalci gibi gösteren anıt bulunduğu yerden kaldır

Haber Giriş Tarihi: 03.02.2013 23:16
Haber Güncellenme Tarihi: 04.02.2013 00:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinde bulunan ve üzerindeki kitabede Osmanlı Devleti’ni bir işgalci gibi gösteren anıt bulunduğu yerden kaldırıldı.



Tophane bölgesinde Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin hemen yanında bulunan “Şehitler Anıtı” bulunduğu mevkiden kaldırıldı. Kurtuluş Savaşı’nda Yunanlılar’ın şehirden kovulması sırasında Hacivat Köprüsü yakınlarında şehit olduğu söylenen Bursalı 14 asker anısına dikilmiş olan anıt Osmanlı Devleti’ni bir işgalci kuvveti gibi gösteren kitabesi nedeni ile gündeme gelmişti. Yaklaşık iki aydır gündemden düşmeyen anıt tarihçiler, siyasetçiler ve Bursalılar’ın büyük tepki göstermesine sebep oluyordu. Aslında anıta ilk defa tepki gösterilmiyordu. Daha önce de bu utanç abidesinin kaldırılması için girişimlerde bulunulmuştu. Tarihçi Mustafa Armağan da konuyu daha önce gündeme taşımıştı. Özetle şöyle diyordu Armağan: 'İsteyen bir başka yere dikebilir bu sözde anıtı ama ben ve benim gibi düşünenler onun Osman Gazi'nin türbesinin başına dikilmiş, adeta Osmancık'ı böğründen yaralayan bir mızrak gibi orada durmasını istemiyor. Mutlaka kaldırılmasını istiyoruz. İsteyen alır, başka bir yere diker, onların sorunudur. Benim sorunum, atalarıma yönelen bu hakaretamiz kitabenin ve anıtın 'oradan' kalkmasıdır. O anıt orada durdukça her yıl Osmanlı'nın kuruluş yıldönümünü kutlamak da, Söğüt'te Ertuğrul Gazi şenlikleri düzenlemek de birer gösteriden ileri gidemeyecek, geçmişle aramıza giren bu zehirli mızrak oradan çekilip çıkartılmadıkça yaramızın kanı dinmeyecektir.'   Hatırlanacağı üzere Vali Şahabettin Harput, Şehir Gazetesi’ne tarihimizle çelişen satırları ile tepki toplayan bu anıt hakkında açıklama yapmıştı. Vali Harput, oradaki anıt üzerindeki kitabenin olması veya kaldırılması gerektiği konusunda iki farklı görüşün olduğunu belirtmişti. Vali Harput, “Orayla ilgili gerçekçi açıklama önümüzdeki günlerde açıklanacak” şeklinde konuşmuştu.  Ankara’da yapılan Ak Parti İl Başkanları toplantısında Başbakan Tayyip Erdoğan konuyla ilgili bilgi aldıktan sonra “Şehitler Anıtı”nın kaldırılarak başka bir yere taşınması talimatını verdi. “Şehitler Anıtı” geçtiğimiz hafta kaldırıldı. Anıt Bursa Müzesi’ne nakledildi.

Anıt üzerindeki kitabe yazanlar:

"Burada yatan askerlerin şehid düştükleri muharebe öyle muazzam bir zaferle nihayet bulmuştur ki, neticesinde Bursa ikinci defa fethedilmiş ve kadim Osmanlı hükümeti nihayet bularak yerine Hükümet-i Cumhurriyemiz teessüs etmiştir. Bu şehidler bu eserlerin abide-i mefharetidir. Mukaddes ruhlarına fatiha.

19 Muharrem 1341-11 Eylül 1338".

Anıt üzerindeki kitabede tepki çeken ifadeler sadeleştirilmiş Türkçe ile  şöyle:

"...savaş sonucunda Bursa ikinci defa fethedilmiş ve çok uzun ömür süren Osmanlı Hükümeti son bularak yerine Cumhuriyet Hükümetimiz kurulmuştur."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.