SON DAKİKA
Hava Durumu

Başkan Aktaş, Acil Eylem Planı'nı kamuoyuyla paylaştı: Borçlu ve umutlu

  Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, beklenen “Acil Eylem Planı”nı Bursa kamuoyuyla paylaştı. Büyükşehir’in 5 milyar l

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2017 22:07
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2017 00:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Başkan Aktaş, Acil Eylem Planı'nı kamuoyuyla paylaştı:   Borçlu ve umutlu
 

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, beklenen “Acil Eylem Planı”nı Bursa kamuoyuyla paylaştı. Büyükşehir’in 5 milyar lirayı bulan bir borç yükünün altında olduğunu dile getiren Aktaş, durdurulan ve devam eden projelerle ilgili de bilgi verdi. “Fanteziyi bırakıp halka dokunacağız” diyen Aktaş’ın ortaya koyduğu tablo, Recep Altepe döneminde yapılan plansız harcamaların Bursa’yı getirdiği noktayı da gözler önüne serdi.

Canan Güleç- Batuhan Yorulmaz

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, göreve geldiği gün hazırlığına giriştiği “Acil Eylem Planı”nı Merinos AKKM’de düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman’ın da yer aldığı toplantıda konuşan Aktaş,  2019 seçimlerine dek geçecek sürede yeni projeler hazırlamaktan önce mevcut durumun düzeltilebilmesi için çalışacaklarını vurguladı.

“BELEDİYENİN 5 MİLYAR BORCU VAR”

Mevcut ekonomik durumla ilgili bilgi veren Aktaş, belediyenin 4,5-5 milyar lira borcu olduğunu belirtti. Belediyenin kredi alma hakkının da olmadığına dikkati çeken Aktaş, şunları söyledi: “Borçsuz belediye fikrine katılmıyorum. İş yapan belediyenin borcu olur.  Büyükşehir Belediyesi'nin ciddi borçları var. 2032 yılına kadar borçlarımız var ve bunun rakamsal boyutu 4,5-5 milyar lira. Borçların yüzde 60'ı 2018-2019-2020 yıllarında. 2018 ile alakalı hele çok fazla bir şey söylemeye gerek yok. 2018’deki gelirlerimiz gider ve kredileri karşılamıyor. Genel giderlerimiz ve beraberinde mevcut kredilerimizi karşılamaya yetmiyor. Kredilerimiz kapalı. En küçük bir endişem yok. İflas söz konusu değil. Diğer belediyelerde de borçlar var. Ankara'dan bir miktar borcumuz fazla. Belediye kapanmaz, 3 aşağı 5 yukarı toparlanır. Yanlış yapan varsa kanuna hesabını verir. Aldığım tabloyu en düzgün hale getirmek durumundayım.”

 “İNSANA DOKUNMAK GEREK”

Başkan Alinur Aktaş, “3 P kuralını uygulayacağız. Para, personel ve proje. Eğer bu 3'ü arasında bir ahenk bir uyum varsa, belediyenin ölçeği ne olursa olsun sorun ve sıkıntı yok. Bunu ne kadar ahenkli götürüyorsanız o kadar başarılı oluyorsunuz. Burası Anadolu, insanlara dokunmanız lazım. Acısında tatlısında beraber olmanız lazım. Siz sokakları altınla döşeyin gönülleri imar edemezseniz; muvaffak olamazsınız.” dedi.

“YENİ İNDİRİMLER YOLDA”

Toplu ulaşımı teşvik etmek istediklerini kaydeden Başkan Aktaş, “Bu yönde indirimler yaptık. 6-7 ay sonra bir indirim daha yapacağız. Toplu ulaşımı teşvik etmemiz gerekiyor. Bu manada üst geçit, kavşaklar gözden geçirilecek. Stadyum çevresinde otopark ciddi sıkıntı. Stada ulaşımın rahatlatılması için emniyetle istişare halindeyiz” dedi.

“YILDIRIM HATTINA DESTEK İSTENECEK”

Merkezi hükümetin desteklerini beklediklerini Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'na söylediğini dile getiren Aktaş, "Sayın Cumhurbaşkanımızla görüştüğümüzde ifade edeceğiz. Yakın zamanda kendisini Bursa'da misafir edeceğiz. 6,5 kilometrelik kent içi toplu ulaşımın geliştirilmesine katkı için Yıldırım metro projesinin yapımına başlanmasını ve bugüne kadar hiç destek alamadığımız bu konuda Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve bakanlardan destek isteyeceğiz. Ankara-İzmir yoluna alternatif olan dağ eteklerindeki Güney imar çevre yolumuz çok önemli” şeklinde konuştu.

İŞTE İPTAL EDİLEN PROJELER

Başkan Aktaş, iptal edilen projelerle ilgili de bilgi verirken, şehir içi teleferik projeleri ve deniz uçağı başta olmak üzere birçok projeden vazgeçildiğini aktardı. Aktaş,  “Gökdere-Teferrüç teleferik projesi iptal edildi. 64 milyon artı KDV, 100 milyon lirayı bulacak proje. Sıcaksu-Yiğitali teleferik hattı da durduruldu. Yakın çevre yolu Yunuseli viyadüğü, Kükürtlü bağlantı yolları iptal edildi. Yıldırım Şükraniye Viyadüğü ise proje aşamasında iptal edildi” ifadelerini kullandı.

“FANTEZİ İŞLERLE UĞRAŞMAYACAĞIZ”

S plaka satışını iptal ettiklerini anlatan Aktaş, “Su kuşu, hava ulaşımı da iptal edildi. Yüzde 10 indirim maliyeti 13 milyon, Su Kuşu’nun zararı 18 milyon lira. Fantezi işlerle uğraşmayacağız. Bu şehrin imajını yükseltecek projelere ihtiyacımız var. Bize zarar ettiren projelerle uğraşmak zorunda değiliz. İstanbul, Kocaeli, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanları olarak 15-16 gün önce bir araya geldik. Uçaklardan bir tanesini Marmara Denizi'ni denetlemek için kiralayacağız. Diğer uçakları satacağız. Burulaş Travel şirketini de kapattık. İsabey'de katı atık transfer istasyonu var. 12 milyon liraya ihale edilmiş. Çalışmayı durdurduk. Transfer istasyonu Samanlı'da konuşlandırıldı. Orhangazi'de zeytin işleme tesisi iptal edildi. Mustafakemalpaşa ilçesinde 13 milyon liralık kule restoranının ihalesini iptal ettik” dedi.

ŞEHİR BATIYA DOĞRU BÜYÜYECEK

Başkan Aktaş, "Bin metrekarelik alanlarda, parsel bazında 150 daire yıkarak 400 daire yapmak kentsel dönüşümle çok izah edilemez, kentsel yenileme mi dersiniz, farklı bir model mi dersiniz. Konunun tarafları var. Bir vatandaş boyutu, iki belediye, üç devlet, dört müteahhit boyutu var. Herkesin kazandığı maç olmaz. Biz öyle sistemler geliştiriyoruz ki, herkes kazanıyor. Şehri büyütmemiz gerektiği çok net bir şekilde ortaya çıkıyor. 0,50 ile alakalı bakanlığın yasal çerçevesinde devam edecek. Bunu odalar da ifade ediyor. Yeni imar alanlarıyla şehri batı yönünde büyütmemiz gerektiğini bir kez daha ifade etmek gerekiyor. Mevcut yerde 5 katı 15 kata çıkararak çözüm üretmek iş değil. Eğer batıda yeni imar planı konusunda süreç bunu gerektirirse taraflarla konuşacağız. Orta ve uzun vadeli proje. Parsel bazında küçük dönüşümler yerine ada bazlı bu işleri halletmek durumundayız. Doğanbey olayı var ki, ama Ulucami ve Kapalıçarşı gibi Uludağ'ın hemen ön görüntüsünde olduğu için şehrin tam göğsüne böğrüne saplanan hançer gibi durduğu için sıkıntılı bir konu. Bu konuda bir şeyler yapmayı çok arzu ediyorum. Kafamda konular var ama Cumhurbaşkanımızın bize desteği ve katkısının olması çok önemli. Kentsel dönüşüm konusunda mevcut bekleyenlerle alakalı, mümkün olduğunda sorunlar aşılarak halledilecek. 21'inde meclisimiz var. Yeni sistemin ilgili taraflarla bir araya gelinerek kamuoyu ile paylaşılacağını ifade etmek istiyorum" dedi

“BİLLBOARD KİRLİLİĞİNİ KALDIRIYORUZ”

Şehrin giriş çıkışlarının yeşil temasına uygun hale getirilmesinin ilk talimatlarından birisi olduğunu vurgulayan Aktaş, "İstanbul, İzmir, Ankara girişlerinin düzenlenmesi talimatını verdim. Orman Bakanımızdan destek aldık. Billboard kirliliğine düzenleme getirdik. Bazılarını kaldırtıyorum. Kent estetiği birimine yetki verdik. Yeni bir şey koymak yok. Eski stadyumun olduğu bölgedeki çalışmalara da hız verdik" diye konuştu.

"ULUDAĞ 4 MEVSİM HİZMET VERECEK"

Uludağ'ın 4 mevsim hizmet vermesi için gayret sarf edeceklerini belirten Aktaş, "Büyükşehir bünyesinde Uludağ Daire Başkanlığı oluşturabiliriz. Uludağ iyi bir çekim merkezi olabilir. 12 ay Bursa için önemli kazanç kapısı olabilir. Su ve kanalizasyonla alakalı çalışmalar yaptık. Katlı otopark, arıtma, kongre kültür merkezlerini yapamamışız. Bakan Bey tam destek vereceğini ifade etti. 5-6 Ocak tarihinde Çevre Orman Bakanlığı ile turizm çalıştayı gerçekleştireceğiz. Otoparklar yapmak durumundayız. Yollar genişletiliyor. Acemi pistiyle ilgili Milli Parklar yer tahsisi yaptı. Bize ait tek alan var, yeni oteller kazandırmamız gerekiyor. 4 mevsim, kongrelerin, tatil toplantıların yapılacağı bir mekâna dönüşmesi gerekiyor. 8-9 ay sinek avlayan, 2 ay için trafik sıkıntısı yaşayan Uludağ yerine 12 ay yaşayan bir bölge istiyoruz" şeklinde konuştu.

MERİNOS YENİDEN PLANLANACAK

“Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi'mizi uluslararası organizasyonlarda dolu dolu çalışmalarda göreceksiniz" diyen Aktaş, "Kültür derneklerimizin, sivil toplum örgütlerinin günleri var. Mantı börek günleri var. Bu alan çok daha güzellikleri hak ediyor. 2018 Atatürk Kongre Kültür Merkezi için bambaşka bir yıl olacak. Endonezya Günleri gibi, önemli dolu dolu üst düzey program ve fuarlarla burada buluşacağız" ifadelerini kullandı.

BURFAŞ İFTARLARI MERCEK ALTINDA 

Büyükşehir Belediyesi'nin 11 iştiraki olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş şunları söyledi: "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 24 tane sosyal tesisi varken, Bursa'nın 55 sosyal tesisi varsa, halka dokunma noktasında bir aksaklık varsa, kimse kusura bakmasın. Burfaş'ın 43 milyon liralık borç yükü var ortada. Sosyal tesis demek belediye marifetiyle iftarlara yemek vermek, farklı derneklerin ihtiyacını karşılamak değildir. İhaleleri sorgulanıyor. Burulaş Genel Müdürü burada. 5 tane ihaleye zeyilname çıkardı. Bakım-onarım, güvenlik, temizlik, yemek ve şoför alımını erteledik. Bunun maliyeti 105 milyon lira. Bunu 15 milyon daha aşağıya çekebiliriz. Hesap kitap yapıyoruz. İşin aciliyetinin farkındayız. Sosyal tesislerimiz gerçek manada halka dokunacak. İyi uygulamalar var. Bunlar devam edecek.” 

STADI TAMAMLAMAYA 500 MİLYON DA YETMEDİ

"Şampiyon Bursaspor bu şehrin değeridir" diyen Aktaş, "Konya Büyükşehir Belediye Başkanı'na sordum 1,5 yılda 160 milyon liraya mal etmişler. Devlet 50 milyon verdi. Biz bugüne kadar 500 milyon para harcamışız. Bursaspor liste getirdi 80-100 milyon lirası var. Ben Recep Başkan ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Kanuni çerçevede elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Stadyumun girişi çıkışı, otoparkı ile bir düzene kavuşturulması gerektiğine inanıyorum. Belediyespor’a zimmet çıktı, soruşturma geçiriyoruz. 6,9 milyon lira bütçe yerine 30 milyon lira harcanmış. Her şey belediye gücüyle halledilince hatlar karışıyor. 13 Aralık'ta kongre kararı alındı" şeklinde konuştu.

T2’DE GERİ DÖNÜŞ YOK

T2 hattıyla ilgili 110 milyon lira ödendiğini hatırlatan Aktaş, "Bu haliyle 8 bin100 metre, 700 metresi yer altında. Gerekliliği ve zamanlaması konusunda çok şeyler söylenebilir. TOFAŞ ve Renault'un bütün işçilerini bindirsek yeterli doluluğa ulaşmıyor. 110 milyon lira para harcanmış, vagonları alınmış. Kenarda bekliyor. Biz sağlıklı dönüşümü nasıl yapabiliriz. Çıkış yollarını nasıl revize ederiz. Bunun derdi ve hesabı içindeyiz. T2 hattını sadece bu hattan ibaret görmüyoruz. DOSAB var. İşin ikinci etabında bu bağlantı ayağının olduğunu unutmayın. 34.günde de 64.günde de 104. günde de hep konuşacağımız, bazı söylem ve konular olacak. Bunları yaparken de sizlerle yapacağız. Önünüzde karalı sayfa var, olabilir. Çeviriyoruz bembeyaz bir sayfa açıyoruz. Düzenli bir şekilde yazı yazmanın hesabı içerisindeyiz. Bunları doğru ve maksimum verimlilikle yeni sayfa açmak durumundayız. Belediyelerde, kamuda süreklilik esastır. Kişilerle kaim değildir. Bizim eskideki doğru örnekleri geliştirdiğimiz gibi yanlışları da sonlandırmak durumundayız. Ben tüm belediye başkanlarıyla görüşeceğim. Muhalefet de olsa sorunları birlikte çözeceğiz" şeklinde konuştu.

BAŞKAN BUGÜN MUDANYA’DA

İlçelerdeki sorunların çözümüne dair yaklaşımlarını “ameliyat ediyoruz” olarak tanımlayan Belediye Başkanı Aktaş, ilçe ziyaretleri sırasında alınacak kararların o ilçenin belediye başkanı ya da onun tarafından görevlendirilmiş biri nezaretinde olacağını belirtti. Muhalefet partisi belediye başkanlarıyla ilişkilerine de değinen Aktaş, “Beni aramaları ya da ziyarete gelmeleri değildir önemli olan. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile meclis toplantısında karşılaştık, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz zaten meclis oturumlarına dahi gelmez. Ama ben her ilçemiz gibi Mudanya’ya da gideceğim” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.