SON DAKİKA
Hava Durumu

'Başkasının elektriğini biz ödüyoruz'

 Bursa Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, dürüst elektrik abonelerinin cezalandırıldığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2012 14:45
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2012 15:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
 Bursa Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, dürüst elektrik abonelerinin cezalandırıldığını söyledi.

Elektrik abonelerinden alınan kaçak elektrik bedeline tepki gösteren Yılmaz, "EPDK’nın 2011 yılında şeffaflık adına ayrıştırdığı kalemler, tepkiler üzerine tek kalem üzerinden tekrar gizlendi. Elektrik dağıtım şirketleri de artık faturada kayıp-kaçak bedelini göstermemektedir. Oysa EPDK’ya düşen görev bir yanlış uygulamayı gizlemek değil, yanlış uygulamayı ortadan kaldırmaktır. OECD ve AB ülkelerinde kayıp-kaçak oranı yüzde 7-8 iken ,bizim ülkemizde bu oran yüzde 14,6 olarak uygulanmaktadır. Yani EPDK ülke genelinde oluşan kayıp-kaçak elektriği, dağıtım şirketleri üzerinden dürüst tüketiciye yüzde 14,6 oranında fatura edilmesine imkan sağlamaktadır. Bu uygulamanın hukuki bir dayanağı yoktur" dedi.

Hizmetin gereği olan unsurların ikinci kez ücretlendirilmesinin kanunlara aykırı olduğuna işaret eden Yılmaz, "Aynı şekilde tüketicinin hiçbir sorumluluğunun olmadığı kayıp/kaçak enerji bedellerinin faturalara eklenmesi temel anayasal haklara aykırı olduğu gibi yasalara da aykırıdır. Her yıl bu hukuksuz uygulama ile tüketiciden iki milyar TL kayıp/kaçak parası alınmaktadır. Tüketici de hukuki yollara başvurarak bu hasız bedelin iadesini talep etmektedir. Bu konuda bir dava daha kazanılmıştır. Bursa Tüketici Mahkemesi Elektrik Dağıtım Şirketinin itirazını reddetmiş, hakem heyetinin kararını ve tüketici Yadigar Bayram’ın talebini haklı bulmuştur. Ayrıca TÜDEF bu haksız uygulama yüzünden EPDK hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştur. Hukuki süreç devam etmektedir. Tüm tüketiciler, hizmet aldıkları elektrik şirketlerine iadeli taahhütlü bir dilekçeyle başvurarak kaçak bedelin iadesini talep etmeli, olumsuz cevap almaları durumunda ise ikamet ettikleri hakem heyetine başvurmalıdırlar" diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.