SON DAKİKA
Hava Durumu

Başköylüler temiz suya kavuştu

Bursa'nın Orhaneli ilçesine bağlı Başköy'de, mermer ocaklarının su kaynağını kirletmesi üzerine 2 yıldır süren hukuk mücadelesi zaferle

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2013 12:23
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2013 13:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Başköylüler temiz suya kavuştu
Bursa'nın Orhaneli ilçesine bağlı Başköy'de, mermer ocaklarının su kaynağını kirletmesi üzerine 2 yıldır süren hukuk mücadelesi zaferle sonuçlandı. Mermer ocakları kapanıp köyün kaynak suları tertemiz akmaya başlayınca vatandaşlar köy meydanında göbek atıp davul çalarak bu durumu kutladı. Kadınlar ise 2 yıl boyunca kentin çeşitli noktaları ile köyde birbirinden farklı tepki eylemlerine imza atmışlardı. Suların yeniden temiz akmaya başlaması, "Eylem yapan köy kadınlarının zaferi" olarak ortaya çıktı.

Başköy'ün içme suyu mermer ocakları sebebiyle yaklaşık 2 yıl boyunca kirli akıyordu. Sularını kirleten mermer ocağına dava açan köylüler, işletmenin faaliyetini mahkeme kararıyla durdurmasıyla temiz suya kavuştu. Daha önce tepkilerini dile getirmek için Bursa şehir merkezinde eylemler yapan, mart ayında Merinos AKKM'de düzenlenen Su Kongresini basmaya çalışan köylü kadınlar, tepkilerini mısralara bile dökmüştü. Temiz suya kavuşmak için şiirler yazan vatandaşlar, köyün dışında bulunan başka bir çeşmeden her gün traktörlerle giderek su taşıyordu.
Köylerinde yapılması planlanan ÇED toplantısına eylemler yapan Başköylü kadınlar, Kadriye köyünde yapılan toplantıya da giderek, duruma tepkilerini göstermişti. 2 yıl boyunca temiz su savaşı veren köylü kadınlar, mermer ocağının 3 ay önce faaliyetini durdurmasıyla temiz suya kavuştu.

DAVUL ÇALARAK OYUN OYNADILAR
Başköy sakinleri, yıllardır özlemini çektiği temiz suyun şimdi mutluluğunu yaşıyor. Evlerinde çamurlu su akması sebebiyle su çilesi çeken köylüler, artık çeşmelerinden akan temiz suyu gönül rahatlığıyla içiyor. Temiz ve berrak su ile yemeklerini yapan köylüler, mermer ocağının faaliyetini durdurması ile temiz suya kavuşmalarını davul çalıp oynayarak kutladı. Köy meydanında toplanan Başköylüler, çeşmeden doldurdukları suyu içerek, dakikalarca oynadı.

"ARTIK KİRLİ SU DERDİ YOK"
Başköy Muhtarı Hasan Acar, yıllardır bu suyun özlemini çektiklerini belirterek, "Artık kirli su derdi yok. En sonunda temiz suya kavuştuk. Suyumuzun temiz akmasını hep istiyorduk. Bu konuyu Ankara'ya bile taşıdık. Davalar açtık. Çeşmelerimizden akan çamurlu su sağlığımızı tehdit ediyordu. Bugün sevinçliyiz. Mermer ocağının kapanması sebebiyle su çilesinden kurtulduk. 3 aydır suyumuzu temiz içiyoruz. İnşallah bu böyle devam eder" dedi.
120 haneli köyün tamamında temiz su sevinci yaşandığını dile getiren Muhtar Acar, bu süreçte kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.

"ÇOCUKLARIMIZ DA SEVİNÇLİ BİZ DE ÖYLEYİZ"
Köy sakinlerinden Halil Kavruk, suyun temiz akması sebebiyle köy meydanında oynadığını ifade ederek, "2 senedir çektiğimiz çileyi bir kendimiz bir de Allah biliyor. Artık kurtulduk. Davul çalarak bunu kutluyoruz" ifadelerini kullandı.
Köy sakinlerinden Gülşen Acar, "Eskiden suyumuz kirli olduğu için ne yemek yapabiliyorduk, ne de çamaşırlarımızı yıkıyabiliyorduk. Artık su taşıma derdi yok. Artık bunlar yok. Şimdi suyumuz temizlendi. O eski günlerimize kavuştuk. Çocuklarımız da da sevinçli biz de öyleyiz" diye konuştu.
Mustafa Erkan, artık temiz suyla bahçelerini ve tarlalarını sulayabildiğini belirtti. Köyde çaycılık yapan İsmet Seymen ise, "Önceden su bulanıktı. Çamur akıyordu. Çay bile demleyemiyorduk. Hayvanlarımız bile bu suyu içmiyordu. Artık sularımız temiz akıyor" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.