SON DAKİKA
Hava Durumu

Bosch işçilerinin çadır eylemi

Bursa'da sendika mücadelesi yürüttükleri için işten atılan BOSCH ve REXROTH işçileri, İstanbul Maslak'taki BOSCH Genel Merkezi'nin önünde ç

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2013 19:36
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2013 20:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa'da sendika mücadelesi yürüttükleri için işten atılan BOSCH ve REXROTH işçileri, İstanbul Maslak'taki BOSCH Genel Merkezi'nin önünde çadır kurdu. Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, işe dönene kadar direnişlerini sürdürmeye kararlı olduklarını söylediler.



 

Sağlık raporu almasına rağmen Birleşik Metal-İş üyesi işçilerden Akan Yılmaz’ın işten çıkarılırken fazla mesaiye kalmadığı gerekçesiyle de Metin Gürgün'ün işine son verildiğini de belirten sendika yetkilileri, iki işçinin de aynı zamanda sendikanın aktif çalışanlarından olduğunu kaydettiler. Üçüncü olarak Serkan Erbay adlı işçinin de işten çıkarıldığını söyleyen yetkililer, işlerine son verilen fabrika çalışanlarının İstanbul'daki BOSCH Genel Merkezi'nin önünde direnişe başladıklarını ve işçilerin işlerine dönüşleri sağlanana kadar eylemlerine devam edeceklerini de kaydettiler.

BAKANLIK VE TÜRK METAL-İŞ İLİŞKİSİ

Birleşik Metal-İş Bursa Şubesi yetkilisi, geçtiğimiz yıl nisan ayında BOSCH işçilerinin Türk Metal-İş sendikasından istifa ederek sendikalarına üye olduğunu kaydetti. "4600 civarındaki işçiden yüzde 75'i sendika değiştirmiş oldu. Bundan sonra ise baskılar başladı. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal-İş ortaklığında işyerlerinde baskılar oldu ve işten çıkartılmalar başladı" diyen yetkili, Çalışma Bakanlığı'nın sendikalarına yönelik politikasını da şöyle anlattı: "Fabrikada yetki talebinde bulunduk ama Çalışma Bakanlığı tarafından prosedüre aykırı şekilde reddedildi. Yetki prosedürüne göre başvurumuzdan sonra 6 işgünü içinde mahkemeye götürme hakkımız vardı. Bakanlık bunu uygulamadan sendikamızın başvurusuna olumsuz yanıt verdi ancak Türk Metal-İş'in başvurusunu da kabul etti. Burada da yine hukuka aykırı davranıldı; sonradan yapılan bu başvuruya yanıt verilmemesi gerekirdi."

MAHKEME TARİHTE BİR İLKİ BAŞARDI

Mahkeme süreci de yine patronların lehine işledi. Birleşik Metal-İş yetkilisi, "Türkiye tarihinde ilk kez iş mahkemesi ilk duruşmada karar açıkladı. Benzeri ile daha önce hiçbir şekilde karşı karşıya kalınmamıştı. Bilirkişi ataması, tanıkların dinlenmesi, delillerin tespiti ve dosyaların incelenmesi gerekirdi ama bunların hiçbirine gerek duymadan mahkeme ilk celsede itirazımızı reddetti ve Çalışma Bakanlığı'nın kararını onadı" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.