SON DAKİKA
Hava Durumu

Bozbey: 'Enerji kooperatifleri daha demokratik'

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, katıldığı ‘Türkiye’de ve Dünyada Enerji Kooperatifleri’ konulu panelde yerel yönetimlerin bu k

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2015 13:44
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2015 14:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bozbey: 'Enerji kooperatifleri daha demokratik'
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, katıldığı ‘Türkiye’de ve Dünyada Enerji Kooperatifleri’ konulu panelde yerel yönetimlerin bu konuda sorumluluk sahibi olması gerektiğini vurguladı.

 

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, katıldığı ‘Türkiye’de ve Dünyada Enerji Kooperatifleri’ konulu panelde yerel yönetimlerin bu konuda sorumluluk sahibi olması gerektiğini vurguladı.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, '9. Uluslararası Eleco 2015 Elektirk-Elektronik Mühendisliği Konferansı' kapsamında BOAB Oditoryum’da düzenlenen ‘Türkiye’de ve Dünyada Enerji Kooperatifleri’ konulu panele konuşmacı olarak katıldı. EMO Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Büyükışıklar’ın oturum başkanlığını yaptığını panelde Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, enerji kooperatifleri ve yerel yönetimlerin bu konudaki rolü hakkında konuştu. Türkiye’de belediye bünyesinde İlk Enerji Kooperatifi’ni kurmak için çalışma başlattıklarını belirten Bozbey, ancak bu konuda mevzuatta sorun yaşadıklarını vurguladı.
Elektrik enerjisinin en ekonomik ve en çevreci bir şekilde kooperatifler aracılığıyla üretilebileceğine vurgu yapan Başkan Bozbey, şöyle devam etti:
“Ben bir kent yöneticisi olarak sorumluluk hissediyorum. Elektrik enerjisi pahalı bunu ucuzlatabilmek amacıyla ‘evimin çatısına, arsama güneş paneli kuracağım’ demek mümkün. Mevcut durumda aylık tüketimi 200 kW ya da 80 TL ortalamayla baz alırsak, yılda 2.400 kW tüketimle, bütçemizden yaklaşık 1000 TL ayırıyoruz. 20 yılda 48 bin kW karşılığı olarak yaklaşık 20 bin TL demek. Enerji Kooperatifi’ne ortak olduğumuz anda sizin işlerinizi kooperatif üstlenir. Siz, tıpkı inşaatın bitmesi gibi izinlerin alınmasını ve türbinin/panelin kurulmasını beklersiniz sonrasında da bu size gelir olarak yansır. 20 yılda üretilen elektrik açısından, belirttiğim güçlerle bireyselde 55 MW Kooperatif ortaklığında 64 MW üretim gerçekleşecektir. Emisyonlara baktığınız zaman, emisyon miktarı sıfırdır. 20 yıllık maliyet açısından bakıldığında bireyselde yarı maliyetine, kooperatifte 4’te biri maliyetine karbonsuz bir hayat gerçekleşebiliyor. Demokrasi, tüm üye ve vatandaşların organizasyon veya devlet politikasını şekillendirmekte eşit hakka sahip olduğu bir yönetim biçimi olduğuna göre, sizce enerji konusunda, enerji kooperatiflerden daha katılımcı, daha demokratik bir ortam sunulabilir mi?.”
Konuşmaların ardından EMO Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Büyükışıklar Başkan Mustafa Bozbey ve diğer panelistlere katılım sertifikası verdi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.