SON DAKİKA
Hava Durumu

BTSO'dan ilk çeyrek büyüme rakamları

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay: "Yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüme yakalamışken, cari açığın önemli ölçüde azalması da sev

Haber Giriş Tarihi: 17.06.2014 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 17.06.2014 16:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
BTSO'dan ilk çeyrek büyüme rakamları
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay: "Yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüme yakalamışken, cari açığın önemli ölçüde azalması da sevindiricidir"


BURSA (AA) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüme yakalamışken, cari açığın önemli ölçüde azalmasının da sevindirici olduğunu bildirdi.

Burkay, yaptığı yazılı açıklamada, 2014 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4,3’lük büyüme oranının, Türkiye ekonomisinin atılım sürecine devam edeceğinin ilk sinyalleri olarak gördüğünü kaydetti.

Yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde bir büyüme hızının yakalandığını vurgulayan Burkay, "Bu hız, Türkiye ekonomisinin hedeflediği büyüme rakamlarına ulaşabilmesi yolunda olumlu sonuçlar doğuracaktır. Bu durum piyasalarda güven ve istikrarın artmasına vesile olacaktır" ifadelerini kullandı.

Burkay, büyümeye en yüksek katkıyı, yüzde 11,4 artışla mal ve hizmet ihracatının sağladığına dikkati çekerek, "Türkiye'nin ihracat odaklı büyümesi gerektiğini her fırsatta vurguluyoruz. Büyümede itici güç olarak ihracatı görüyoruz. 2014'ün ilk çeyreğinde ihracat kaynaklı bir büyümenin yaşanması iş dünyası temsilcileri olarak bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir" açıklamasında bulundu.

İşsizlik oranının 2014 yılının mart ayında yüzde 9,7 olarak açıklandığını hatırlatan Burkay, şunları kaydetti:

"Yeni yaratılan ilave istihdama rağmen Mart 2014 itibarıyla işsiz sayısı 2,75 milyon kişidir. Geçen yılın mart ayında işsiz sayısı 2,5 milyon kişiydi. Türkiye ekonomisi son 4 çeyrektir yüzde 4,3 büyüme yakalamıştır ve önemli ölçüde istihdam yaratmaktadır. Ancak iş arayanların artışıyla işsizlerin sayısı da daha yüksek gerçekleşmektedir. Bu nedenle ekonomide yüzde 5 ve üzerinde büyümeye ihtiyaç duyulmaktadır."

Burkay, 2014 yılında uygulanan sıkılaştırma politikaları ve döviz kurlarındaki artışla cari açıktaki gerilemenin de sürdüğünü ifade etti.

Nisan sonu itibarıyla cari açığın 56,8 milyar dolara indiğini dile getiren Burkay, "Cari açık gerilemeye devam edecektir. Gerilemenin önünde tek engel Türk lirasının yeniden değerlenmesiyle iç tüketimin yeniden hızlanması olacaktır. Merkez Bankası bu iki unsuru iyi gözetmelidir. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüme yakalamışken, cari açığın önemli ölçüde azalması da sevindiricidir" değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.