SON DAKİKA
Hava Durumu

'BTÜ büyürse, Bursa ve Türkiye büyür'

Bursa Teknik Üniversitesi’nin 2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreni, Mimar Sinan Yerleşkesi’nde düzenlenen törenle yapıldı. Törend

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2018 18:50
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2018 19:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'BTÜ büyürse, Bursa ve Türkiye büyür'
Bursa Teknik Üniversitesi’nin 2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreni, Mimar Sinan Yerleşkesi’nde düzenlenen törenle yapıldı. Törende konuşan Rektör Arif Karademir, “BTÜ büyürse Bursa büyür, Türkiye büyür” dedi.
-Deniz AKIN
BTÜ’nün akademik yılı açılış töreninde konuşan Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, “Araştırma merkezleri, merkez laboratuvarı, Bursa Teknoloji Transfer Ofisi, nitelikli eğitim veren Yabancı Diller Yüksek Okulu, enstitüleri, fakülteleri, lisans ve lisansüstü programları ile BTÜ; öncelikle Bursa, bölge ve ülkesi için tüm imkânları ile çalışmaktadır” dedi.
“ÖĞRENCİ SAYISINI 15 BİN BANDINDA TUTMALIYIZ”
BTÜ’nün hedeflerinden de bahseden Karademir, “BTÜ, öğrenci sayısını en fazla 15 bin bandında tutmak ve bunun en az yüzde 40’ını lisansüstü öğrencilerden oluşturacak şekilde tematik, araştırmacı üniversite konseptine uygun yapılanmaya faaliyet göstermektedir. Bu güne kadar özellikle yabancı dil eğitiminde son derece nitelikli eğitimi, zengin eğitim, araştırma ve test/analiz laboratuvarları, çok kalabalık olmayan sınıfları, genç, dinamik, çalışkan personeli, özellikle proje tabanlı uzun dönem staj programları (BTÜ-SEP) ile BTÜ, yeni Türkiye vizyonuna en uygun şekilde çalışmaktadır” dedi. Karademir ayrıca, BTÜ’nün ‘2016 Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’  listesinde ilk 50 sıralamasına giren en genç üniversite olduğunu ve çalışkan akademisyenleri sayesinde ise ‘Akademik Performans Göstergeleri’nde de ilk 15’e girdiğini hatırlattı.
ÖĞRENCİ SAYISI 5 BİNE YAKLAŞTI
Karademir, “2010 yılında tamamen yeni kurulan genç BTÜ’de 4 fakülte ve 1 yüksekokul aktif eğitim yapmakta olup, 43 lisans, 31 yüksek lisans ve 12 doktora programı mevcuttur. Öğrenci alan programlarımızda 3 bin 833 lisans ve 834 lisansüstü öğrenci olmak üzere, özel ve yabancı öğrencilerle beraber toplamda 4 bin 667 öğrencimiz eğitim ve araştırma yapmaktadır. Akademik personel sayımız 337 olup, yurtiçi ve yurtdışında lisansüstü eğitimlerini yapmakta olan 100’e yakın personelimiz bulunmaktadır” diye konuştu.
TEMATİK ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ: BTÜ
Prof. Dr. Karademir şöyle devam etti: “Yeni YÖK bu amaçla farklı bölgelerde “Bölgesel Kalkınmada Üniversiteler” konulu çalıştaylar ve toplantılar yürütmüştür. Bursa Teknik Üniversitesi bu noktada YÖK tarafından özellikle “robotlar ve akıllı sistemler” konularında ihtisaslaşması önerilen, tematik araştırma üniversitesi olarak belirlenmiştir. 2023 hedefleri açısından Bursa ülkemiz genelinde iyi noktadadır. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) özgün, marka projeleri, çok kuvvetli sanayi altyapısı, son derece dinamik müteşebbislerimizle Bursa, ülkemizin gelişmesinde lokomotif şehirlerimizdendir. BTÜ’de bu açıdan yüksek bir sorumluluk ile bu ekosistemde yerini almaktadır.”


 “BAĞIMSIZLIK SAVAŞLARI SINIFLARDA YAPILMAKTADIR”
Karademir, “Kurtuluş ve bağımsızlık savaşları özünde sınıflarda, laboratuvarlarda, kısacası beyin ve düşüncede yapılmaktadır. Orta gelir tuzağından, sağlık, enerji, savunma başta olmak üzere birçok sektörlerde dışa bağımlılıktan kurtulmanın yolu, kuvvetli üniversitelerin koridorları ve laboratuvarlarından geçmektedir. BTÜ büyürse, sadece Bursa büyümez, Türkiye büyür diyoruz.” dedi Karademir, 2018-2019 akademik yılının BTÜ ailesine ve ülkeye hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını dilediğini ifade etti.
ÇAVUŞOĞLU: “BTÜ’NÜN KURULMASI KAÇINILMAZDI”
Önceki dönem Başbakan Yardımcısı, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ise, “BTÜ, 5 bine yakın seçkin öğrencisi ve 350’ye yakın değerli akademisyeniyle ve devam eden bilimsel projeleriyle ülkemizin nadide eğitim kurumu olmuştur. Nüfusu, sanayisi ve ihracatıyla ülkemizin önemli bir kenti olan Bursa’mıza başarılı bir Teknik Üniversite kurulması kaçınılmazdı. Bu şerefte bizim hükümetimize nasip oldu. Üniversitelerin temel fonksiyonlarından biri, içinde olduğu toplumun kalkındırmaları daha ileriye taşıması ve topluma ve ülkesine katkı sunmasıdır. STK’larla ve sanayi ile olan iletişimi de son derece önemlidir. Bu çalışmalar, 2023 hedeflerine ulaşmamız bakımından son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.


“SORGULAMADIĞIMIZ BİLGİ BİZİM İÇİN YÜKTÜR”
Bilginin gücüne dikkati çeken Çavuşoğlu, “Bilgi güçtür. Güçlü olmak için milletimizi, medeniyetinizi ve varlığımızı diri ve güçlü tutmak için yapmanız gereken en temel eylem bilgiye ulaşmaktır. Artık bilgiye ulaşmak kolay. Bu kadar kolay ulaşılan bilgi aynı kolaylıkla bizi güce ulaştırıyor mu? Bunu iyi düşünmek lazım. Sadece bir tıkla ulaşılan yüzeysel bilgiler bizi güçlü yapmıyor. Bilgiyi tüketen değil üreten ve işleyen olmalıyız ki bizi güçlü kılsın. Bir tıkla ulaştığımız veriden nereye vardığımız önemlidir. Sorgulamadığımız bilgi bizim için sadece yüktür. Sadece elektronik iletişim araçlarının esiri olmayın. Medeniyetlerin inşasına ancak kitaplarla yapılır. Kitapsız kalmak düşünülemez, araştırma hayatı son derece sorumludur. Kitaplarımız sürekli tozlu raflarda değil başucumuzda olmalıdır. Sanal dünyanın esiri değil efendisi olun.” dedi.
BENDİS TAKIMINA ÖDÜL
Konuşmaların sonunda TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalinde derece alarak Bursa’yı başarıyla temsil eden BTÜ öğrencileri için de tören düzenlendi. Döner Kanatlı İHA Kategorisinde birincilik ödülü alan BENDİS takımı ödüllerini Önceki dönem Başbakan Yardımcısı, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ve BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’in elinden aldı. Törende ayrıca 2017-2018 yılları akademik performans ödülleri akademisyenlere de verildi. Bu bölümde Bursa protokolü tarafından; akademik performans ödülü, proje ödülü, yayın ve tebliğ ödülü, atıf ödülü, patent ödülü ve toplamda en büyük proje ödülü kategorilerinde 28 Öğretim Üyesine ödülleri takdim edildi.  Akademik yılın ilk dersi, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu tarafından verildi. Doç. Dr. Kuzu, ‘Uydu Teknolojilerine Giriş’ konusunda BTÜ öğretim üyelerine ve öğrencilerine bir sunum yaptı.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.