SON DAKİKA
Hava Durumu

Bu ayıp Yazaki ve Delphi'ye yeter!

Yazaki Mudanya Fabrikası,  Ankara’da “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etkinliğine giden otobüsün kaza yapması sonucu 4 çalışanını kaybe

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2017 23:43
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2017 01:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bu ayıp Yazaki ve Delphi'ye  yeter!
Yazaki Mudanya Fabrikası,  Ankara’da “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etkinliğine giden otobüsün kaza yapması sonucu 4 çalışanını kaybetmesine rağmen üretime ara vermedi. 7 kişinin ölüp 34 kişinin yaralandığı kaza için bir taziye bile yayınlamayan Yazaki’nin bu tutumu büyük tepki çekti. Delphi’de de durumun farklı olmadığı bildirildi.

 

Türkiye’yi yasa boğan otobüs kazasında hayatını kaybeden 7 kadın çalışan dün düzenlenen törenlerle son yolculuklarına uğurlandı. Önceki gün İnegöl Mezitler’den gelen kaza haberi Bursa ve Türkiye’yi yasa boğdu. Türk Metal Sendikası üyesi Yazaki ve Delphi Fabrikası çalışanı kadınların içinde bulunduğu otobüs virajı alamayarak refüje devrilinde 7 kadın hayatını kaybederken 34 kişi de yaralandı. Facianın duyulmasının ardından Yazaki ve Delphi Fabrikası’ndaki arkadaşları büyük bir üzüntüye boğuldu.

HAYAT DEVAM EDİYOR, ÜRETİME DEVAM

Facianın duyulması üzerine her iki fabrikada da işçiler gözyaşlarına boğuldu. Yaşanan şokun ardından fabrika üst yönetimleri bantların durdurulmamasını ve üretimin devam etmesini istedi. İşçilere “Hayat devam ediyor. Çalışmaya devam edin” mesajı verildi. Arkadaşlarını kaybetmenin acısıyla gözyaşlarına boğulan işçiler bir yandan ağlarken bir yandan da bantları döndürmeye devam etti.

TALEPLER YOK SAYILDI

Yazaki ve Delphi, 7 kadın işçinin son yolculuğuna uğurlandığı dün de bantlarını durdurmadı ve non-stop üretime devam etti. Çalışanların taleplerini göz ardı eden iki fabrikanın yöneticileri, üretimi durdurmadılar. Delphi cenaze saatlerinde servis çıkardı ancak süreli izinle işçilerin bir kısmının cenaze törenlerine katılmasına izin verdi. Yazaki ise temsilen birkaç işçiyi cenazeye götürmekle yetindi.

YAZAKİ VE DELPHİ’DE BÜYÜK TEPKİ

Yaşananlar her iki fabrikada çalışan işçiler arasında ikinci bir şoka neden oldu. Arkadaşlarının yasını tutmalarına ve cenazelerine katılmalarına izin verilmeyen işçiler, sosyal medya üzerinden fabrika yönetimlerine büyük tepki gösterdi. Arkadaşlarının toprağa verildiği gün bantların durdurulmamasına büyük tepki gösteren işçiler, Pazar günü ücret talep etmeden çalışacaklarını bildirmelerine rağmen yönetimlerden izin çıkmadı.

DİRİYE SAYGI YOK Kİ ÖLÜYE OLSUN

Yazaki ve Delphi fabrikaları kazada vefat eden ve yaralanan işçiler için bir taziye bile yayımlamadı. İşçilerin yasanı saygı duymayan iki fabrikaların yanı sıra Türk Metal de hedefte. Bantları durduramayan Türk Metal Sendikasına tepki gösteren işçilerin, sendikanın fabrika yönetimlerinin emrinde olduğunu ileri sürdüler.

ASLANHAN’DAN AĞIR TEPKİ

Yazaki ve Delphi’nin insanlık dışı tutumuna bir tepki de Tabib Odası eski Başkanı Dr. Bülent Aslanhan’dan geldi.  Aslanhan, Türkiye’yi yasa boğan kazanın ardından üretime ara vermeyen Yazaki’ye tepki gösterdi. Aslanhan, “Acıları-matemleri yaşamak için bir gün a vermek çok zor değildi… Bu kararı alanların ne işçi sağlığı biliminden ne de iş psikolojisinden belli ki hiç haberi yok… Tek bildikleri “üretim baskısı”…” dedi. Soyal medya hesabından tepkisini kamuoyuna yansıtan Aslanhan şu ifadelere yer verdi; “ “Dün 7 kadın kardeşimizi 8 Mart’ı kutlamaya giderken korkunç bir kazada kaybettik… Canımız yandı. Bu 8 Mart bize bu acı ile kaldı. Ama bugün canımız bir kez daha yandı.. Evet “üretim baskısı” anlaşılabilir, evet “ihtiyaç” anlaşılabilir, evet “bekleyen siparişler” anlaşılabilir ancak bir yere kadar anlaşılabilir… İşçi sağlığı bilimi ve “iş psikolojisi” diye de bir şey var arkadaş. Bilmiyorsan birilerine sor… Bir iş yerinde 7 çalışan üstelik adı “trafik kazası” da olsa yasal mevzuata göre “iş kazası” sonucu yaşamını yitirmiş. İnsanlar kedere boğulmuş ve matemini yaşamak istiyor… Sen üretime bir gün ara verip bu acıya ortak olamıyorsun!!! Bu nasıl bir iş… Bu nasıl bir dünya… Kadınlarımızı kaybettiğimiz ( Yazaki) işyerinde bugün bantlar çalışıyor ne yazık ki… Oysa acıları-matemleri yaşamak için bir gün ara vermek çok zor değildi… Bu kararı alanların ne işçi sağlığı biliminden ne de iş psikolojisinden belliki hiç haberi yok…Tek bildikleri “üretim baskısı”… Yazık…Gerçekten çok yazık!!! Böyle bir 8 Mart’ta kadınlarımızı kutlasan ne , kutlamasan ne…”

METİN TÜRK TAZİYE İLE YETİNDİ

Yazaki Bursa Genel Müdürü Metin Türk, Mudanya Duran Camii’nde Leyla Çiçek’in cenaze namazına katılarak aileye taziyesini iletmekle yetindi. Yazaki’den işçileri temsilen birkaç kişinin getirildiği cenaze, fabrikaya yüz metre mesafede yer alıyor. Yazaki’nin tavrı Mudanya’da da büyük tepkiye yol açtı. Mudanya’da yüzlerce kişinin katıldığı cenaze törenlerine yönetimin katı ve anlaşılmaz tutumu nedeniyle  Yazaki işçileri katılamadı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.