SON DAKİKA
Hava Durumu

Bu nasıl iş Hayri efendi!

Fetih BAĞCI CHP’li Mudanya Belediyesi yine akıllara durgunluk veren bir skandala imza attı. Ruhsata aykırı inşaat yapan firma, yapı deneti

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2018 22:00
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2018 23:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bu nasıl iş Hayri efendi!
Fetih BAĞCI
CHP’li Mudanya Belediyesi yine akıllara durgunluk veren bir skandala imza attı. Ruhsata aykırı inşaat yapan firma, yapı denetim firmasıyla mahkemelik olunca belediyeye dilekçe yazarak kaçak inşaatı ihbar etti. Aldığı belge ile mahkemeyi kazandı sonra ihbar metni ortadan kayboldu. Kendini ihbar eden firma villaları bitirdi ve herhangi bir işlem yapılmadı.
Mudanya’da Cafer Yener isimli yer sahibi arsasına villalardan oluşan bir site yapılması için yüklenici Gören Peyzaj LTD. ŞTİ. ile anlaştı. Villa inşaatlarına başlayan firma bir süre sonra üstlendiği işi tamamlamadan bıraktı. Firmanın işi bırakmasının ardından sitenin yapı denetim işlerini yapan Ümit Yapı Denetim, denetim alacaklarını üstlenici firmadan alamadığını belirterek, yer sahibine dava açtı.
BELEDİYE BAKMADAN ONAYLAMIŞ
Skandallar zinciri de işte tam bu noktada patlak veriyor. Dava dosyasında yapı denetim firmasının tüm imalatın yüzde 95 seviyesinde bitirilmiş olduğuna ilişkin Mudanya Belediye Başkanlığı ilgili birimleri tarafından onaylanmış hesaplama ve hak ediş cetvelleri yer alıyordu. Oysa yer sahibi gerçekleşmenin o seviyede olmadığını ve üstüne üstlük binalarda ruhsata aykırı imalatların olduğunu biliyordu. Bu durumda davayı kaybedeceğini anlayan yer sahibi, ilginç bir yönteme başvurdu.

Yer sahibi Cafer Yener geçen yıl hayatını kaybetti.
YER SAHİBİ KENDİSİNİ İHBAR ETTİ
Yer sahibi Cafer Yener vekili Caner Yener imzasıyla Mudanya Belediye Başkanlığı’na yapı denetim dosyasının incelenmesi isteğiyle bir dilekçe yazdı. 03.06.2016 tarih ve 6988 sayı ile kayda giren dilekçede yer sahibi yaptığı kaçakları teker teker yazdı. Dilekçede binalarıyla ilgili durumu, “… Görülmekte olan davada yapı denetim firmasının tüm imalatın yüzde 95 seviyesinde bitirilmiş olduğuna ilişkin Mudanya Belediye Başkanlığı ilgili birimlerince onaylanmış hesaplama ve hak ediş cetvelleri bulunmaktadır. Ancak diğer yandan yapı denetim firmasının denetim görevini özen ve itina ile yapmadığı da anlaşılmaktadır. Örneğin projede bulunmamasına karşın iki ayrı villada asansör boşluğu bırakılmış, 2 villanın konumunun genel mimari projeye göre konuşlanmasında hatalı bir pozisyon bulunduğu, inşaat imalat seviyesi yüzde 95 olarak belirtilmiş ise de harici olarak yaptırmış olduğumuz tespitlerde inşaat seviyesinin daha aşağıda bir imalat düzeyinde olduğu anlaşılmaktadır.” diyerek yapılan kaçakları belediyeye aktardı.
BELEDİYE BELGEYİ VERDİ
Yapı denetim dosyasının incelenerek gerçek inşaat seviyesine uygun olan kabullerin yapılmasını, tespit edilecek usulsüzlüklere yönelik belgenin kendisine verilmesini isteyen yer sahibinin bu dilekçesine karşılık yapılan inceleme ile istediği belge mülk sahibine verildi.


BELGE ORTADA YOK
Aydığı belge ile davayı kazanan yer sahibi, belediyede olan ve tarih sayısı belli olan kendini şikayet ettiği dilekçenin peşine düştü ve burada da akıllara durgunluk veren bir skandal yaşandı. Mudanya Belediyesi’ndeki dosyada olması gereken belge yer sahibi tarafından bir şekilde o dosyanın içinden alındı. Üstüne üstlük usulsüzlüğü yapanın kendi itiraflarının yer aldığı bu dilekçeyi ihbar kabul edip yıkım ve cezai işlem uygulaması gereken belediye, hiçbir şekilde bunu yapmıyor. Binalar bitiyor ve yaşam başlıyor.
BELEDİYE BU SORULARI YANITLAMALI
Mudanya Belediyesi’ne verilen ihbar dilekçesi nerede? Vatandaş kaçak inşaatı şikayet etmesine rağmen neden yıkım ve cezai işlem uygulanmadı? Mudanya Belediyesi Şehircilik Müdürlüğü inşaatları kontrol etmiyor mu? Ediyorsa olması gereken yere yapılmayan villaları niye görmediler? Kaçak bölümlere kim göz yumdu?

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.