SON DAKİKA
Hava Durumu

Burası mülteci kampı değil, mevsimlik işçilerin çadırkenti!

Bursa’nın Yenişehir İlçesi'nde mevsimlik işçiler için kurulan çadır kent Suriye’li kampını hatırlatıyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2014 17:27
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2014 18:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Burası mülteci kampı değil, mevsimlik işçilerin çadırkenti!
Bursa’nın Yenişehir İlçesi'nde mevsimlik işçiler için kurulan çadır kent Suriye’li kampını hatırlatıyor.

Her yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan gelen mevsimlik işçilere bu yıl yüzde 40 oranında Suriyeli işçiler de eklendi. Suriye'den gelen işçiler Bursa'nın verimli ovalarında gündelik işçi olarak 40 derece sıcakta çalışıyor. Çocuklar ise günlerini çadırkentin tozlu alanlarında futbol oynayarak geçiriyor. Gündelik işçiler 15 ila 30 lira kazanıyor. Ramazan sebebiyle tarlalarda mesai sabah 4'te başlıyor. Bursa’nın mevsimlik işçi göçü alan Yenişehir ilçesinin Çardak ve Karasıl köylerinde belediye tarafından kurulan çadır kentler mülteci kamplarına benziyor. Yaklaşık 3 bin kişinin mevsimlik işçi olarak göç ettiği kampta bu yıl Suriye'den gelen işçiler dikkat çekiyor. Suriyeli işçiler günlük 15-20 liraya, Batman, Urfa, Mardin, Diyarbakır gibi şehirlerden gelenler ise günlük 25-50 lira kazanıyor.  Ramazan sebebiyle mesai gece 4'te başlıyor 13'te bitiyor. Mevsimlik işçiler kavurucu sıcağın altında 7’den 70’e ter döküyor. Tarlalarda çalışırken Suriye’ye özgü müzikler dinleyen mülteciler çocuklarını çadır kentte bırakıyor. Mevsimlik işçilerin çocukları çadır kentte birbirleriyle futbol ve oyun oynayarak vakit geçiriyor.



 

 

 

“ORUÇLUYKEN TARLADA ÇALIŞMAK ÇOK ZOR”
Diyarbakır’dan mevsimlik işçi olarak Yenişehir’e gelen Baran Demir, Çardak köyünde kurulan çadır kentte yaklaşık 200 ailenin olduğunu belirterek, “Ramazan haricinde saat 07:00’den 16:00’ya kadar çalışıyoruz. Gün içinde istirahat edemiyoruz. Yarım saatlik molamız var. Biz 2- 3 ay burada kalıyoruz. Burada harcadığımız elektrik bedelleri bize ait” dedi.
Batman’dan gelen Gülhan Öncü “Burada 3 ay daha kalacağız. Hastalıkla uğraşıyoruz, mikrop kapıyoruz. Oruçlu olarak tarlada çalışmak çok zor, ekmek kavgası veriyoruz”dedi. Üretici Seyfettin Başeğmez, “Sıcakta tarlada çalışmak çok zor. Çiftçilerin durumu belli yapacak bir şey yok. Ramazan’da çalışmak çok daha zor oluyor. Şartları zorluyoruz. Oruçlu çok zor oluyor. Uyku falan uyuyamıyoruz. Şu an da sıcaklık epey yüksek”dedi.
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş Suriye’li işçilerin durumuna değinerek, “İşçilerin başında bulunan çeri başları bu yıl Suriye’li mültecileri getirdi. Üretici çeri başlarından işçi istiyor, çeri başları da ucuz iş gücü olan Suriye’li işçileri çalıştırıyor. Bu sene ilçemizde mevsimlik işçi oranına bakacak olursak Suriye’li işçiler yüzde 40 oranında diyebiliriz. Öte yandan bakıldığında Suriye’liler de mağdur. Düşük ücrete çalıştırılıyorlar. Doğu ve Güneydoğu’lu işçiler ise işlerinden oluyor” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.