SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa FETÖ yöneticilerine tahliyeleri konuşuyor!

 Bursa iddianamesinde örgüt yöneticisi olduğu bilirkişi raporuyla da ortaya konulan Eyüp Karakuş’un tahliye edilmesi Bursa ka

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2018 21:11
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2018 23:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa FETÖ yöneticilerine tahliyeleri konuşuyor!
 Bursa iddianamesinde örgüt yöneticisi olduğu bilirkişi raporuyla da ortaya konulan Eyüp Karakuş’un tahliye edilmesi Bursa kamuoyu gündemine bomba gibi düştü. Şimdi kamuoyu Karakuş’un ek ifadesinde örgütle ilgili hangi mahrem bilgileri vererek tahliye olduğunu merak ediyor. Örgüt yöneticiliği sabit bir ismin ek ifade ile nasıl serbest bırakıldığı da kamuoyunun merak ettiği temel konulardan birisi.

Bursa’da önceki gün FETÖ davasında verilen tahliye kararları gündeme bomba gibi düştü. FETÖ davasında ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Sevgi Demir ile Veli Velioğlu’nun 50 bin liralık kefaletle, Celal Sevmezler’in kefaletsiz olarak tahliye edilmesine karar verdi. Mahkeme, Eyüp Karakuş, Turan Boztepe, Selamettin Özgörüş, Mahmut Kesici, Cengiz Resimoğlu ve Selahattin Çelik’e ev hapsi cezası verdi.

KAMUOYUNDA BÜYÜK TEPKİ

Türkiye’yi işgale yönelik darbe girişiminde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yönelik ülke genelinde operasyonlar devam ederken, yargıdan tepki çeken kararlar gelmeye devam ediyor. Bursa iddianamesinde örgüt yöneticisi olduğu gerek bilirkişi raporu gerekse ayrı davada yargılanan isimler ve şahitlerin ifadeleri ile sabit olan Halıca’nın sahibi Eyüp Karakuş, önceki gün tahliye edilince kamuoyunda büyük tepki oluştu. Terör örgütü yöneticisi olan ve baron olarak gösterilen Karakuş’un tahliyesine tepki gösteren birçok isim sosyal medya hesabından bu tahliyelerin sorgulanması gerektiğini dile getirdi.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Karakuş’un tahliyesinin ardından kamuoyu akılları karıştıran soruların yanıtını bekliyor. Örgüt yöneticisi olan Eyüp Karakuş ek ifadesinde örgütle ilgili hangi bilgileri verdi de tahliye oldu? Karakuş, neyi itiraf etmiştir? Bu isim iddianamede örgüt yöneticisi olduğu kanıtlarıyla belirlenmişken nasıl oluyor da tahliye ediliyor?  Terör örgütü yöneticileri itirafta bulunduklarında tahliye ediliyor mu? Türkiye genelindeki FETÖ davalarında bugüne kadar örgüt yöneticisi olup da tahliye edilen kimse yokken Bursa’da kanunlar farklı mı yorumlanıyor? Örgütün yöneticileri tahliye edildiğine göre, Türkiye’yi işgale yeltenenler şu an içerideki örgütün en alt tabakasındaki isimlerle bürokratlar mı? İtirafçı olan terör örgütü liderleri de tahliye edilebilir mi? Ev hapsi verilen Eyüp Karakuş, infaz kanununa göre özel izinle işinin başına geçecek mi?

SİYASET SESSİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın FETÖ ile mücadeleyi kastederek “Yalnızlığımı biliyorum ama mücadeleye devam edeceğim” sözlerine rağmen, özellikle Bursa’da siyaset ve siyasetçiler olan bitene karşı sessizliğini koruyor. Bursa’da çok sayıda hukuk kökenli milletvekili ve siyasetçi olmasına rağmen, FETÖ mücadelesinde seslerini Bursalılar bir türlü duyamıyor. Kendisi de hukukçu olan Başbakan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’nun FETÖ yöneticisi olan isimlerin tahliye edilmesiyle ilgili konuyu inceleyerek kamuoyuna açıklama yapmasını bekliyor Bursalılar. FETÖ mücadelesiyle ilgili muhalefette olan siyasetçiler ve siyasi partilerin sessizliği de kamuoyunda dikkatle ve ibretle takip ediliyor. Sıradan konularda aslan kesilen siyasetçilerin ülkenin en önemli mücadelelerinden biri olan FETÖ konusundaki sessizliği kafaları karıştırıyor.

KRAL ÇIPLAK DİYEN İSİMLER VAR

Bursa’da FETÖ yöneticisi isimlerin tahliyelerine tepki gösteren isimler de var. AK Parti Bursa eski milletvekili Mustafa Öztürk tahliye kararlarının ardından sosyal medya hesabından tepkisini, “Bursa'da FETÖ davalarında ve mücadelesinde gariplikler oluyor. Eğer organizatörleri ve üst yönetimdeki elebaşları, itirafçı adı altında salınacaksa inandırıcılığımızı kaybederiz bilginiz olsun. Karar vericilere ve ilgililere duyurulur.” Sözleriyle gösterirken, yine FETÖ ile mücadelesiyle tanınan Bursa eski Milletvekili Bedrettin Yıldırım, “Bu işin çivisi çıktı. Yazık” ve “FETÖ ile mücadelede bizim bilmediğimiz kapsam içi kapsam dışı diye bir ayrışma mı var da bir bilmiyoruz” sözleri ile tahliyelere tepki gösterdi. FETÖ’nün kapatılan Orhangazi Üniversitesi’nde bir süre kayyumluk yapan Mahmut Çakmak, “12 Ocak 2018… Bursa’da yapayalnızsın Reis” mesajını yayımlarken gazeteci Özlem Buğday Yağmur da “KHK'lar ile işinden, mesleğinden, ekmeğinden edilen binlerce insana da çok ama çok yazık olmuş!” sözleri ile tepkisini dile getirdi.

İSMET YILMAZ ZİYARETLERİ

İddianamede adından FETÖ’nün baronu olarak bahsedilen ve örgüt yöneticiliği ispat edilen Eyüp Karakuş’un tahliye sürecinde gözden kaçmayan en kritik ayrıntılardan biri akrabası Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın sık sık Bursa’yı ziyaret etmesi oldu. Türkiye FETÖ ile mücadele ederken Yılmaz, her gelişinde FETÖ’cü Halıca’yı ziyaret ederek yargıya adeta mesaj verdi. Kısa bir süre önce yine Bursa’yı ziyaret eden Yılmaz’ın adliyeye giderek ağır ceza hakimlerini ziyaret etmesinin ardından gelen tahliyeler de Yılmaz’ın gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan gerekse Bursa kamuoyuna bir açıklama yapmasını zorunlu hale getirdi.

EV HAPSİ NEDİR?

FETÖ baronu Eyüp Karakuş ve 5 isim ev hapsi şartıyla tahliye edildi. Peki, ev hapsi nedir? Hangi şartlarda uygulanır? Konutta infaza ilişkin şartlar 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 110. Maddesinde belirtilmiştir. Buna göre; Kadın veya altmış beş yaşını doldurmuş kişilerin altı ay ve daha az ceza alması durumunda, Yetmiş yaşını doldurmuş kişilerin bir yıl ve daha az ceza alması durumunda, Yetmiş beş yaşını doldurmuş kişilerin üç yıl ve daha az ceza alması durumunda, Cezanın konutta çektirilmesine dair karar verilebilir. Bu kararı ya hükmü veren mahkeme ya da hükümlü başka bir yerde ise o yerde bulunan mahkeme verebilir. Bu karar ceza başlamadan verilebileceği gibi kişiler cezaevindeyken de verilebilir.

NASIL İNFAZ EDİLİR?

“Kamuoyunda ev hapsi olarak bilinen konutta infaz Türk Hukuku için uygulaması az ve oldukça yeni bir kavramdır. Konutta infaz cezası çektirilirken Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanuna göre elektronik kelepçe ile izleme yapılabiliyor. Bu sayede kişinin konutu terk edip terk etmediği yani denetimli serbestlik kuralını uyup uymadığı kontrol edilebilir hale gelecektir. Kural olarak konutta infaz cezası alan kişi konutu terk edemez. Fakat kişinin eğitim iş gibi durumları da göz önüne alınacaktır. Eğer kişinin çalışmasına müsaade edilirse kişiye Denetimli Serbestlik Müdürlüğünce bir plan hazırlanacaktır. Bu plan doğrultusunda kişi işini de eğitimine de devam etme şansına sahip olacaktır. Fakat burada plana sıkı sıkıya riayet edilmesi gerekmektedir. İş yerinden çıkış saati, ders bitiş saati gibi zaman aralıkları elektronik kelepçe sayesinde devamlı kontrol edildiği için kişinin bu saatlerin dışına çıkması ihlal sayılacak ve cezanın kalanını ceza evinde geçirmek zorunda kalacaktır.”

(Fetih BAĞCI)

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.