SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa fuar sezonunu açıyor!

Bursa’da fuarcılık anlayışını geliştiren TÜYAP bu yıl fuar sezonunu ‘Tarım ve Hayvancılık Fuarı’ ile açıyor. Ahmet KAYA

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2015 15:34
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2015 16:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa fuar sezonunu açıyor!
Bursa’da fuarcılık anlayışını geliştiren TÜYAP bu yıl fuar sezonunu ‘Tarım ve Hayvancılık Fuarı’ ile açıyor.
Ahmet KAYAHAN

 

TÜYAP tarafından 8.’si gerçekleştirilecek olan ‘Tarım ve Hayvancılık Fuarı’ 13 Ekim’de kapılarını açacak. Fuar öncesi tanıtım toplantısı düzenleyen TÜYAP Bursa Fuarcılık yaklaşan fuar etkinliği ile ilgili basın mensuplarını bilgilendirdi. Programa TÜYAP Bursa Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili İsmail Kuş, TARMAKBİR Yönetim Kurulu Üyesi Halil Uğur, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç.Dr. Erkan Yaslıoğlu, Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Nafız Kaya, Bursa İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik ile Bursa İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Anıl katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜYAP Bursa Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “Burada gerçekleştirdiğimiz fuarlar şehrimizi hem ülkemize hem de dünyaya tanıtmakta önemli bir rol oynuyor. Bu fuar tarım sektörüne büyük moral verecek.” dedi. Fuarda düzenlenen etkinlikler sayesinde çiftçilerin de bilgi sahibi olacaklarını vurgulayan Ersözlü şunları söyledi: “Fuar alanında da tarım paneli gerçekleştireceğiz orada bilgiler vereceğiz. Filistin’den, Kamerun’dan tarım bakanları katılacak. Bu yüzden bu sene daha geniş çaplı bir fuar yapacağız alanımızı da bu yönde genişlettik. Açık alanda 30 bin metrekare, kapalı alanda 40 bin metrekarelik alanımız var. BTSO’nun bizlere bu konularda büyük destekleri oldu bu desteklerle fuarlarımızı geliştirdik ortalama %15 oranında artış bekliyoruz. Bir yenilik daha var bu sene 16 Ekim’de çiftçi bayanlar için özel bir gün düzenlenecek ve o gün sadece çiftçi kadınlarımıza ayrılacak.”


“TARIMDA BURSA’NIN PAYI ÇOK FAZLA”


Bursa İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Anıl, “Türkiye’de tarım işiyle uğraşan insanların mutlaka Bursa ile bir bağlantısı oluyor.” dedi. Anıl sözlerini şöyle sürdürdü: “Ürün çeşitliliğinin, üretim kapasitesinin yüksek olmasından dolayı Bursa, Türkiye’nin birçok şehrine tarım ürünü sağlıyor. Gerçekleştirilen fuarlarla da Bursa’nın tarımdaki gücünü daha net görebiliyoruz.”


“FUAR ALANLARI YETERSİZ”


Sözlerine fuar alanı ile ilgili görüşlerini belirterek devam eden Anıl, “ Ben bu programın çok faydalı olduğunu görüyorum ancak buradan bir özeleştiri yapmak istiyorum: Bursa’daki fuar alanımızın yetersiz olduğunu düşünüyorum, birçok fuar alanında yer almak isteyen kardeşimiz alan dışında kalıyor. Ben bu sorunun da zamanla üstesinden gelinebileceğini düşünüyorum.” dedi.


“AVRUPA’YI YAKALAMALIYIZ”


Anıl konuşmasına: “Avrupa’yı fuarcılık anlamında yakalamalıyız ve hatta onların ötesine geçmeliyiz çünkü bizler Avrupa’da sayılı büyüklükteki tarım ülkelerindeniz. Tarıma bu kadar elverişli topraklarımız ve bu kadar ürün çeşitliliğimiz varken bence ulaşılamayacak bir hedef değil.” şeklinde devam etti.


“NÜFUS ARTIŞINA TERS OLARAK TARIM AZALIYOR”


TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu nüfus artışı ile tarım alanlarındaki artışın birbirine ters orantılı olduğuna dikkat çekerek, “TÜYAP tarım konusunda çok etkili projeler gerçekleştiriyor ve bu konuda örnek oluyor. Gerçekleştirilen fuarlar çok güzel ve çok etkili ancak ülkemizde yaşanan nüfus artışına rağmen tarımda maalesef bir gerileme görülüyor. Bence tarıma daha fazla yönelerek ülkemizin bizlere sunduğu ürün çeşitliliğinden daha aktif, daha güzel biçimde yararlanmalı ve ülkece tarıma daha fazla önem vermeliyiz.” dedi.


“BURSA’DA TARIM ALANLARI YETERSİZ”


Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Nafiz Kaya, Bursa’da tarım topraklarının çok çeşitli ürünler yetiştirilebilecek kalitede olmasına rağmen giderek daraltılmasını eleştirdi. Kaya şunları söyledi: “ Bursa gerçekten ürünler bakımından çok zengin şehrimiz tarım açısından çeşitli alanlardan oluşuyor bu alanlar Türkiye’de bulundurduğu ürünler bakımından Bursa’yı önemli bir tarım şehri haline getiriyor. Örneğin; Mustafakemalpaşa-Karacabey bölgesi Türkiye’de domates ve domatesten üretilen ürünler bakımından tüm Türkiye’nin %65’lik ihtiyacını karşılıyor. Türkiye’deki donmuş gıda ürünlerinin %60’ını Bursa üretiyor. Ancak bu ürün çeşitliliği ve yüksek üretim rakamları tarım alanlarını daraltmaya başladı, birçok yerde tarım alanları yetersiz kalıyor.”


“DAHA FAZLA YARDIM BEKLİYORUZ”


TÜYAP’ın yanı sıra fuarın gerçekleştirilmesinde büyük payı olan TARMAKBİR’in Yönetim Kurulu Üyesi Halil Uğur fuar ve tarım ile ilgili görüşlerini belirterek: “Bizler TARMAKBİR olarak tarımın ve çiftçinin her zaman yanında olmaya, onlara gereken yardımları sağlamaya çalışıyoruz. Bizler çiftçilerimiz için makineler üretiyoruz özellikle traktör imalatında yüksek rakamlara ulaştık. Geride bıraktığımız yıl içerisinde toplamda 48 bin traktör üretip satışını gerçekleştirdik. Satışlarımız hem ithalat hem de ihracat olarak gerçekleşiyor. Bizlerde Türkiye’de tarımı daha ilerilere taşımak için yeni kurulacak hükümetimizden yardım bekliyoruz.” dedi.


“ŞEHRİMİZDEKİ OTELLERDE ODA KALMADI”


Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik fuarın şehirdeki etkilerine değinerek: “ Şehrimizde gerçekleşen fuarlara ilgi çok yoğun. Tarım fuarımıza da yoğun bir ilgi gösteriliyor bilakis fuar alanına yakın olsun ya da olmasın fuar için gelen arkadaşlarımız şehrimizdeki otelleri doldurmuş durumda bu ilgi bizleri de mutlu ediyor.”


“İHRACAT HEDEFİMİZ 40 MİLYAR DOLAR”


Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili İsmail Kuş, “Fuar alanlarımız ile ilgili her türlü önlemi almaya gayret gösteriyoruz.” dedi. İsmail Anıl’ın fuar alanlarındaki yetersizlikle ilgili sözlerine yanıt veren Kuş, şu ifadeleri kullandı: “Bahsettiği konuda da önlemlerimizi almaya gayret göstereceğiz. Fuar alanlarımızı büyütmek için çeşitli çalışmalarımız ve düşüncelerimiz zaten vardı. Tarım konusunda Avrupa’da hızlı atılımlar gerçekleştiriyor ve BTSO olarak fuarları mümkün olabildiğince takip ediyoruz ve buralarda uygun gördüğümüz olanakları ülkemizde de uygulamaya çalışıyoruz.” dedi. İhracat rakamlarına ve Bursa’nın fuarcılık konusundaki yerinede değinen Kuş, “ İhracat rakamlarımız her geçen gün artıyor ancak bizim şuandaki ihracat hedefimiz 40 Milyar Dolar ben bu rakamları çok rahat bir biçimde yakalayabileceğimizi düşünüyorum. Ülkemiz de fuarcılık kültürü her geçen gün artıyor Bursa fuarcılıkta gerçekten önemli bir noktada ve şehrimiz son zamanlarda büyük toplantılara ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz aylarda Uludağ’da gerçekleştirilen ‘Ekonomi Zirvesi’ bunun en temel örneklerinden birisi bu tarz organizasyonlar şehrimizin tanıtımında önemli rol oynuyor. Çalışmalarından dolayı ben programa katılan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. BTSO Başkan Vekili olarak da üzerimize düşen neyse yapmaya hazır olduğumuzu söylüyorum.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.