SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa işçisine sahip çıktı!

Canan GÜLEÇ- Fetih BAĞCI   Bursa'da metal iş kolunda işçilerin Renault’ta başlattığı ür

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2015 16:15
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2015 17:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa işçisine sahip çıktı!
Canan GÜLEÇ- Fetih BAĞCI

 

Bursa'da metal iş kolunda işçilerin Renault’ta başlattığı üretimi durdurma eylemi Tofaş’ın ardından Coşkunöz ve MAKO’da da sürüyor. Bosch fabrikalarındaki işçilerin Türk Metal'den istifa edip 3 yıllık hukuki süreç sonunda aldıkları yüksek zam farkları, diğer otomotiv fabrikalarında çalışan işçileri hareketlendirdi. 14 Mayıs Perşembe günü 16:00’da fabrikaya giren Renault işçileri günlerdir eylemine devam ediyor. Fabrika bahçesinde de diğer vardiya çalışanları ve aileleri eyleme desteği sürdürüyor. Renault’da fabrika içerisinde eylem yapan işçilere yönetim kumanya verirken, Tofaş’da ise dışarıdaki işçiler fabrikaya gıda malzemesi ulaştırıyor. Eylemdeki işçilere belediyeler ve vatandaşlardan da destek gecikmedi.

İŞÇİYİ YALNIZ BIRAKMADILAR!

Eylemdeki işçilere aileleri ve meslektaşları kadar Bursalılar da sahip çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, MHP Yıldırım İlçe Başkanı Erkan Subaşı ve halk eylemdeki işçilere battaniye ve gıda yardımında bulundu. Bursa’da olduğu süre içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın suskunluğuna karşın hükümet adına Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu bir açıklama yaptı. Sosyal medyada yayınladığı mesajla Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konudan haberdar edildiğini aktaran Müezzinoğlu, Bakan Çelik ve Vali Mümin Karaloğlu’nun sorunu çözmek üzere görevlendirildiğini duyurdu.

İŞVERENDEN “HAZİRAN” VAADİ

Coşkunöz’de çalışanlarla görüşen Oya Yöney ve Renault fabrika yönetimi çalışanlardan eylemi sona erdirmelerini istedi. Haziran ayında maaşlarda iyileştirme yapma ihtimalinden söz eden yöneticiler çalışanlar tarafından sloganlarla protesto edildi. Daha evvel de MESS ve Çalışma Bakanlığı müfettişleri, işçilere yaptuıkları eylemin kanunsuz olduğunu duyurmuştu. İşçiler, isteklerini alana dek fabrikayı terk etmeyeceğini bir kez daha tekrar etti.

MESS VE MÜFETTİŞLER YANILTIYOR!

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) açıklamasında olayların yasa dışı bir duruş olduğunu ifade etmişti. MESS açıklamasında işyerinde üç yıllık bir toplu iş sözleşmesi imzalanmış olduğu ve bu tür eylemlerle toplu iş sözleşmesinin değiştirilmeye çalışılmasının yasa dışı olduğu ileri sürüldü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri de direnen işçilere eylemlerinin kanunsuz olduğunu ve tazminatsız olarak işten atılabileceklerini söyledi. Oysa, eylem hakkı Türkiye’nin de taraf olduğu Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmeleri ile güvence altına alınmış temel bir hak. Anayasanın 90. Maddesi temel hak ve özgürlüklere ilişkin onaylanmış uluslararası sözleşmeleri kanunların üstünde saymakta.

SARI BARO SUSKUN KALDI!

İşcinin destek belediği Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz, Renault’un avukatı çıktı. Otomotiv işçilerinin istifa ederek yollarını ayırdığı Türk Metal’in patron yanlısı “sarı sendika” olması gibi, Bursa Barosunun da tarafı anlaşıldı. Baro Başkanı Av. Ekrem Demiröz’ün Renault’un avukatı olduğu ortaya çıktı.Toplumsal eylemlere desteğiyle günden uyandıran Bursa Barosu’nun Renault direnişinde suskun kalmasının nedeni anlaşıldı. Baro Başkanı Av. Ekrem Demiröz’ün Renault’un avukatı olduğu ortaya çıktı. Bursa Barosu, toplumsal olaylarda kent dışındaki örgütlenmeler de dahil olmak üzere bugüne dek pekçok platformda mücadele edenin yanında duruş sergilediğini iddia ediyordu. Günlerdir otomotiv sektöründeki yaşanan eylemleri suskunlukla karşılayanlar arasında Baro’nun da yer alması akılları karıştırdı. Ancak Başkan Demiröz’ün Renault’un avukatı olması suskunluğun nedenini ortaya koydu. Karacabey’de OSB yapılması karşıtı İkizce köyü sakinlerine, TÜSAK yasası karşıtı sanatçı platformlarına, İstanbul Barosuna, Yırca köylülerine destek veren Bursa Barosu kendi şehrindeki işçi eylemlerine suskun kalmayı tercih etti. İşçiler Barodan destek beklerken, Demiröz avukatlığını yürüttüğü Renault’un tarafında suskun kalmayı tercih etti.

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.