SON DAKİKA
Hava Durumu

BURSA-Kadınlar Günü sergisine yoğun ilgi!

Büşra ZORCİ Tayyare Kültür Merkezi’nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü temalı

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2019 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2019 19:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
BURSA-Kadınlar Günü sergisine yoğun ilgi!
Büşra ZORCİ
Tayyare Kültür Merkezi’nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü temalı resim sergisinin açılışı, sanatseverlerin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Ressamlar Çalışma Grubu'nun 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü temalı eserleri, Tayyare Kültür Merkezinde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Kurucu Başkan Ümran Topsakal Ressamlar Çalışma Grubu ile ilgili "20 yıl önce 'Kadınları sanatla tanıştırıp nasıl sosyalleştirebilirim' düşüncesiyle yola çıktım. 3 kişiyle başladık, 185 kişiye ulaştık. Esasen ben Kent Konseyinde başka bir sanat grubuna dahildim. Edebiyatçıların, şairlerin olduğu bir gruptu ve orada ressamlar olarak çok söz hakkımız olmuyordu dolayısıyla ben genel sekreterimize gittim ve kendimizi ifade edebileceğimiz ayrı bir grup kurmak istediğimizi söyledim. Sonuç olarak da Ressamlar Çalışma Grubu var oldu. 3 kişiyle başladığımız bu serüvende şimdi 185 kişiyiz." dedi.



"SANATLA UĞRAŞAN HERKESE AÇIĞIZ"

Ressamlar Çalışma Grubu Kurucu Başkanı Ümran Topsakal, kadın-erkek ayrımı yapmaksızın çalışma grubunun kapısının herkese açık olduğunu ancak yine de kadınların daha yoğun ilgi gösterdiğini söyledi ve grubumuzda yalnızca 10 erkek sanatçı var diye ekledi.



"BİR KUTLAMA DEĞİL ANMA GÜNÜDÜR"

Ümran Topsakal 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü temalı sergiyle ilgili, "Kadınlar Günü bir kutlama değil anma günüdür aslında biliyorsunuz. ABD'nin New York kentinde eşit işe eşit ücret isteyen kadınların ayaklanması ve ardından gelen trajedinin günüdür 8 Mart. Dokuma fabrikasında çıkan yangında, yangın merdivenlerinin kilitli olması sebebiyle hayatını kaybeden 146 kişiden 129'u kadındı. İşte 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bu yangında hayatını kaybeden 129  kadını anma günüdür. Biz de ezilen kadınların sesi olmak için bu çalışmayı yaptık. Kadınlar hak ettiği yere gelene kadar, onların sesi olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"AMACIMIZ TOPLUMSAL OLAYLARA DİKKAT ÇEKMEK"

Serginin genel amacının toplumsal olaylara, kadınlara yönelik cinsel ve fiziksel şiddete dikkat çekmek olduğunu belirten Topsakal, "Kimi sözleriyle, kimi kalemiyle yapar bu işi, biz de fırçamızla tuvale yansıtıyoruz bazı şeyleri. Tayyare Kültür Merkezi, Cemal Nadir Güler ve Sami Güner Sanat Galerilerinde çalışma grubumuzun kadın teması ağırlıklı eserleriyle bir nebze de olsa kadınların sesini duyurmaya çalıştık. Benim genelde portre çalışmalarım başarılı bulunur. Bu sergide de kızımın portresini yaptığım bir eserim mevcut." şeklinde konuştu.



"ENGELLİ İKİZLERİ OLAN CEFAKAR BİR ANNEYİ RESMETTİM"

Sergide sanatseverlerin dikkatini çeken eserlerden birine imza atan Ressam Ülkü Kara çalışmasıyla ilgili, "Bu eseri yaparken, çalıştığım okulda engelli ikizleri olan bir velimizin hikayesinden esinlendim. Velimizin söylediğine göre aslında bebekler üçüzmüş. Ancak biri maalesef hayata tutunamamış. Resmettiğim kadın portresinin başındaki 3 çiçekten en küçüğü işte o hayata tutunamayan üçüncü bebeği simgeliyor. Hüzünlü, çilekeş, saçlarına kırlar düşmüş vefakar bir anne ve çiçek niyetine başının üstünde taşıdığı engelli çocuklarını görüyoruz bu eserde. Bu eseri o cefakar anneye hediye ettim. Bu velimiz bir hemşire, engelli ikizlerinin topluma dahil olabilmesi için, o çocuklar kapalı duvarlar arasında kalmasın diye bir çok okula başvurmuş ancak kabul edilmemiş. Benim çalıştığım okul kabul etmiş çocukları. O anne çocuklarını 8 yıl boyunca Yıldırım ilçesinden Hürriyet'teki okulumuza getirdi götürdü. Geceleri nöbet tutup gündüzleri çocuklarıyla ilgilenerek okuttu çocuklarını ve şuan çocuklar lisede eğitimlerine devam ediyor. Bu güçlü annenin hem çabasını hem çilesini görünce çok etkilenmiştim. Bu nedenle o güçlü anneyi resmetmek istedim. Velimiz de yaptığım eseri görünce şöyle dedi; 'her ne kadar gözlerime hüzün dolsa da, saçlarıma kırlar düşse de bahar dallarıyla her yerimde çiçekler açıyor ve iki çocuğumun canı sağ oldukça ben baharı yaşıyorum." ifadelerini kullandı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.