SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa kestanesi tehlike çanları çalıyor

 Bursa’daki kestane şekeri üreticileri toplanan ilk ürünleri işlemeye başlarken, kestane fiyatlarının yüksek olması alımları yarı yarıy

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2018 10:10
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2018 12:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa kestanesi tehlike çanları çalıyor
 Bursa’daki kestane şekeri üreticileri toplanan ilk ürünleri işlemeye başlarken, kestane fiyatlarının yüksek olması alımları yarı yarıya azalttı.

Kestane şekeri ile Bursa’yı dünyaya tanıtmaya kararlı olan Kardelen Kestane Şekeri, yaptığı yurt içi ve yurt dışı yatırımlarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. 2018 yılındaki kestane şekeri için alımların gerçekleştirildiği bugünlerde, fiyatların yüksek olması şekerlemecileri kara kara düşündürmeye başladı. Kardelen Kestane Şekeri Kalite Kontrol ve Ar-Ge Yöneticisi Ebru Aygün, “Kestane soyum sezonu devam ediyor. Kısım kısım kestanelerimiz geliyor. Bu yıl önceki yıllara nazaran kestane fiyatların yüksek olması sebebiyle alımlarımız düştü. Bu yıl kestanenin altın yılı olması kestane üreticisine çok kazandırıyor. Kestane şekerlemecileri ise zor durumda kaldı. Geçtiğimiz yıl kestanenin yıllık 500 ton kadar iken, fiyatların yüksek olması sebebiyle 300 tona kadar indirdik. Bursa genelinde ise bu yıl 6 bin ton kadar alım yapılacakken, 3 bin tona kadar düşüş yaşanacağını düşünüyoruz. Daha önce 8 liraya alınan kestane bu sene 15 ile 20 lira arasında değişiyor. Şu anda Gal arısı ile yapılan mücadele ve kestane ihracatının artması fiyatlarda yükselmeye sebep oldu” diye konuştu.

Firmaya gelen kestanelerin ham madde kabulde belirli tahliller yapıldıktan sonra soyum bölümüne alındığını belirten Aygün, “Bu alanda sezonda yaklaşık 30 personel istihdam ediliyor. Bunun toplanması, fabrikaya gelmesi, işlenmesi gerçekten meşakkatli. Öncelikle kestanenin ham madde olarak şekere uygun olan formunu kullanmak durumundayız. Çünkü her kestane şekere uygun olmuyor. Bunun yanı sıra lezzetinin ağızda hissedilmesi istenilen kriterlerden en başta gelenidir. Kardelen olarak sade kestane şekerinin yanı sıra, çikolatalı, haşlama, portakallı, fıstıklı, şuruplu ve kestane ezmesi gibi 60 çeşit ürün yelpazemiz var. Yurt dışında da markamızı ön plana çıkarmayı başardık” dedi.  (AA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.