SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa kokuyor, zehirli atıklar tehlike saçıyor ama… Çevre böyle mi korunuyor?

Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesi gazetemizin altını çizdiği bir ge

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2012 22:36
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2012 23:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesi gazetemizin altını çizdiği bir gerçeği ortaya çıkardı.

Şehir Gazetesi Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından cevaplanmak üzere TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesi ile bakanlığın verdiği cevaplara ulaştı.

Yüzlerce sanayi kuruluşunun faaliyet gösterdiği Bursa’da ciddi çevre sorunlarının oluştuğu ve bu durumun medyaya yansıdığının altı çizilen önergede, özellikle de Şehir Gazetesi’nin haber yaptığı ‘Yeşim Atık Sularını Arıtmadan mı Ovaya Salıyor?’ başlıklı haberde geçen hususlara dair şu sorular yer almakta.

“Bursa yerel medyasınca Bursa'daki fabrikaların, atık sularını arıtmadan ovaya bırakması sonucu oluşan çevre kirliliğini konu alan haberler ortaya çıkmaktadır. Bursa'nın Kestel ilçesinin Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Özensoy Tekstilin bahçe duvarının önündeki deşarj hattının Yeşim Tekstil'e ait boya fabrikasından çıkan atık sular olduğu söylenmektedir. Bu deşarj hattından günde 7 bin ton atık suyun çevreye bırakıldığı ve bu atıkların Bursa'daki dere ve çaylara karışarak bölge insanının sağlığına ciddi anlamda zararlar verdiği söylenmektedir. Ama Yeşim Tekstil yetkilileri bu hattın kendilerine ait olmadığını vurgulamaktadırlar. Bursa Gürsü Ziraat Odası yetkilileri de bu hattın Yeşim Tekstilin eski deşarj hattı olduğunu söylemektedirler.”

Buna göre:

1- Kestel Organize Sanayi Bölgesinde Özensoy Tekstilin bahçe duvarında bulunan atık su deşarj hattının hangi firmaya ait olduğu bilinmekte midir?

2- Bu   atık su deşarj hattının günde 7 bin ton atık suyu boşalttığı doğru mudur?

3- Boşaltılan   bu atık sularının çevredeki dere ve çaylara karışıp halk sağlığını olumsuz etkilememesi için neler yapılmaktadır?”

Yazılı olarak verilen bu soru önergesine Bakanlık, İl Müdürlüğünden aldığı bilgiler ışığında şu cevapları vermiş:

1- Söz konusu atık su hattı Yeşim Tekstil San. ve Tic. AŞ tarafından inşa edilmiş olmasına rağmen bahse konu işletme, mayıs ayında, hattın işletme sınırındaki çıkışına beton dökerek, hattı kapatmıştır. Aynı hattın Özensoy Tekstil'in yanında bulunan Lizor İnşaat'a ait sahadan geçen kısmına da Yeşim Tekstil San. ve Tic. AŞ firmasınca 28.10.2012 tarihinde Gürsu Belediye Başkanlığı yetkilileri gözetiminde tekrar beton atılarak kapatılmıştır. Ayrıca, aynı bölgede faaliyet gösteren Asuteks firmasının da söz konusu hattın, arazilerindeki kısmını beton ile kapatmakta olduğu tespit edilmiştir.

2- Söz konusu bölgede yapılan denetimde hatta sızıntı şeklinde evsel nitelikli atık su olduğu düşünülen bir akıntı tespit edilmiş olup, Asuteks'in de beton atımını tamamlamasıyla sızıntının sona ereceği düşünülmektedir. Söz konusu bölgede İl Müdürlüğümüzce denetimler sürdürülmektedir.

Bu cevaplara ek olarak bir üçüncü madde daha var ki, hayli uzun bu metinde sorulan sorulara tatmin edici bir cevap verilmekten ziyade teknik ayrıntılar ve çevre kirlenmesini önleyecek yasalardan söz edilerek bir anlamda ilgili müesseselerin Bursa Çevre İl Müdürlüğüne gönderdikleri açıklamalar aynen bakanlığa iletilmiştir.

Bu durumda Şehir Gazetesi olarak şu soruları sormayı lüzumlu addediyoruz.

A- Sorulan sorular içerisinde ‘7 tonluk atık su’dan söz edilirken verilen cevaplarda neden bu miktara değinilmemiştir? Sahi bahse konu bu sular nereye deşarj edilmektedir?

B- Verilen cevabın birinci maddesinde adı geçen firmaların en son 28.10.2012 tarihinde Şehir Gazetesi’nin 1 Ekim 2012 tarihli nüshasında yazılan haberden sonra ‘beton atıldığı’ ifade edilmektedir. Bu işlemin gazetemizin yayınından sonra yapıldığı açıktır. Buna rağmen Çevre Müdürlüğü ilgili firmalar aleyhinde nasıl bir işlem yapmıştır?

C- Yeşim Tekstil gazetemize gönderdiği tekzip metninde bu durumdan söz etmemiş ve fakat Çevre Müdürlüğünü dayanak göstererek böyle bir deşarj hatlarının bulunmadığını iddia etmiştir. Bu duruma göre Çevre Müdürlüğü, neden Yeşim Tekstili koruma gereği duymuştur?

D- Gazetemize hiçbir gayr-i kanuni deşarj işlemi yapmadığını iddia eden Yeşim Tekstil’e, herhangi bir cezai işlem yapılmış mıdır? Yapılmışsa miktarı nedir ve bu durum neden cevap metninde ifade edilmemiştir?

E- Çevre İl Müdürlüğü çevrenin ve kamunun menfaatlerini gözetmesi gerekirken verilen cevaplardan da açıkça görüleceği üzere neden anılan firmaları koruma gayretine girişmiştir?

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.