SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Mevlevihanesi'nin yeniden inşasında mutlu son: Altepe son noktayı koydu!

Yeniden yapılması bir süreden beridir tartışılan tarihi Bursa Mevlevihanesi meselesinde mutlu sona ulaşıldı. ‘Yapılsın mı yapılmasın mı

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2012 23:40
Haber Güncellenme Tarihi: 10.12.2012 00:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yeniden yapılması bir süreden beridir tartışılan tarihi Bursa Mevlevihanesi meselesinde mutlu sona ulaşıldı. ‘Yapılsın mı yapılmasın mı?’ tartışmalarına konu olan Bursa Mevlevihanesi ile ilgili olarak geçtiğimiz hafta, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da konuya temas etmişti. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Altepe’ye gazetemize yaptığı nezaket ziyareti vesilesiyle bu konuyu sorduk.

Sayın Altepe, tartışmalara son noktayı koyan şu açıklamayı yaptı. “Zaten yeniden inşası projelerimiz arasında olan Bursa Mevlevihanesi hususu, Sayın Arınç’ın da dile getirmesiyle öncelik kazandı. Sayın Bülent Arınç’ın Bursa’mızın değerlerini bu kadar yakından takip ediyor olması bizi mutlu etmiştir. Projenin gerçekleştirilmesine en yakın zamanda başlanacaktır.”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Altepe’ye gazetemize yaptığı nezaket ziyareti vesilesiyle bu konuyu sorduk. Sayın Altepe, tartışmalara son noktayı koyan şu açıklamayı yaptı;  Zaten yeniden inşası projelerimiz arasında olan Bursa Mevlevihanesi hususu, Sayın Arınç’ın da dile getirmesiyle öncelik kazandı. Sayın Bülent Arınç’ın Bursa’mızın değerlerini bu kadar yakından takip ediyor olması bizi mutlu etmiştir. Projenin gerçekleştirilmesine en yakın zamanda başlanacaktır.”

BURSA MEVLEVİHANESİ

Bursa Mevlevihanesi Pınarbaşı Kabristanının karşısında Yer Kapı surlarının yer aldığı bu gün Buski su deposu bulunan  alanda idi.  Yakın bir döneme değin sağlam olarak ayakta duran yapı, yıkılarak yerine su deposu yapılmıştır. Hazire alanı ve mezarlar sıradan bir yapı içerisine konulmuştur. Kurucusu Ahmed Cununi Dede H.1030-1620 yılında vefat etmiş ve mevlevihanenin bahçesine defnedilmiştir. Bugün Ahmed Cununi Dedenin ve diğer dervişlerinin kabirleri bu yapının içerisindedir. Sicil kayıtlarına göre 24 Nisan 1891 yılında tamiratı yaptırılan mevlevihanenin 1925 yılında tekke ve zaviyeler hakkında çıkan kanun neticesinde semahane kısmı mescid haline getirilmiş ve mescidin imamlığını son postnişin Mehmed Şemsüddin Efendi yapmıştır. Yapılar Cumhuriyet döneminde daha sonra depo ve karakol olarakda kullanılmış, Mevlevihane’nin şu bölümlerden oluştuğu bilinmektedir: Semahane,türbe, Çilehane, derviş odaları, selamlık, harem, kiler, mutfak, kahvehane ocağı,kafes ve matrab. Bursa Mevlevihanesi’ne ait gerek bilgi gerekse her türlü malumat mevcuttur.

Tarihi harita ve vesikalarda da bilgiler almaktayız. Mevcut durum itibarıyle 1950 li yıllarda mevlevihaneye ait yapıların yıkılarak yerine bulunduğu alanın bir kısmına Bursa’nın su ihtiyacının karşılanmasına yönelik yapılan su deposu ile önemli oranda yer işgal edilmiş durumdadır. Elimizde yer alan dökümanlardan yola çıkılarak yıkılmış olan yapılara ait yaklaşık ölçülere ulaşılabilinmekte olup  bu veriler projelendirme ve konumlandırma konusunda oldukça önemli faydalar sağlamaktadır. Buna göre Semahane bölümü yaklaşık 18 x 18 metre ebatlarında bir ölçüye sahip olup su deposu haricindeki güney batı kısmında şu an boş olan alana konumlandırılabilecektir. Türbenin  orijinal ölçüleri 9 ,50 x 6,30 metre olduğu tespit edilmiş ,sandukaların bulunduğu yapı tamamen yeniden projelendirilerek özgün yapısıyla yeniden inşa edilecektir. Mevlevihane ait diğer yapılar (Derviş odaları,Harem,Selamlık,Mutfak v.b) su deposunun başka bir alana tahliyesinde yaşanacak zorluk veya aksamalardan kaynaklanabilecek gecikme ve sıkıntılar göz önüne alınarak mevcut boş alanlar ile ,depo alanı genelinde teknik olarak yapılacak inceleme ve raporların izin verdiği ölçüde üst kısımları da kullanılarak yerleştirmeler gerçekleştirilip külliye tamamlanacaktır.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.