SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Ovası'na 7 yıl daha kirlilik onayı

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin geçen haftaki toplantısında, Bursa Ovası’nı kirleten işyerlerine taşınmaları için 7 yıl daha ek süre

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2013 23:21
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2013 00:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin geçen haftaki toplantısında, Bursa Ovası’nı kirleten işyerlerine taşınmaları için 7 yıl daha ek süre verilmesiyle ilgili meclisten geçen başkanlık önergesi hukuka aykırı...!

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı oturumunun ikinci bileşiminde meclisten geçirdiği bir başkanlık önergesi kamuoyunda tepkilere neden oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe Başkanlığı’nda toplanan mecliste 1/25.000 ölçekli Merkez Planlama Bölgesi Nazım İmar Planı’nda kalan 560 kirletici işyerine taşınmaları için 2021 başına kadar ek süre tanıyan Başkanlık önergesi kabul edildi. Bursa Ovası’nı kirleten işyerlerinin taşınması için daha önce verilen 10 yıl ek süreyi 7 yıl daha uzatan önerge meclisten jet hızıyla geçerken, CHP ve MHP’li üyelerin yanı sıra AK Partili üç meclis üyesi Recep Koygun, Muhammed Yavuz Ünlü ve Recai Ekmekçi’nin de oylamada ‘ret’ oyu kullanması çeşitli spekülasyonları da beraberinde getirdi. Önerge aralarında tekstil, boyahane, döküm, metal, kaplama, hurda, mermer, kereste ve yedek parça imalatçılarının da olduğu 500’ün üzerinde işyerinin taşınması için 2021’e kadar ek süre verilmesini kapsıyor. Önergenin, usul ve esas gereği sağlık, hukuk ve çevre komisyonlarının kirletici işyerleriyle ilgili görüşlerini içeren dosyalarla beraber meclise sunulması gerekirken yasal anlamda prosedürler tamamlanmadan jet hızıyla geçirilmesi de tartışmalara neden oldu.



HUKUKA AYKIRI OLMASINA RAĞMEN...

1. Hukuk Müşavirliği’nden yazılı olarak, ‘Büyükşehir Belediye Meclisimizin ‘527 ’numaralı kararının meri mevzuata uygun olmadığı kanaatine varıldığından,  bu meclis kararında bahsedilen sürelerin de herhangi bir uygulanabilirliği yoktur’ kelimesi olmasına rağmen bu önergenin meclisten geçmesi tepki topladı. Jet hızıyla geçen önerge birçok soru işaretini de beraberinde getirdi. Ayrıca hukuk Müşavirliği’nin yazılı açıklamasında ‘Hangi konuda süre talep edildiği net olarak anlaşılmadığından’ ve 5751 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile Mera Kanunu kapsamındaki ilgili maddeden de söz edilerek; (02.04.2009 tarihine kadar ) bu süre içinde gerekli izinlerini almayan tesislerin faaliyetlerinin devamına izin verilmesi yasaya göre mümkün değildir. Buna göre 02.04.2008 tarihinden itibaren bir yıl (02.04.2009)  içinde gerekli tüm ruhsat ve izinlerini almış olmaları gerekmekte idi. Bu tarihten sonra gerekli izin, ruhsat gibi izinlerini tamamlamayan tesislerin faaliyetinin devam etmesi mümkün değildir.” ibaresi olmasına rağmen Başkan Recep Altepe’nin bu önergeyi meclise getirmiş olması da dikkatlerden kaçmadı.

SEÇİM YATIRIMI MI ?

Siyasi çevreler, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin bu hareketini ‘seçim yatırımı’ olarak yorumlarken, bu önergenin uygulamaya geçirilmesinin de ‘Bursa Ovası’nın tamamen katledilmesi’ olduğu görüşünde birleşiyorlar. Ayrıca CHP ve MHP’li meclis üyelerinin bir karşı önerge vererek bu konunun tekrar görüşülmesi talebinde bulundukları da belirtildi. Kamuoyunda pek çok STK ve kuruluşun Kentsel Dönüşüm çalışmalarında bile çevre kirliliği faktörü göz önünde bulundurularak şehirle ilgili projelerin hazırlanması isteği bulunduğu halde, Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği bu önerge haklı tepkilerin doğmasına neden oldu.

BAŞKAN YALÇIN DA ÖNERGEYE KARŞI

Ovayı kirleten işyerlerinin ivedilikle Badırga’daki organize sanayi bölgesine taşınması gerektiğini söyleyen AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın da konunun takipçisi olduklarını söyledi.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.