SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa ve İstanbul'a tsunami uyarısı

JICA Afet Yönetim Uzmanı Japon Fumio Kaneko, Bursa’da katıldığı bir tatbikatta yaptığı açıklamada, yakın bir zamanda Bursa ve İstanbul’

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2013 12:25
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2013 13:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
JICA Afet Yönetim Uzmanı Japon Fumio Kaneko, Bursa’da katıldığı bir tatbikatta yaptığı açıklamada, yakın bir zamanda Bursa ve İstanbul’da deprem ve buna bağlı olarak tsunami meydana geleceğini öne sürdü.


Milli Eğitim Bakanlığı ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında 2010 yılında başlayan “Okul Tabanlı Afet Eğitimi Projesi” kapsamında; Bursa, Balıkesir, Bolu, Sakarya, Çanakkale, Düzce, İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ ve Yalova illerindeki 80 pilot okulu kapsayan proje, Yıldırım ilçesine bağlı Karapınar İlköğretim Okulu’nda uygulandı. Yapılan çalışmalara JICA Afet Yönetim Uzmanı Japon Fumio Kaneko da katıldı. Yaklaşık bir saat süren tatbikatta tahliye, arama kurtarma ve ilk yardım çalışmaları yapıldı.

BURSA VE İSTANBUL’A TSUNAMİ UYARISI
Tatbikat çalışmalarını takip eden ve not tutan JICA Afet Yönetim Uzmanı Japon Fumio Kaneko, 2006 yılından bu yana Türkiye’de deprem üzerine çalışmalar yapıldığını söyledi. Yakın bir zamanda Marmara Denizi’nde deprem beklediğini belirten Kaneko, “İstanbul yakınlarında birçok bilim adamı yakın zamanda deprem olmasını bekliyor. Yakınlarda olması muhtemel ve büyüklüğü de en fazla 7.5 gibi bir şey olacaktır. Deprem tsunami oluşturacaktır. İstanbul, Bursa’dan daha çok etkilenecektir ama Bursa da tsunami etkisini alacaktır. Bu 2-3 metre yüksekliğinde olacaktır. Japonya’dakinden çok çok daha alçak. 7 büyüklüğünde bir deprem bile çok yüksek olacaktır. Türkiye’de çok büyük hasarlara yol açabiliyor” diye konuştu.
Karapınar İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirilen tatbikatı yeterli bulmadığını belirten Kaneko, “Aileler, anne babalar ve öğrencilerin katılımı çok iyiydi. Özellikle öğrenciler çok sessizdi. Tatbikat tam yeterli değil. Afet yönetiminde yeterli diye bir şey yok. Sürekli bu tatbikat ve çalışmaların devam etmesi gerekir. Biz zaten 3 yıldır Japon Uluslararası İşbirliği Kuruluşu ve Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir şekilde afet eğitimi ve yönetimi projesi ile uğraşıyoruz” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.