SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa yeni otobüslerine kavuştu

Bursa caddelerindeki eski otobüsler tarih oluyor. 2015’e kadar 360 adet yeni özel halk otobüsü sefere başlayacak.

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2014 12:53
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2014 13:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa yeni otobüslerine kavuştu
Bursa caddelerindeki eski otobüsler tarih oluyor. 2015’e kadar 360 adet yeni özel halk otobüsü sefere başlayacak.
Yıllardır Bursa’da ulaşım hizmeti veren eski model özel halk otobüsleri artık tarihe karışıyor. Bursa’nın ulaşımında çığır açmayı hedefleyen Özel Halk Otobüsleri Odası, bütün otobüsleri değiştirme kararı aldı. Yeni otobüsler klimalı ve alçak tabanlı olacak. Engellilerin de rahatça binebileceği otobüsler 10 metre uzunluğunda olacak. Vatandaşların özellikle işe geliş ve gidişlerinde yaşanan izdiham sona erecek.
Şu anda Bursa trafiğinde 10 adet yeni nesil özel halk otobüsü bulunduğunu ifade eden Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Eren, 2015 yılı içinde Bursa caddelerinde artık eski nesil otobüslerin görülmeyeceğini söyledi. Bursa halkına daha hızlı ve konforlu ulaşım sunmak için yola çıktıklarını ifade eden Eren, “Şu anda hem eski, hem yeni otobüsler hatlarda çalışıyor. Vatandaşlarımız yeni gelen otobüslerden son derece memnun. Otobüslerin içinin geniş olması, klimalı ve alçak tabanlı olması vatandaşları rahatlatıyor. Bebek arabası olan ya da engelli olan bir vatandaşımız eski otobüslere binerken bazen sıkıntı çekiyordu. Bu sıkıntı birkaç ay sonra tarihe kavuşacak” dedi.
Otobüslerin bir tanesinin fiyatının 355 bin lira olduğunu ifade eden Eren, Temsa, Otokar, Güleryüz ve Karsan firmalarıyla görüştüklerini, otobüsleri bir an önce değiştirmek istediklerini belirtti. Firmalardan 355 adet otobüs istediklerini, ancak firmaların buna bir anda cevap veremediklerini ifade eden Eren, “Biz firmalara giderek tek tek konuştuk. Ancak firmalar istediğimiz otobüslerin hepsini bir anda teslim edemeyeceklerini, parti halinde otobüsleri teslim edeceklerini söyledi. Bu sebeple bütün otobüslerin dönüşümü 2015 yılını bulacak. Gönül isterdi ki bütün otobüsler bir günde değişebilsin. Ancak bir otobüsün yapılması aylar sürebiliyor. Bu sebeple firmalar bir yıl içinde bizim isteklerimizi karşılayacak” dedi.

 

"BİR OTOBÜS 80 YOLCU KAPASİTELİ"

Şu anda eski otobüslerde yaşanan yolcu kalabalığına dikkat çeken Eren, yeni otobüslerin oturan ve ayakta yolcu kapasitesinin 80 olduğunu söyledi. Otobüslerde 6 adet kamera olduğunu ifade eden Eren, “Artık otobüslerde balık istifi gibi yolculuk olmayacak. Otobüslerimizi GPS sistemiyle takip edebiliyoruz. Hangi otobüs nerde onu bilgisayardan veya cep telefonlarımızdan görebiliyoruz. Şu anda otobüslerimizde kamera sistemi bulunuyor. Hırsızlık, kavga gibi olaylarda polisin de işini rahatlatacak sistemleri otobüse koyduk” dedi.
"65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLARIN ÜCRETİNİ DEVLET KARŞILASIN"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın önceki aylarda Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği gereği, 65 yaş üstü vatandaşların ulaşımını ücretsiz yapması otobüsçüleri zora soktu. Türkiye genelinde birçok özel halk otobüsü odaları uygulamayı protesto ederken, Bursa’nın Gemlik ilçesinde özel halk otobüsçüleri kooperatifinin aldığı kararla, 65 yaş ve üstü ücretsiz bu kartlar geçersiz sayıldı. Bursa’da da bu sıkıntının yaşandığına dikkat çeken Eren, benzer uygulamayı kendilerinin de yapabileceğini ifade etti. Aylık olarak 1 milyar lira zararlarının olduğunu ifade eden Eren, “Bizim vatandaşımızla hiçbir sıkıntımız yok. 65 yaş ve üzeri olan vatandaşların otobüslerimize ücretsiz olarak binmelerinden de şikayetçi değiliz. Uygulama hem belediye hem de özel halk otobüslerini işletenleri ciddi anlamda zarara soktu. Biz sadece diyoruz ki otobüslere ücretsiz binen vatandaşların parasını devlet karşılasın. Vatandaş otobüse yine ücretsiz binsin, ama bizimde zarar etmememiz için devletin bu parayı bize ödemesi gerekiyor. Bu nasıl olacak peki? Aylık olarak otobüse 65 yaş ve üzeri kaç kişi binmişse BUKART cihazında belli olur. Cihazdan çıkan raporları alan devlet, otobüs sahiplerine ödeme yapsın. Aksi takdirde Türkiye’nin birçok ilinde şu anda ciddi anlamda sıkıntı var. Böyle giderse her yerde ulaşım kartsız ve paralı olacak. Ankara’da bazı halk otobüsleri ücretsiz kart uygulamasını kaldırdı. İnşallah devletimiz buna bir çözüm bulur ve biz bunu Bursa’da uygulamak zorunda kalmayız” diye konuştu.
"BURSA’DA 150 BİN KİŞİ OTOBÜSE ÜCRETSİZ BİNİYOR"

Uygulamaya konulan yeni yönetmelikle 65 yaş ve üzeri vatandaşların da ulaşımda ücretsiz olarak yararlanmaları, otobüslerden ücretsiz olarak yararlananların sayısını da artırdı. Daha önce yüzde 5 olan ücretsiz bu kart oranı bu yıl yüzde 13’e çıktı. BUKART okutarak ulaşımdan ücretsiz olarak yararlananların sayısının Bursa’da şu anda 104 bin 357 kişi olduğunu söyleyen Eren, “Polis, jandarma, muhtarlar, milli sporcular, zabıta, harcırah kanununa tabi olanlar otobüslere kimlik göstererek biniyor. En azından bu meslek sahiplerine de kart verilirse kaç kişinin otobüslerden ücretsiz olarak yararlandığını tespit edebiliriz. BUKART olmayınca suiistimallerde artıyor. Örneğin kimliğini başkasına veren çok sayıda meslek sahibi var” diye kaydetti.
"10 NUMARA YAĞ TARİHE KARIŞACAK"

Çevreyi kirlettiği eleştirileriyle sık sık gündeme gelen halk otobüslerinde artık 10 numara yağ kullanılmayacağını da ifade eden Eren, "Euro-6 motor teknolojisine sahip, euro dizel ile çalışacak. Bu otobüslerde de 10 numara yağ kullanılabileceği yönünde iddiaların dolaşıyor. Ama bu otobüslerin motoru çok hassas. Euro dizel kullanmanız gerekiyor. Normal motorin alındığında bile motor kendisini kilitliyor. Kaçak mazot bile kullanamıyorsun. 10 numara yağ konulduğu zaman bu otobüs hurdaya gider. Yeni alınan araçların rengi de Bursa’ya özdeşleşen yeşil-beyaz renkte olacak" diye kaydetti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.