SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da 150 trilyonluk tasarruf...

Büyükşehir Belediyesi, 8 kilometrelik Kestel etabının 6 ay içinde tamamlanmasıyla doğacak vagon ihtiyacını Hollanda'nın Rotterdam Kenti'nden

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2012 13:22
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2012 14:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Büyükşehir Belediyesi, 8 kilometrelik Kestel etabının 6 ay içinde tamamlanmasıyla doğacak vagon ihtiyacını Hollanda'nın Rotterdam Kenti'nden aldığı 30 yıllık vagonları modernize ederek karşılayacak.

Rotterdam Metrosu'ndan çıkan 44 vagondan 20 tanesi yedek parça olacak, raya inecek 24 vagon Almanya'da elektrik aksamı modernize edilecek. Elektrik aksamı yenilenen vagonlar, Bursa'da koltuk sistemi yenilenip hizmete girecek. Daha önce Bombardier'den her bir vagonu 3,1 milyon Euro'ya alan Büyükşehir Belediyesi, hali hazırda kullanacağı 24 vagonda 150 milyon lira tasarruf etmiş olacak.

Rayhaber.com sitesinin haberine göre; Bursaray için daha önceden 2 adet araç alım ihalesi yapılmıştı. Bunlardan ilki BursaRay yapımı kapsamından olan Siemens 48 adet B80 tipi yüksek tabanlı araçlar, ikincisi ise Bombardier’den satın alınan araçlardı. Her biri 3.16 milyon Euro fiyatla alınan 30 yüksek teknolojili Bombardier araçları da şu an Bursaray hatlarında kullanılıyor. Dolayısıyla toplam 78 adet araç, BursaRay hatlarında 10 dakikayı aşan dizi aralıklarıyla Burulaş’ın yönetiminde hizmet veriyor.

Şu an 8 kilometrelik yeni Kestel etabında ihtiyaç duyulan araç sayısı ise en az 24 ve ihtiyacın acilen giderilmesi gerekiyor. Kestel etabının açılmasıya birlikte bu ihtiyaç daha da artacak. Burulaş Genel Müdürü Sayın Levent Fidansoy’un çalışmalarıyla, araç teminini hızlandırılmıştı.

Yeni araç alımına gitmesi durumunda Burulaş 24 araca 72 milyon Euro ödeyecek ve teslimat süresi 2 yılı bulacağı için Kestel etabına yetişmeyecekti. Ancak Burulaş iyi durumda kullanılmış araçları Hollanda'nın Rotterdam kentinden satın alarak hem tasarruf etti hem de vagon teminini hızlandırmış oldu. 24 araca 125 bin Euro'dan 3 milyon Euro ödendi. Yedek parça ve diğer yenileme maliyeti için de 3 milyon Euro ödenerek toplamda 6 milyon Euro harcandı. Böylelikle Burulaş şirketi 72 milyon Euro yerine 6 milyon Euro ödeyerek, toplamda 150 milyon lira tasarruf etti.

Rotterdam'da kullanılan 1984 model araçların testleri Burulaş'ın Ana kumanda merkezinde testi ve dinamik gabare sürüşü yapıldı. Her biri 29,8 metre boyundaki araçların geri kalan kısmı Almanya'da teknik ayarlama ve modifiyeden geçiriliyor. Yeşil renklere boyanacak vagonlar, Kestel etabının başlamasıyla hizmet verecek.

Uzunluk, genişlik ve yükseklik konusunda sorun çıkarmayan araçların içi oldukça ferah, kapıları da geniş ve estetik. Özellikle yoğun kullanım esnasındaki giriş - çıkış rahatlığı ve engelli yollulara kolaylık olduğu düşünülen araçların işletme hızının ta oldukça tatminkar olduğu kaydediliyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı, Bursaray Kestel etabının 8 kilometrelik bölümünde inşaatın hızla sürdüğünü, 2013 yılının ortasında hizmete başlamayı düşündüklerini kaydederek, "Daha önce Görükle ve Emekt hattında 9 kilometre inşaat yapmıştık. 8 kilometrenin hizmete açılmasıyla 17 kilometrelik raylı sistem hayata geçmiş olacak. Cumhuriyet Caddesi ve T 1 hattının faaliyete geçmesiyle toplam 24,5 kilometreyi bir dönemde hayata geçirmiş oluyoruz. Proje hayata geçtiğinde Ankara karayolunun da yükü önemli ölçüde azalacak. Şehrin doğusu ile batısı buluşacak” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.