SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da bir insanlık dramı

Ömer KARAKAYA Bursa’ da 20 yıl önce yakalandığı Spinal Müsküler Atrofi (SM

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2018 21:45
Haber Güncellenme Tarihi: 09.12.2018 23:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa'da bir insanlık dramı
Ömer KARAKAYA
Bursa’ da 20 yıl önce yakalandığı Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığı ile hayatı bir anda değişen Murat Emir, yalnız yaşadığı evinde her geçen gün ölüme, bir adım daha yaklaşıyor. Kollarından başka hiçbir yeri tutmayan Emir, yetkililer tarafından kurtarılmayı bekliyor.
Küçük yaşta annesini kaybettikten sonra yaşamına babası ile devam eden Murat Emir’in, genç yaşında yakalandığı SMA (kas erimesi) hastalığı yüzünden hayatı karardı. 3 yıl önce babasının vefatından sonra bakacak kimsesi kalmayan Emir, ölümle burun buruna bir hayat mücadelesi veriyor. Osmangazi’de yaşadığı harabe evde zor günler geçiren Emir, kendine uzanacak bir yardım eli bekliyor. 7 yıl önce tesadüfen tanıştığı Vural Eyüpoğlu’nun yardımlarıyla hayata tutunan hasta adamın çaresizliği, görenlerin yüreğini burkuyor.
İNSANLIK ÖLMEDİ DEDİRTTİ
Murat Emir’in babası ile 7 yıl önce kaymakamlıkta sıra beklerken tanıştıklarını dile getiren Vural Eyüpoğlu, şunları söyledi: “Bir gün Osmangazi Kaymakamlığı’nda sıra bekliyordum. Önümdeki kişiyle muhabbet etmeye başladık. Oğlunun sağlık sorunları olduğundan bahsetti. Karısını uzun yıllar önce kaybettiğini söyledi. Hasta oğluna tek başına bakıyormuş. Ben de Murat’la, tanışmak istedim. Evine gidip, içinde bulunduğu durumu görünce dayanamadım. Ona yardım etmeyi kendime görev edindim. 7 yıldır sık sık yanına uğrayıp, temel ihtiyaçlarını görmeye çalışıyorum. Özellikle, babası öldükten sonra 3 yıl boyunca her gün ziyaret ederek, yardım ediyordum. Ancak işimden dolayı bende yaşadığım yerden uzaklaşmak zorunda kaldım. Eskisi gibi sürekli gidemediğimden aklım Murat’ta kalıyor. Bursa’da sosyal yardım adına çalışan herkesi göreve davet ediyorum. Lütfen bu kardeşimizi yardım edin.”

TEK GELİRİ ENGELLİ MAAŞI
Hastalığı yüzünden hiçbir yerde çalışamayan Emir’in tek geliri engelli maaşı. Ayda 600 lira maaşla, geçinmeye çalışan hasta adam, özellikle kış aylarını çok zor geçiriyor. Yakın zamanda elektrikleri kesilen Murat Emir, her gün donma tehlikesiyle baş başa. En azından kış aylarında kafasını sokacak, sıcak bir yer arayan Emir, çok sevdiği evinden her ne kadar vazgeçmek istemese de, içinde bulunduğu durumla hayatını uzun süre sürdürmenin mümkün olmadığını biliyor.
BULUNAMAYAN RAPOR YÜZÜNDEN EMEKLİ OLAMIYOR
Askere gitmeden önce yakalandığı amansız hastalık yüzünden çürük raporu almak zorunda kalan Emir, o yıllarda İstanbul GATA Hastanesi’ne başvurmuş. Kendisine çıkan çürük raporu ile askerlikten muaf tutulan Emir, rapor kayıtlarına ulaşılamadığı için emekli olamıyor. 3 yıl boyunca Vural Eyüpoğlu’nun çabalarıyla, emekliliğe hak kazanan hasta adam, küçük bir prosedür yüzünden bu hakkından mahrum bırakılıyor. 20 yıl önce çıkarılan rapora hala ulaşamayan SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) sırf bu yüzden Murat Emir’i emekli maaşından mahrum bırakıyor. Konuyla alakalı olarak her yere başvurduğunu ifade eden Vural Eyüpoğlu, “Ben elimden gelen mücadeleyi verdim. Bütün evrakları tamamladık. Ancak 20 yıl önce çıkmış bir raporun bizim elimizde olma ihtimali yok. SGK, olayı inceliyor. Ancak bir türlü sonuç alamadık. Biran önce konunun netlik kazanmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

YALNIZLIK PSİKOLOJİSİNİ ETKİLEDİ
Uzun yıllardır tek bir odada yaşama tutunmaya çalışan Murat Emir’in, psikolojik bunalımdan dolayı kendi kararını vermesinin zor olduğunu vurgulayan Eyüpoğlu, konuyla ilgili kurumlara seslenerek, “Ben kendi adıma 7 yıldır bu kardeşim için mücadele veriyorum. Bazı özel sorunlarım yüzünden benim de eskisi gibi ilgilenme şansım kalmadı. Daha önce de birçok sosyal kuruma müracaat ettim. ‘Kişinin rızası olmadan, yardım edemeyeceklerini’ söylediler. Fakat bu kardeşimiz, kendi kararını verebilecek durumda değil. Böyle yaşamaya devam ederse uzun süre hayatta kalamaz. Zorla da olsa onun, o evden çıkarılması gerekiyor. Zaten kendine iyi bakıldığını hissettiğinde, o da devletin yardımını kabul edecektir.” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.