SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da işçilerden Fabrikaya tepki

Türk Metal Sendikası Gemlik Şubesi, Arcelor Mittal fabrikasında örgütlenmeyi engellemek isteyen yetkililere tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2014 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2014 15:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa'da işçilerden Fabrikaya tepki
Türk Metal Sendikası Gemlik Şubesi, Arcelor Mittal fabrikasında örgütlenmeyi engellemek isteyen yetkililere tepki gösterdi.

3 yıldır tamamlanmayan bilir kişi raporunun biran önce bitmesi gerektiğini ve hiçbir fabrikanın sendika girdi diye kapanmadığını söyleyen Türk Metal Gemlik Şube Başkanı Kemal Durmaz, raporunun 16 Temmuz sonrası sürüncemede bırakılırsa ilgili fabrikayı kötü günlerin beklediğini söyledi.
Üç yıldır sabırla ve adalete güvenerek beklediklerini ifade eden Durmaz, "eylemlerimizi kamuoyuna duyurarak şu ana kadar sabırla beklediğimizi, sürecin daha da sürüncemede bırakılması halinde, eylemlerinin artarak devam edeceğinin bilinmesini istiyoruz. Sendikalar fabrikalar için prestijdir. Sendikalar hak arama mücadelesinin temel örgütlerinden biri olarak bilinmelidir. Gemlikte tam 3 yıldır emeğe ve emekçiye saygısızlık yapılıyor. Bilinçli bir şekilde anayasal haklar engellenmeye çalışılıyor. Bunu dünya devi bir şirket yapıyor. Arcelor Mittal işyerinde çalışanlar 2011 yılının 8. ayında toplu halde hareket edebilmek, örgütlü mücadeleye katılmak, daha iyi çalışma şartları, sosyal haklar için ücret zamlarında verilenlere değil de pazarlık yapabilmek için keyfi işten çıkarmaların önüne geçebilmek için 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 17. maddesinde kendilerine tanınan yasal haklarını kullanarak Türk Metal Sendikası’na üye olmuşlardır. Yetki tespiti için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na müracat edilmiş ve yetki tespiti alınmıştır.120 çalışanın bulunduğu işyerinde 82 üye ile verilen yetki tespitine işveren sudan sebeplerle itiraz etmiştir. Kanuni hiçbir dayanağı ve aslı astarı olmayan sebeplerle yapılan itiraz sonucu mahkeme süreci başlamıştır" dedi.
Arcelor Mittal işvereni, konuyu mahkemeye taşıyarak yasal haklarını kullanan üyelerimizi cezalandırmak için mahkemeyi bugüne kadar sürdürdüğünü ifade eden Durmaz, "Daha önce bilirkişi raporunda çoğunluğun kendi iradeleri ile üye olduğu tespit edildiği halde eksik evrak bahanesiyle yeniden başa dönülmüştür. Bugün hala devam eden davamız 3. yılını doldurmak üzeredir. Bu süre içinde bazı bölümler taşeronlaştırılmış, bazı üyelerimize tazminatının üzerinde para teklif edilerek iş hakkı fesh edilmiş ve bazı ücret alacakları bilinçli olarak geciktirilerek psikolojik baskı ile cezalandırılmışlardır. 3 yıldır sabırla yıllarını verdikleri işyerinin işlerini zamanında teslim edebilsin diye gece gündüz çalıştıkları işverenlerinin emeklerine ve kendilerine saygı göstermesini bekliyorlar" dedi.
Bu yoldan dönmek yok, bizler davayı ne kadar sürdürürse sürdürsünler haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz diyen Durmaz, "Alanında dünya devi olan Arcelor Mittal firması, işçilerinden korkmasın, sendikadan korkmasın. Sendikalı oldu diye ne zarar eden ne de kapanan bir tane işyeri yoktur. Bizler bu davayı ülke gündemine taşımaya kararlıyız. Gerekirse uluslararası sendikalarla iş birliği yaparak Arcelor Mittal işverenlerinin bu yaptıklarını fabrikalarının bulunduğu diğer ülkelere taşıyacağız. Mahkeme 16 Temmuz’da ikinci defa bilirkişi raporunu istedi. 16 Temmuz’dan sonra her alanda hakkımızı arayacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.