SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da UNESCO bayramı

Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesine girişi, bir hafta sürecek etkinliklerle kutlanmaya başlandı. Bursa Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık Köyü'n

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2015 11:14
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2015 12:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa'da UNESCO bayramı
Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesine girişi, bir hafta sürecek etkinliklerle kutlanmaya başlandı.
Bursa Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık Köyü'nün UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması Bursa’da 20-27 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek etkinliklerle kutlanacak. Geçtiğimiz yıl 22 Haziranda UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Bursa Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık Köyü'nün listeye girişi kutlamaları bugün Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde (AKKM) yapılan “Dünya Mirası Olmak Beklentiler ve Sorumluluklar” paneliyle başladı. Etkinlikler Bursa Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık Köyü'nün UNESCO Dünya Mirası Listesine girdiği gün olan 22 Haziran'da tarihi köyde ve Orhangazi Meydanı'nda yapılacak etkinliklerle devam edecek. 27 Haziran kadar sürecek kutlamalar, fotoğraf ve resim sergileriyle son bulacak.
Etkinliklerin birinci gününde Merinos AKKM'de yapılan “Dünya Mirası Olmak, Beklentiler ve Sorumluluklar” panelinde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Artık Dünya mirası listesine giren Bursa’nın listeye girişinin 1’inci yılını gerçekleştiriyoruz. Bursa artık sadece bizim bir değerimiz değil artık bir dünya mirası ve evrensel değer dünyadaki bütün kurum, kuruluşların ve dünya halklarının Bursa’da hakkı var. Bursa artık bir dünya mirası ve evrensel değer olarak herkesin sahip çıkması gereken bir değer. Bu kapsamda da Bursa’mız önemli, bizler de bunu biliyorduk. Yaptığımız çalışmalarda artık yalnız değiliz. Bursamızın sahiplenilmesi ve korunması için artık bir dünya mirası olarak ortak çalışılacak” dedi.

Panelin oturum başkanlığını yapan Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, “Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girişinin 1’inci yıl dönümü etkinlikleri birinci gününü kutluyoruz. 20-27 Haziran tarihleri arasında etkinlikler yapmaya karar verdik. Bu etkinlikler bugün panelle başlıyor. Bu panelde geçen yıl bizim UNESCO’ya giriş sürecinde çok katkısı olan iki yabancı uzmanımız 3 tane Türk profesör panele katılıyor. Konu başlığı ise “Dünya Mirası Olmak Sorumluluklar Beklentiler” olarak belirledik. Panelde dünyadaki örnekleri ve Bursa’daki gelişmeleri paylaşılacak. Bursa’nın UNESCO listesine girmesinin ardından geçen bir yılda çok şey yapıldı. Şuana kadar 32 okulda 3 bin öğrenciye korumanın ne olduğunu anlatmaya çalıştık. Kendi alanlarımızdaki insanlarla toplantılar yaptık. Listeye giren alanlardaki eserleri nasıl koruyabileceklerini ve yapılan çeşitli uygulamaların nasıl engellene bileceklerini paylaştık. Bursa’nın UNESCO listesine girmesinin ardından turizmde müthiş bir artış görüyoruz” şeklinde konuştu.

İZNİK UNESCO GEÇİCİ LİSTESİNE GİRDİ
İznik’in geçici listeye girdiğini müjdeleyen Dostoğlu, “Asıl listeye girmesi için çeşitli çalışmaların yapılması gerekiyor. Ben çok umutluyum. Türkiye’de şuanda 62 tane varlık, geçici listede yer alıyor. Kültür Bakanlığı bunları belli bir öncelik sıralamasına alıyor. Her yıl 1 kültürel ve 1 doğal varlıkla başvuru yapılabiliyor. Ben İznik'in de asıl listeye en kısa sürede gireceğini umut ediyorum” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.