SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'daki Suriyeliler sahipsiz mi?

BURSA'NIN İZNİK İLÇESİNDE SURİYE UYRUKLU BİR KİŞİ 6 KİŞİNİN SALDIRISINA UĞRADI. (YUSUF ALİ ARSLAN/BURSA-İHA)

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2017 21:31
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2017 23:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa'daki Suriyeliler sahipsiz mi?
→Fetih Bağcı 

Bursa’da yaz aylarında özellikle sahillerde Suriyelilere yönelik yaşanan ırkçı tahrik ve söylemler son aylarda kundaklama ve saldırılara dönüştü. Son bir ay içinde Suriyelilerin yaşadıkları evlere yönelik kundaklama haberleri ajanslara düşmeye başlarken, bu ırkçı saldırılara karşı Suriyeliler sahipsiz mi bırakılıyor düşüncesi akıllara gelmeye başladı. Bursa Valiliği, Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü başta olmak üzere Suriyelilere yönelen saldırılara karşı daha hassas davranması olası bir facianın önüne geçmek için büyük önem taşıyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak ülkemize sığınan ve ülkemizde barınan Suriyelilere yönelik belli bir kesim halkı provoke etmek için elinden geleni yapıyor adeta. Bursa’da yaz aylarında sahile giden Suriyelilere yönelik ırkçı ve saldırgan kampanyaların ardından son dönemde Bursa’da yaşayan Suriyelilere yönelik saldırı ve kundaklama haberleri basında yer alıyor.

MOLOTOFLA SALDIRI

Onlardan biri de dün ajanslara düştü. Yıldırım’a bağlı Arabayatağı Mahallesi’nde önceki gece saatlerinde yaşandı. İddiaya göre, bir binada Suriyeli ailenin yaşadığı kata sokağa beyaz bir araçla giren 2 şüpheli Molotof kokteyl attı. Sokakta da iki Molotof bırakan şüpheliler geldikleri araca atlayarak kaçtı. Balkona ve pencereye isabet eden Molotoflar yangına sebep olunca Suriyeli aile uyandı. Balkonlarında başlayan yangına ilk müdahaleyi aile fertleri yaparken durum 155 ve 110 ekiplerine bildirildi. Olay yerine kısa sürede gelen itfaiye ekipleri yangını büyümeden söndürürken, bölgeye çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Olayda Suriyeli ailenin yaşadığı katta ve balkonun altında bulunan bir kamyonette zarar meydana geldi. Polis, Molotof kokteyl atan iki saldırganı bulmak için geniş çaplı çalışma başlattı.

BİR HAFTADA 4 KEZ SALDIRI

Bir başka örnek ise geçen hafta yaşandı. Yıldırım’da Suriyeli bir ailenin yaşadığı evde bir haftada 4 kez yangın çıktı. Olay Şükraniye Mahallesi Şevketiye Sokak'ta meydana geldi. İddiaya göre, Suriyeli Ali Ahmet ve 6 kişilik ailesinin yaşadığı bodrum kattaki dairede yangın çıktı. Binadan alevler yükseldiğini gören komşuları, itfaiye ve polis ekiplerini aradı. Kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışma başlatırken, polis de çevre güvenliğini aldı. İtfaiye ekipleri, bir koltuğun yandığı evdeki yangını büyümeden kontrol altına alarak söndürdü.

GÖRGÜ TANIKLARI ANLATTI

Polis ekiplerinin yaptıkları incelemede aynı evin bir hafta içinde dördüncü kez yandığı ve yanan malzemelerin çatıya çıkarıldığı tespit edildi. Bir görgü şahidi, polise verdiği ifadede sokaktan geçen birinin binanın bodrum katına cam şişe attığını ve ardından yangının başladığını belirtti.  Evden taşınmak isteyen Suriyeli aile, sağlam kalan eşyalarını taşımak için polisten güvenlik tedbiri alınmasını istedi. Polis ekipleri aileye yardımcı olmak için olay yerinde kalırken, yangınla ilgili inceleme başlatıldı.

İZNİK’TE 6 KİŞİ 1 KİŞİYE SALDIRDI

İznik’te geçtiğimiz günlerde Suriye uyruklu bir kişi 6 kişinin saldırısına uğradı.  Beyler Mahallesi Afyon Sultan Sokak’ta meydana geldi. Suriye uyruklu 16 yaşındaki İbrahim Şahtaha, iddiaya göre 6 kişinin saldırısına uğradı. Hafif yaralanan Şahtaha'nın imdadına çevredeki vatandaşlar yetişti. Saldırganlar ise olay yerinden kaçtı. Polis, olayın faillerinin peşine düştü. Yaralı Suriyeli çocuk, sağlık ekiplerince tedavisi yapılmak üzere İznik Devlet Hastanesine kaldırıldı. Olaylı ilgili soruşturma başlatıldı.

ONLARCA ÖRNEK VAR

Suriyeli sığınmacılara karşı bu tür saldırı ve provokasyon örneklerini çoğaltabiliriz. Bu saldırılar hem sığınmacıları hem de büyük bir ali cenaplık göstererek onları bağrına basan toplumun geniş kesimlerini tedirgin ediyor. Bu saldırı ve provokasyonlara karşı gerek ilgili kurumları gerekse toplumu bir kez daha uyararak, bu provakatif eylemlere karşı herkesi dikkatli olmaya davet ediyoruz.

Buradan Bursa Valiliği başta olmak üzere Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü ile bu kurumların taşra teşkilatlarına da daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Suriyeli sığınmacıların sahipsiz bırakılmaması, bu ırkçı ve faşist saldırganlara karşı korunması için gereken tedbirler çok daha hassas bir şekilde alınmalı.
-------
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.