SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursagaz Azeri SOCAR'ın!

Alman EWE Holding’in Türkiye’den çıkma kararının ardından uzun zamandır satılması gündemde olan Bursagaz’ı, Azeri Milli petrol şir

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2019 18:58
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2019 20:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursagaz Azeri SOCAR'ın!
Alman EWE Holding’in Türkiye’den çıkma kararının ardından uzun zamandır satılması gündemde olan Bursagaz’ı, Azeri Milli petrol şirketi SOCAR aldı. SOCAR'ın, Alman enerji şirketi EWE AG'nin Türkiye operasyonlarını yürüten EWE Türkiye Holding ve grup şirketlerini satın aldığı bildirildi.
Azerbaycan’ın milli petrol şirketi SOCAR, Türkiye’deki yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. SOCAR; rafineri, petrokimya, petrol ve boru hattının ardından şehiriçi gaz dağıtım işine de girdi.

EWE GRUBUNU SATIN ALDI

Türkiye'nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı konumundaki SOCAR'ın, Alman enerji şirketi EWE AG'nin Türkiye operasyonlarını yürüten EWE Türkiye Holding ve grup şirketlerini satın aldığı bildirildi. SOCAR'dan yapılan açıklamada, şirketin Türkiye'nin en büyük üretim güçlerinden biri olmayı hedeflediği kaydedildi.

ONAYIN ARDINDAN SONUÇLANACAK

SOCAR'ın, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ortaklığıyla Türkiye’de doğal gaz iletimi yaptığı belirtilen açıklamada, "Alman enerji şirketi EWE AG'nin Türkiye operasyonlarını yürüten EWE Turkey Holding ile iştirakleri Bursagaz, Kayserigaz, Enervis, EWE Enerji ve Milenicom'u satın aldık. EWE Turkey’in satın alınmasından sonra doğal gaz dağıtımında da faaliyet göstereceğiz. Satın alma işlemi, Rekabet Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun onaylarının ardından sonuçlanacak." ifadeleri kullanıldı.

YATIRIM ZİNCİRİNİ TAMAMLAYACAK

Açıklamada görüşlerine yer verilen SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, doğal gaz dağıtımının şirketin Türkiye’deki yatırım zincirini tamamlayacak önemli halkalardan biri olduğunu vurguladı. Abdullayev, şunları kaydetti: "Azerbaycan’ın global markası olan SOCAR, 2013'ten bu yana Türkiye pazarına yıllık 1,2 milyar metreküp doğal gazın toptan satışını gerçekleştiriyor. Geçen yıl açılışı yapılarak faaliyete başlayan TANAP projemizle, Azerbaycan’dan gelen doğal gazın iletimini de sağlıyoruz. EWE Turkey’in satın alınmasıyla Türkiye’de doğal gazın üretim, iletim, dağıtım zincirinin tüm halkalarını tamamlayarak ticari açıdan oldukça önemli, stratejik bir adım atmış oluyoruz. Bu adımla yaratılacak sinerji, Türkiye ve Azerbaycan ekonomisine ilave değer kazandıracak. Önümüzdeki dönemde pazardaki diğer fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz."

EWE 4 BÜYÜK TEDARİKÇİYDİ

Türkiye pazarındaki faaliyetlerine 2007'de başlayan EWE Türkiye Holding, enerji ve telekomünikasyon alanlarında faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin dördüncü büyük doğal gaz tedarikçisi olan holding, 2017 sonu itibarıyla yaklaşık 2,4 milyar liralık konsolide ciroya ulaşmıştı.

BURSAGAZ 2008’DE EWE’YE GEÇMİŞTİ

BOTAŞ tarafından 1992 yılında doğal gaz satışı yapmak amacıyla kurulan Bursagaz, 2004 yılında özelleştirildi. 2008 yılında çoğunluk hisseleri EWE Türkiye Holding tarafından satın alındı. Türkiye’nin üçüncü büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan Bursagaz, 900 binin üzerinde aboneye hizmet veriyor. Lisans alanını her yıl genişleten ve yüzde 90’ın üzerinde müşteri memnuniyeti oranına ulaşan şirketin şebeke uzunluğu 2016 yılsonu itibarıyla 5.979 km’ye ulaştı. (AA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.