SON DAKİKA
Hava Durumu

BURSALI DOLMUŞÇULAR, TAKSİYE DÖNÜŞÜMÜ KADEMELİ İSTİYOR

Bursa'da dolmuşçular, T1 Tramvay hattı dolayısıyla yapılması planlanan taksiye dönüşümün kademeli olarak yürütülmesini istedi.

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2013 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2013 12:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa'da dolmuşçular, T1 Tramvay hattı dolayısıyla yapılması planlanan taksiye dönüşümün kademeli olarak yürütülmesini istedi.



 

Büyükşehir Belediyesi'nin şehrin farklı noktalarında 261 aracın çalışabileceği 30 ayrı taksi durağı oluştururken, hatlı dolmuşların bu duraklarda taksi olarak çalışmasını istiyor. Üyeleri ile yeni gelişmeyi görüşen Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası yönetimi ise ilk etapta ise 146 aracın dolmuştan taksiye dönüşmesini teklif ederek dönüşümün kademeli gerçekleşmesini talep ediyor.
Bir düğün salonunda bir araya gelen esnaf, dolmuştan taksiye dönüşüm konusunu masaya yatırdı. Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısına dolmuşçular yoğun ilgi gösterdi. Toplantıda Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin dolmuştan taksiye dönüş uygulamasından direkt olarak etkilenecek yaklaşık 350 dolmuşçunun olduğuna dikkat çeken Bursa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Topçu, dönüşümün adaletli olmasını istedi. Sürecin kademeli olarak işlemesi gerektiğini dile getiren Topçu, herhangi bir haksızlık veya olumsuzluğu yargıya taşıyacaklarını kaydetti. Başkan Topçu, “T1 tramvay hattı, tek taraflı bir taşıma sistemidir. Toplu taşımaya kolaylık getirmeyecek. Bursa’da yaşayan insanların daha ekonomik ve rahat ulaşımını Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası olarak biz de destekliyoruz. Dolmuş taşıma sisteminin Bursa’da trafik yoğunluğu oluşturduğunu söylemek haksızlık olur. Esas dolmuşlar olmadığında özel araç kullanımı daha artacak. Dolmuşlar vatandaşa hem ekonomik hem de rahat bir ulaşım imkanı sağlıyor” dedi.

"146 ARAÇ KALDIRILSIN"
Altıparmak Caddesi, Atatürk Caddesi, İnönü Caddesi, Uluyol Caddesi, Kent Meydanı, Darmstad Caddesi, Stad Caddesi güzergahlarını kapsayan T1 projesiyle Bursa Büyükşehir Belediyesinin 261 dolmuşu kaldırmak istediğini kaydeden Topçu, "Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası olarak bu görüşün yanlış olduğunu düşünüyoruz. Yapılan fizibiliteler sonucunda ilk etapta 17 durak ile 146 aracın taksiye dönmesinin doğru olacağını savunuyoruz. Şoförlerimiz de bunu istiyor" dedi.
Korsan taksilerle mücadelenin sürdüğünü ifade eden Topçu, "Bu konunun takipçisiyiz. Özel araçlarla taşınan yolcu da tehlike altında. Allah korusun bir kaza durumunda yolcu zarar görür. Özel araçla para karşılığında taşınması emek hırsızlığıdır" dedi.
YENİ TAKSİ DURAKLARI NERELERDE PLANLANIYOR
Belediyenin yaptığı çalışmaya göre, Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer ve Bademli'de 261 taksinin duracağı 30 yeni taksi durağı oluşturulacak. Osmangazi'de 12 durakta 102 taksi, Yıldırımda 10 yeni durakta 80 araç, Nilüfer'de 6 noktada 55 taksi, Bademli ve Tepederbent'te 24 araçlık 2 durak açılacak. Bu duraklara Bursaray civarında 27 aracın bekleyeceği alanlarda oluşturuldu.

DOLMUŞ ZAMMI MAHKEMEYE GİDİYOR
Toplantıya konuşmacı olarak katılan Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın Hukuk Müşaviri Avukat Bünyamin Bayram ise Bursa Büyükşehir Belediyesinin tavrının bir dayatma olduğunu ifade etti. 2012'de dolmuşlara yüzde 15 zam konusunun gündeme getirildiğini fakat UKOME'nin bunu kabul etmediğine dikkat çeken Bayram, "Burası keyfi bir yer değildir. Bizim muhattabımız UKOME değil. UKOME belediyeye bağlı bir kuruldur. Bu konuda dava açacağız. Yapılan işin hukuka aykırı olduğunu söyleyeceğiz. Bize sözler verildi. Ama tutulmadı. Hukuk bizim için en doğru adres" diye konuştu.

"RIZASIZ DÖNÜŞÜM OLMAZ"
Dolmuştan taksiye dönüşümü de değerlendiren Bayram, "Ben burada siyaset yapmıyorum. Hiçbir dolmuş esnafı rızası olmadan dolmuştan taksiye döndürülemez. Önce rıza önemli. Bu iş dayatmalarla olamaz. Bu iş hesap işidir" ifadelerini kullandı.
Bayram'ın konuşması esnasında bazı soförler de yönetime tepki gösterdi. Dolmuş şoförü ve eski oda yönetim kurulu üyesi Ertuğrul Tak ise dolmuştan taksiye dönüşümün adil yapılmasını isteyerek, "Bir taraftar aba altından sopa gösteriliyor bir taraftan da 'bu sizin yasal hakkınız' deniyor. Bursa'da 94 durak var. Bizim yasal haklarımız var. Bunu da kullanırız" diye konuştu
Bu arada Bursaray'da doğu etabında raylı sistem Kestel'e kadar açılmaya az bir zaman kala, halen Ankara Yolu'ndaki minübüslerin dönüşümü ile alakalı belediyenin somut bir adım atmaması da Gençosman, Uluyol civarında kilitlenen trafikten dolayı özel araç sürücülerini üzüyor. Vatandaşlar, belediyenin dönüşümde önceliği minübüslere vermesini istiyorlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.