SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursalı öğrencilerden büyük başarı! Son kullanma tarihini hatırlatan buzdolabı sistemi

Bursa'da ortaokul öğrencileri, bölüm öğretmenleri Ufuk Bengi ile birlikte buzdolabında unutulmuş, çürümüş, son kullanma tarihi geçmi

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2019 11:34
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2019 12:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursalı öğrencilerden büyük başarı! Son kullanma tarihini hatırlatan buzdolabı sistemi
Bursa'da ortaokul öğrencileri, bölüm öğretmenleri Ufuk Bengi ile birlikte buzdolabında unutulmuş, çürümüş, son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin israfına yönelik proje geliştirdi. Geliştirilen proje ile buzdolabına konulan yiyeceklerin takibinin yapılabileceğini belirten Bengi, "Buzdolabı kapağının üzerine yerleştirilen tablet bilgisayara; buzdolabına hangi ürünü, ne zaman koyduğumuzu kaydediyoruz. Yerleştirdiğimiz ürünlerin son kullanma tarihi gelmeden 3 gün önce, buzdolabına kurduğumuz sistem cep telefonuna bildirim göndererek bizi uyarıyor" dedi.
Bursa'daki özel bir okulun 7'nci sınıf öğrencileri, yarışmalara katılmak için çeşitli projeler üzerinde çalışmaya başladı. Son kullanma tarihi geçmiş ürünler üzerinde çeşitli projeler yürüten öğrenciler, geliştirmiş olduğu yazılımla bu ürünlerin tüketilmemesi için Gıda Ürün Takip Sistemi'ni geliştirdi. Yapılan yazılımı tablete uyarlayan öğrenciler, tableti buzdolabı kapağına yerleştirdi. Tablete tanıtımı yapılan ürünlerin son kullanma tarihi geldiği zaman tablet alarm vererek tüketim tarihi geçmekte olan ürünlerin tüketilmesinin önüne geçiliyor. Projenin detayları hakkında bilgi veren bilişim teknolojileri öğretmeni Ufuk Bengi, "Projelerimizi yarışmalara dönük hazırlıyoruz. Projenin yapım aşamalarına başlamadan önce problemin tespitine başlıyoruz. Bu olay gıda zehirlenmelerinin tespitiyle başladı. Buzdolabına koyduğumuz ürünlerin takibini yapamamamız sonucunda ürünlerin son kullanma tarihi geçmekte ve zehirlemelere sebep olmakta. Robotan ekibi olarak bu problemi sınıfa öğrenci arkadaşlarımız getirdi ve bu problem üzerine tartışmaya başladık. Daha sonra bir takım hipotezler üretmeye başladık. Beyin fırtınası metodunu kullanarak ürettiğimiz bu hipotezlerden işimize en uygun olanı seçtik ve Gıda Ürün Takip Sistemi'ni geliştirdik. Sistem ürünleri tanıyor. Bir elmayı ekrana tuttuğunuzda onun elma olduğunu algılıyor ve dolabın içerisindeki mevcut sıcaklığa bağlı olarak son kullanma tarihini belirleyip cep telefonuna mesaj olarak gönderebiliyor. Ayrıca evin içerisindeysek alarm devreye girip uyarıda bulunuyor" dedi.



4 kişiden oluşan robotan ekibiyle proje üzerinde çalıştıklarını belirten Bengi, "Projeyi yarışmaya dönük yaptık fakat sonradan geliştirilebilir olduğunu da gördük. Gerçek hayatta kullanılabilir olduğunu farkettik ve projeyi geliştirdik. Son hali tamamen tüketiciye dönük oldu. Pazarlanabilir şekilde projemiz çalışmakta. Beyaz eşya firmalarının bu projeye ilgi göstereceğini düşünüyoruz çünkü inovasyon noktasında bütün beyaz eşya firmaları arayış içerisinde. Yeni ürünler çıkarmaya çalışıyorlar. Projemiz inovasyon noktasında onlara büyük bir ilham kaynağı olacak" ifadelerini kullandı. Projede yer alan 7'nci sınıf öğrencisi Melis Dinçer ise "Buzdolabı takip programının üzerinde yoğunlaştık. Aldığınız ürünleri buzdolabının kapağında bulunan tablete okuttuğunuzda son kullanma tarihini algılıyor. Sistem, ürünlerin son kullanma tarihi gelmeden bilgilendirme yapıyor. Bu sayede de gıda zehirlenmelerinin önüne geçmiş oluyoruz. Sistem son kullanma tarihi geçen ürün için alarm verebiliyor. Telefona mesaj gönderebiliyor" diye konuştu. (DHA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.