SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursalı sanayici teşvik farkını termik santralle kapatacak

Demirtaş İş Adamları Derneği Başkanı Orhan Tezyaparlar, Bursalı sanayicinin termik santralle Doğu'ya verilen teşvikin neden olduğu farkı kap

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2013 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2013 16:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Demirtaş İş Adamları Derneği Başkanı Orhan Tezyaparlar, Bursalı sanayicinin termik santralle Doğu'ya verilen teşvikin neden olduğu farkı kapatacağını söyledi.


Bursa'da yıllık 3.5 milyar dolarlık ihracatı ve 41 bin 455 kişiye istihdam imkanı sağlaması ile önemli bir üretim merkezi olan Demirtaş Organiza Sanayi Bölgesi'nde DOSABSİAD (Demirtaş İş Adamları Derneği) yeni yönetimi, Orhan Tezyaparlar başkanlığında göreve başladı.
Yeni yönetimin tanışma toplantısında konuşan Başkan Tezyaparlar, ülkemizin 2023 yılında dünyanın 10. büyük ekonomisi olması yolundaki hedefler doğrultusunda çalışacaklarını söyledi. DOSABSİAD 14. dönem yönetiminin 428 faal firmanın bulunduğu Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde 246 olan üye sayısını artırmayı hedeflediğini belirten Orhan Tezyaparlar, "Marmara Belediyeler Birliğinin arıtma tesisleri sebebiyle çevreci sanayi bölgesi ödülü verdiği DOSAB'da bir DOSABSİAD Ormanı oluşturmayı hedefliyoruz. Avrupa Birliği fonlarından yapılan eğitim programlarımızı geliştireceğiz. BUTGEM'de tekstil iş kolu ile alakalı eleman yetiştirilmesi için proje geliştirip bir komisyon kuracağız. Bu çalışma hakkında gerekli ekipmanları tespit ederek, bunları tedarik için görüşmeler yürüteceğiz. Son 10 yılda devam eden istikrar ortamı sayesinde, ülkemiz ekonomisinde çarklar Avrupa ülkelerindeki borç krizlerine rağmen hızla dönmeye devam ediyor. Yıllık 975 milyon kilovat saat elektrik kullanan sanayi bölgemizde bir termik santral kurulması yönünde DOSAB yönetiminin ciddi çalışmaları var. Şehirde böyle büyük bir termik santral (10 megavat) kurulmasının getireceği sıkıntılarla alakalı endişeler seslendiriliyor. DOSAB kurarsa en çevreci ve rantabl bir tesis kuracaktır, bundan kimsenin endişesi olmasın. Santralin Demirtaş'ta kurulmasının sebebi ise elektrik üretiminin yanı sıra bölgedeki tesislerin buhar ve sıcak su ihtiyaçlarını da karşılaması içindir. 130 derecedeki buhar iletimi santralden 3 ve 5 kilometre yarı çapındaki bir alanda mümkün olabiliyor. DOSAB'ın yapacağı bir santral devletin koyduğu bütün standartları fazlasıyla karşılayacaktır. Bu konuda önümüzdeki günlerde DOSAB yönetimi kamuoyuna gerekli açıklamaları yapacaktır" diye konuştu.
DOSABİSİAD Başkan Vekili Vedat Kantar da tekstilde Türkiye markasının başta ABD olmak üzere dünyada aranan bir duruma gelerek İtalya'yı geride bıraktığına işaret etti. Kantar, "Yeni teşvik mevzuatı ile Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde yatırım yapacaklara devlet istihdam maliyetleri başta olmak üzere önemli avantajlar sağlıyor. Demirtaş Sanayi Bölgesi'nin yüzde 70'i tekstil ile iştigal ediyor. Bugün Almanya'da bile nükleer santrallerin planlı olarak devre dışı bırakılarak kömürle çalışan termik santrallere dönüş yapılması hedefleniyor. Yeni teknolojik gelişmelerle birlikte çevreci ve karbon salınımı düşük santralleri kurma imkanı var. Bu konuda DOSAB'ın Bursa kamuoyu tarafından desteklenmesi gerekiyor. 1 milyar dolarlık bir cari açığın azaltılması söz konusu olacak. 10 yıl önce 1 milyar dolar borç alabilmek için IMF'nin kapılarını aşındırıyorduk. Kendi santralimiz ile elektrik maliyetinin 16 kuruşlardan 12 kuruşlara çekilmesi, santralin kendini 7 yılda geri ödemesi düşünülerek mümkün olabilecek. Geri ödemenin tamamlanmasından sonra daha da ucuz enerji verilebilecek. Günde bin 500 kamyonla kömür taşınması da Demirtaş Sanayi Bölgesi'ndeki yollar ve altyapı bakımından müsait gözüküyor. Çevre yolu olması sebebiyle Bursa'nın en yakınından getirilecek kömürler şehir trafiğini etkilemeden DOSAB'a girebilecek. Yılda 1 milyar dolarlık da doğalgaz tasarrufumuz olacak ve yerli kömür kaynaklarımız değerlendirilecek" diye konuştu.
DOSABSİAD'ın yeni yönetiminde İbrahim Öztürk, Özer Boyalıklı, Orhan Bilici, Recep Solakoğulları, Hasan Moral, Adnan Şarmen, Ayhan Yılmaz, Emre engin, Adnan Kar, İbrahim Erdemir, Hakan Kale, Cengiz Yedikardeş ve Aykut Bursalı görev yapacak.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.