SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'nın yükselen değeri: Millet Mahallesi

►Sercan GÜLER Kentsel dönüşümle birlikte Bursa’nın en gözde mahallerinden biri halin

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2018 15:54
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2018 17:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa'nın yükselen değeri: Millet Mahallesi
►Sercan GÜLER

Kentsel dönüşümle birlikte Bursa’nın en gözde mahallerinden biri haline gelen, nüfusuyla Yıldırım’ın en büyüğü olan Millet Mahallesi,  konut değer artışı ile rekor üstüne rekor kırıyor. Millet Mahallesi Muhtarı Mehmet Mutlu ve Aza Zekeriya Yıldız, mahallenin gelişim ve değişim serüveninin yanı sıra süreçte ortaya çıkan sorunları,  mahallenin Bursa’nın en popüler mahallerinden biri haline gelmesinde kat edilen aşamaları Şehir Gazetesi’ne anlattı.



Millet Mahallesi 2010 ile 2017 yılları arasında yaptığı sıçrama ile nüfusu 60 bine ulaşırken, nüfus bakımından Yıldırım’ın en büyük mahallesi haline geldi. Millet Mahallesi Muhtarı Mehmet Mutlu, mahallenin sorunlarının çözümü ve hizmet kalitesinin artırılması için azalarıyla birlikte çalıştıklarını söyledi. Mutlu, “Yıldırım’da 69 mahalle arasından, 60 bine dayanan nüfusuyla ilçemizin en büyük mahallesiyiz. Nüfusun hızlı artışının en büyük etkenlerinden biri buradaki hızlı modern yapılaşmanın ivme kazanması ve insanların modern yapı ve sitelere gösterdiği ilgiden kaynaklanıyor. Mahallemizde neredeyse boş arazi kalmadı. Mahallenin genelde site ve toplu konutlardan meydana gelmesi de nüfus yoğunluğunun belli bir alanda toplanmasını kolaylaştırıyor” diye konuştu.

MAHALLE 5 YILDA İKİYE KATLANDI

Hızla büyüyen Millet Mahallesi’nin TÜİK verilerine göre 2007’de 17 bin 603 olan nüfusu,  2013’de 30 bin, 2017’de ise 60 bine ulaştı. 2014 yılındaki muhtarlık seçimlerinde 20 bin seçmenin oy kullandığına dikkati çeken Muhtar Mutlu,“4 yıl içerisinde seçmen sayımız 30 bine ulaştı. Mahallemizde sadece 6 bin ilkokul ve ortaokul çağında öğrencimiz var.  30 bini aşkın 18 yaş üzeri vatandaşımız var. 0-6 yaş grubunudadâhil edersek, 60 bine dayanan nüfusla Yıldırım’ın en büyük mahallesiyiz. İlk göreve başladığımızda Yıldırım’da 21 mahallenin toplam nüfusundan daha fazla bir nüfusa sahiptik”dedi

YENİ AVM MİLLET’E DEĞER KATACAK

Yıldırım Belediyesi’nin vizyon projelerinden biri olan mahallede yapılacak AVM’nin, 2018 yılı içinde temeli atılacak. Yine kapalı pazar yeri de mahalleye değer katacak. Yıldırım Belediyesi tarafından projelendirilen AVM,  Millet Mahallesi’ne sıfır noktasında, 11 Eylül Bulvarı ile Samanlı Caddesi arasındaki araziye inşa edilecek ve toplam 70 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak. Millet Mahallesi Muhtarı Mehmet Mutlu, AVM’nin Millet Mahallesi’ne ayrı bir hava katacağını ifade ederek, “AVM sadece Millet Mahallesine değil çevre mahallelere ve Yıldırım’a değer katacak. Mahallemizde bulunan kafe, restoran tarzında işletmelerin sayısının her geçen gün artması bizleri de mutlu ediyor. Yeni yapılacak projeler ve bölgenin her geçen gün gelişmesiyle birlikte Bursa’nın en gözde mahallelerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz” diye konuştu.

“FSM’Yİ GEÇECEĞİZ”

Millet Mahallesi muhtarı Mehmet Mutlu, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’nin, özellikle istihdam konusunda mahalle içerisinde esnafa büyük katkıları olduğunu vurgulayarak, “İş yerlerinin açılışında, ruhsat alımlarında ve benzeri konularda Yıldırım Belediyesi oldukça destek oldu. İş yerlerinin sayısı her geçen gün artıyor, her açılan işletme mahalleye ayrı bir değer katıyor. Özellikle kafelerin yoğun olduğu caddenin FSM Bulvarına benzetilmesi hoş bir durum ama bir iki sene içinde FSM Bulvarı’ndan hiçbir farkımız kalmayacak, belki de orayı geçeceğiz” diye konuştu. Millet Mahallesi azası Zekeriya Yıldız da, kafelerin yoğunlaştığı Derya Caddesi’nin adının da “Derya Bulvarı” olması yönünde vatandaşlardan talep aldıklarını dile getirdi.

OKUL SAYISI YETERSİZ

Millet Mahallesinde okul sayısının oldukça yetersiz olduğunu ve nüfusa göre bu okulların ihtiyacı karşılamadığı ifade deden Muhtar Mutlu, “Mahallemizde 3 tane ilkokul ve bir tane lise var. Ortaokul yok. Vatan Mahallesinde yer alan 2 bin 700 kişilik bir okula bizim Millet Mahallesinden 2 bin 300 öğrenci gidiyor. Hem velilerin hem de öğrencilerimiz daha iyi hizmet alabilmesi için mahallemize mutlaka yeni okulların yapılması gerekiyor” dedi.

“MAHALLE BÖLÜNEBİLİR”

Millet Mahallesini 11 Eylül Bulvarı’nın ikiye böldüğünü ve Demirtaş tarafında kalan bölgenin ayrı bir mahalle statüsüne kavuşması için bazı çalışmaların olduğunu belirten Mutlu, mahallerin Demirtaş bölgesinde kalan kısmında da sıkıntılar olduğunu ifade etti. Mutlu, “O bölgeye sağlık ocağı kazandırmak için girişim başlattık. Bakanlıktan onay aldık fakat yer bulmakta oldukça sorun yaşıyoruz. Yeni yapılacak sağlık ocağının tüm iç masrafları Yıldırım Belediyesi tarafından karşılanacak” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE REKORU KIRDIK”

Yıldırım’daki emlak fiyatları 2017 yılında yüzde 29 prim yaparak Türkiye şampiyonu olmuştu. Bu rekorda en önemli payı olan merkezlerden birinin Millet Mahallesi olduğunu dile getiren Muhtar azası Zekeriya Yıldız, “ 4 sene önce 3+1 daireler 100-150 bin lira arasında satıldı. Şuan ise 300 ile 500 bin lira arasında alıcı buluyor. Kira fiyatlarının da belirgin bir artış yaşandı.  Şu anda 900 liranın altında kiralık  daire neredeyse kalmadı” diye konuştu.

 

‘MİLLET’ CAMİ İSTİYOR 

Mahallede cami sıkıntısı da olduğunu ifade eden Muhtar Mutlu, ani nüfus artışının belli yetersizlikleri de beraberinde getirdiğine dikkati çekerek, “Bölgede cami sayımız yetersiz. Bunun üzerine bizler de şikâyetler alıyoruz. Bu bağlamda, Şüheda Camisi hızla yükseliyor, zemin katları bitti inşaatı devam ediyor. Cemile Hatun Camisi’nin yeni bir tadilat ve büyütülmesi üzerinde çalışılıyor. Nüfusa göre baktığımızda en az iki tane daha caminin bölgeye kazandırılması gerekiyor” dedi.

 

 

MODERN TESİSLERDE ALIŞVERİŞİN MERKEZİ  

Kentsel dönüşümü vatandaşların ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda şekillendiren Yıldırım Belediyesi, ilçe sakinlerinin talepleri üzerine modern ve hijyenik pazar yerleri oluşturuyor. Millet Mahallesi’nde inşa edilecek modern kapalı pazaryeri Yıldırım’da kalite standartlarını üst noktaya çıkaracak. 9 bin 423 metrekare alanda yapılması planlanan Millet Mahallesi Kapalı Pazaryeri’nde 284 pazar tezgahı bulunurken 72 araçlık otopark alanı projede mevcut. Mahalle sakinlerinin hijyen içerisinde ve güvenle alışveriş yapabileceği tesis, satış birimleri, teknik birimler, idari birimler, mescit, abdesthane ve kafeterya ile hizmet verecek. Pazar alanı olarak hizmet vermenin yanında haftanın belirli günleri ise otopark olarak kullanılacak modern pazaryeri, bölgede otopark problemleri yaşanmasının önüne geçecek.

MİLLET MAHALLESİ KREŞE KAVUŞUYOR

Yıldırım Belediyesi’nin Millet Mahallesi’ne kazandıracağı kreş binası yüzde 15’lik seviyeye ulaştı.Millet Mahallesi’nde toplamda 1181 metrekarelik alanda inşa edilecek kreş binası 2 katlı olarak hizmet verecek. Modern binanın içerisinde oyun ve etkinlik odası, uyku odası, emzirme odası, emekleme odası, alt açma odası, sağlık odası ve çok amaçlı salon yer alacak. Yıldırım’ın her alanda gelişmesi adına oluşturdukları proje kapsamında bölgesel kreşlerin önemini vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Geleceğimizi sağlam temeller üzerine inşa etmenin başlıca yolu çocuklara verilen değerden geçiyor. Öncelikli hizmet gruplarımız arasında yer alan çocuklarımızı kreşlerimizle geleceğe emin adımlarla hazırlayacağız” dedi.

 

 

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.