SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'ya jeotermalden 4 milyon lira

Bursa Valisi Şahabettin Harput, jeotermal çalışmaları için 13 milyon TL para harcadıklarını belirterek, sadece yılda 4 milyon TL gelir bekledi

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2013 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2013 17:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa Valisi Şahabettin Harput, jeotermal çalışmaları için 13 milyon TL para harcadıklarını belirterek, sadece yılda 4 milyon TL gelir beklediklerini söyledi. 


Bursa Valisi Şahabettin Harput, jeotermal projesi hakkında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Arap gazeteciler de katıldı. Jeotermalin Bursa tarihinde köklü bir yeri olduğunu belirten Vali Harput, “Bursa’nın 8 bin yıllık tarihinde jeotermal gibi müstesna hazineler bulunuyor. Asırlardır Bursa bir kaplıcalar şehri olarak bilinir. Son yıllarda sıcak sular iyice azaldı. Bursa’mızda toplam 23 kaplıca ve otel sadece 16 litre sıcak suyla idare etmeye çalışıyordu. Dünyanın en eski ve güçlü sıcak su bölgelerinden olan Bursa’mızda bu maksatla valiliğimizin öncülüğünde Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BTSO iş birliğiyle kurduğumuz Jeotermal A.Ş. ile 4 yıl içinde çok büyük çalışmalar yapıldı" dedi.
Bursa’nın her tarafına tek elden sağlıklı su vermeyi hedeflediklerini ifade eden Harput, “Sağlık turizminin iki ayağından birisi medikal sağlıksa diğeri termal sağlıktır. Bu alanda bir taraftan İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde bir Sağlık Turizm Şube Müdürlüğü oluşturuldu. Günümüzde özellikle yaşlanan dünyada sağlık turizminin önemi daha da gelişiyor. Dünyada yıllık 400 milyar rolarlık bir sağlık turizmi pastasının var. Avrupa’da ise 40 milyon insanın sağlık turizmi için bir yerlere gittiğini biliyoruz. 2020 yılında dünyada bir milyardan fazla yaşlı insan olması bekleniyor. Bugün Avrupa’da 55 yaş üstü insan sayısı 125 milyon ve 2020 yılında bu rakamın 200 milyon olması öngörülüyor. 2010 yılı için dünyada sağlık turizmine ayrılan bütçe 100 milyar dolar iken, bu rakamın 2020'de 500 milyar doları bulması bekleniyor” açıklamasını yaptı.
Bursa’da sıcak suyun yeniden gündeme gelmesiyle çok sayıda otel, kaplıca, sağlık ve rehabilitasyon merkezi kurulduğunu anlatan Vali Şahabettin Harput sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bursa Jeotermal A.Ş. eliyle mevcut su potansiyelimiz ve su talepleri birlikte değerlendirilerek, şehrin pek çok bölgesine su dağıtım projesi yapıldı. 30 Ekim tarihi itibariyle hat döşeme işlemi tamamlandı. Buna göre 46 tesiste 7 bin yatak kapasiteli otel ve sağlık tesisi için kullanılabilir sıcak su miktarı toplam 81.55 litre saniyedir. İlimizde döşemesi tamamlanan 18 kilometre uzunluğundaki sıcak su şebekesi ile toplam 10 bin yatak kapasiteli bir termal yatak potansiyeli oluşturuldu. Bunun 7 bin kapasitesi ise hemen faaliyete geçecek şekilde bağlantı yapıldı."
Şehrin ısıtılmasında da sıcak suların kullanılacağını vurgulayan Harput, "Şehrin bazı bölgelerinde toplu yerleşim alanlarının ısıtılması için çalışmalar başlatıldı. Bu çalışmalarla ilk planda 4 bin konut kapasiteli bir alanın ısıtılması hedefleniyor. 2013 yılı itibariyle termal ısıtma faaliyetlerinin bir an önce başlaması için çalışmalar başlatıldı. Yine seracılık ve meyve sebze kurutma hizmetinde de kullanılması değerlendiriliyor" şeklinde konuştu.
“DAĞYENİCE TATİL TERMAL KÖYÜ TÜRKİYE’DE BİR BENZERİ OLMAYAN BAŞLI BAŞINA BİR VİZYONDUR”
Dağyenice tatil köyü hakkında da konuşan Vali Harput, şunları söyledi:
“Dağyenice Termal Tatil Köyü Türkiye’de bir benzeri olmayan başlı başına bir vizyon projedir. Bakanlar kurulunca turizm alanı ilan edilen bölgenin mastır planı hazırlandı. 50 litrelik sıcak suyla her türlü turistik faaliyetlerin yapılacağı Dağyenice Termal Tatil Köyü her açıdan hizmet verecek. Toplam 4 bin 670 yatak kapasiteli konaklama tesisleri, çeşitli büyüklüklerde odaları bulunan oteller, uzun zaman konaklamaya yönelik otel villaları ve aile için tatil villaları yapılacak. 5 bin kişinin çalışacağı ve yıllık 500 bin turistin misafir edileceği bölgeden 1 milyar dolarlık yıllık döviz bekleniyor. Yatırım tutarı ise yaklaşık 2 milyar dolar civarında. 2013 yılından itibaren bölgede yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcılara arsa tahsisine başlanması hedefleniyor. 2012'de bu bölge için yerli ve yabancı 10 ayrı yatırımcı valiliğimize başvuruda bulundu; bu projelerin toplam tutarı 1 milyar doları buluyor".
Bursa olarak 2023 yılında 5 milyon turist çekmeyi planladıklarını söyleyen Harput, "Bu çalışmalar için yaklaşık 13 milyon TL harcandı. Jeotermal projesinden yıllık 4 milyon TL gelir bekliyoruz. Bu gelirle 3 yıl içinde yaptığımız masrafı elde edeceğiz" şeklinde konuştu.
“BURSA HAVA YOLLARI ÇALIŞMASI SÜRÜYOR”
Bursa Havayolları ile ilgili soruyu da cevaplayan Harput, "Bursa Büyükşehir Belediyesi, BTSO ve İl Özel İdaresi ve Bursalı sanayicilerin oluşturduğu bir ekip... En son Arap Birliği Turizm Teşkilatı ile yapılan görüşmede 30 milyon doların üzerinde bir şirketin kurulması ve bunun 5 milyon dolarının Bursa tarafından, 25 milyon dolarının ise teşkilat tarafından üstlenilmesi için ortak protokol imzalandı. Şu anda Bursa tarafı olarak 5 milyon dolarlık hissenin kimler arasında nasıl dağıtılacağı konusu görüşülmeye devam ediyor" şeklinde cevapladı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.