SON DAKİKA
Hava Durumu

BURULAŞ'ta bitcoin operasyonu

BURULAŞ’ın bilgisayarlarıyla  bitcoin ve ethereum ürettiği tespit edilen aralarında bilgi işlem müdürü ve şefinin de bulunduğu 4 kiş

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2018 19:24
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2018 20:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
BURULAŞ'ta bitcoin operasyonu
BURULAŞ’ın bilgisayarlarıyla  bitcoin ve ethereum ürettiği tespit edilen aralarında bilgi işlem müdürü ve şefinin de bulunduğu 4 kişinin işine son verildi. BURULAŞ bu kişilerle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunurken, işin içinde dijital sistemle BUKART yükleme iddiasının da olduğu ileri sürülüyor.
Enise DİKMEN

Bursa Büyükşehir Belediyesi ulaşım şirketi BURULAŞ Bilgi İşlem Müdürlüğü’nde kuruluşun bilgisayarlarını kullanarak bitcoin ve ethereum ürettiği belirlenen 4 kişinin işlerine son verildi. Edinilen bilgiye göre BURULAŞ Bilgi İşlem Müdürü  A.G, şef E.E, personeller T.V ve E.’nin, kuruluşun bilgisayarlarını kullanarak bitcoin ve ethereum ürettiği tespit edildi. Durumun tespit edilmesi üzerine bu isimlerin işine derhal son verilirken, haklarında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi. İddianın muhatabı 4 ismin ifadelerinin alındı. Soruşturmanın çok yönlü devam ettiği bildirildi.
YAPILAMAYACAK BİR ŞEY YOK
Bursa Şehir Gazetesi’nin görüşlerine başvurduğu uzmanlar,  bilgi işlem alanında bu ve benzeri durumların kolaylıkla yapılabileceğine dikkati çekti. Bir şirketin bilgi işlem sorumlusu ya da görevlisinin harddisk ve serverin kolaylıkla kiraya vererek bundan kazanç elde edebileceğini anlatan konunun uzmanları, bunu kimsenin ruhu duymadan bu alanda uzman olan kişilerin kolaylıkla yapabileceğine dikkati çekti.
BİTCOİN ÜRETİMİ
Bilgisayar ana kartlarının birleştirilerek bitcoin ve benzeri kazılar yapılabileceğine ve tüm bilgisayarların uzaktan kontrolle bu sisteme bağlanmasının mümkün olduğuna dikkati çeken uzmanlar, bu işlemlerin yakalanmasının çok zor olduğunu vurguluyor. Ekran kartı ve ana kartların birleştirilerek yapılacak bu tür kazılarda sistemin 8 kartın birleştirilmesiyle bir ünitesinin oluştuğuna dikkatler çekilirken, bu ünitenin ayda 300-600 lira elektrik kullanacağını ve bu işlemin şirketlere büyük zarar vereceğini ifade ediyor. Yine bitcoin ve alt coin kazıları için özel cihazlar olduğunu ve bunların şirketlerde personeller tarafından kimsenin ruhu duymadan üretim için kullanılabileceğine dikkati çeken uzmanlar, bu işe yönelen kişilerin internet üzerinden işlem yapan BTC hesapları üzerinden coinlerini nakite çevirebilecekleri gibi, bunları hesapta tutabilecekleri ya da nakit parayla devretme imkanına da sahip olduklarını vurguluyor.
İTİRAF OLMASA TESPİTİ İMKANSIZA YAKIN
Uzmanlar BURULAŞ’ta yaşanan olay ve benzerlerinde kişileri itiraf etmemeleri durumunda işlemleri tespit etmenin mümkün olmadığını vurgularken, bitcoin sistemlerinin Türkiye’de bu nedenle yasallaşmadığını ifade ediyor. Türkiye’de birkaç bankanın sanal kart işlemleri ile BTC hesapları açtıklarını da anlatan uzmanlar, bu işlemlerin şirketleri büyük zararlara uğratabildiğinin de altını çizdi.

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.