SON DAKİKA
Hava Durumu

BUSMEK taşerona kurban edilmesin!

Alpaslan YILDIZ Son yayımlanan 696 sayılı KHK ile kamuda çalışan taşeron personeller kad

Haber Giriş Tarihi: 31.12.2017 00:43
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.2017 02:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
BUSMEK taşerona kurban edilmesin!
Alpaslan YILDIZ

Son yayımlanan 696 sayılı KHK ile kamuda çalışan taşeron personeller kadroya alınıyor. Ancak Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kursları’nda (BUSMEK) görev yapan 427 personel kadroya alınamama riski ile karşı karşıya. Taşeron firmanın aylık 250 bin lira gelirden olmamak için personelin kadroya alınmaması için baskı yaptığı, Büyükşehir Belediyesi’nin de halen karar veremediği öğrenildi.

Hükümetin yayınladığı kanun hükmünde kararname ile kamuda çalışan taşeron personeller 3 ay içinde kadroya alınıyor. Kamu kurumlarının yanı sıra belediyelerin de dâhil olduğu uygulamada, belediyelerde çalışan taşeron işçiler belediye iktisadi teşekküllerinde kadrolu olacak. Ancak Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kursları’nda (BUSMEK) belirsizlik sürüyor. İddiaya göre taşeron firma aylık 250 bin lirayı bulan kazancını kaybetmemek için bu kurumda çalışan taşeronların kadroya alınmaması için baskı yapıyor.

BUSMEK’TE 427 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Bursa genelinde 14 ilçede faaliyet gösteren BUSMEK, 27 kurs merkezinde 450 branşta binlerce kişiye eğitim veriyor. BUSMEK’te çalışan personel Lepis Eğitim Hizmetleri aracılığı ile hizmet satın alma yöntemiyle görev yapıyor. Firma ile yapılan 33 aylık anlaşmanın bedeli tam 48 milyon Lira.  Sözleşme Eylül 2018’de sona erecek ancak eğer hizmet satın alma yöntemiyle devam edilirse, şirket taşeron işçiler üzerinden kasasını doldurmayı sürdürecek. Aylık karı 250 bin lirayı geçen şirket, bu kazancı bırakmak istemiyor. O nedenle Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimlerinde kulis ve baskı çalışmaları yürütüyor. Şirket yöneticileri yol ve yemek dâhil toplam işçi maliyetinin yüzde 70’in üzerinde olması şartını ileri sürüyor ve bu nedenle hizmet satın alma ile devam edilmesini istiyor.

KHK’YA GÖRE KADROYA GEÇEBİLİRLER

KHK ile değiştirilen Kamu İhale Kanunu’nun 62. maddesinde kadroya alınacak taşeronlarla ilgili kriterler 5 madde halinde sıralanıyor. İlgili maddeyle getirilen kriterler şöyle; “Mahalli idare veya şirketlerinin bütçelerinden yapılan, yıl boyunca devam eden, niteliği gereği süreklilik arz eden ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı park ve bahçe bakım ve onarımı ile çöp toplama, cadde, sokak, meydan ve benzerlerinin temizlik işlerine ilişkin alımlar personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilir”. Bu maddelerden biri de yaklaşık maliyetinin en az yüzde 70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti olması kriteri. Ancak aynı maddenin üçüncü bendinde 5 kriterden herhangi birinin yerine getirilmesi durumunda da personelin kadroya alınabileceği vurgulanıyor. Bu da BUSMEK gibi kuruluşlarda çalışan personelin kadroya alınmasının önüne açıyor.

İSMEK KADROYA GEÇİYOR

BUSMEK’le aynı durumda olan İstanbul Büyükşehir Belediye Sanat ve Meslek Edindirme Kursları’nda (İSMEK) görev yapan personeller kadroya alınıyor. Yine İnegöl (İNESMEK) Yıldırım (YILMEK) gibi benzer kuruluşlarda da personelin kadroya geçirilmesinde sıkıntı yok. Tüm benzer kuruluşlarda görev yapan taşeron işçiler kadroya geçerken BUSMEK personelinin taşeron firma baskısıyla dışarıda bırakılması büyük haksızlığa yol açacak. Eğer BUSMEK’te görev yapan 427 personel kadroya alınırsa belediyenin cebinden her ay çıkan 250 bin liranın üzerindeki kaynak kasada kalacak, aileleriyle birlikte BUSMEK çalışanları da mağdur olmayacak. Büyükşehir yönetiminin bu konuya acil el atarak, personelin mağdur edilmesini engellemesi gerekiyor.

 

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.