SON DAKİKA
Hava Durumu

BÜYÜKŞEHİR'e sayıştay kıskacı

Sayıştay denetçilerinin Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde yaptıkları çalışmalar sonucunda 15 milyon 457 bin 46 liralık kamu zararı tespit edi

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2013 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2013 13:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Sayıştay denetçilerinin Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde yaptıkları çalışmalar sonucunda 15 milyon 457 bin 46 liralık kamu zararı tespit edildi.

 



 

Sayıştay denetledi, fatura meclis üyelerine çıktı!

 Aysın KOMİTGAN

Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri şokta..
Sadece meclis üyeleri değil, belediye başkanları da aynı durumda..
Sayıştay denetçileri Büyükşehir Belediyesi’nde yaptıkları çalışmalar sonucunda tam 15 milyon 457 bin 46 liralık kamu zararı tespit etti.
Uzman denetçi Cengiz Caba, Başdenetçi Bora Taber ve denetçi Savaş Tanışık imzalı Sayıştay raporu tüm BİT’leri kapsayacak yanlış uygulamayı ortaya çıkardı..
Sayıştay raporuna konu olan şirket Burulaş..
Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım şirketi olan Burulaş’a devredilen kazançlar hem belediye başkanlarını hem de büyükşehir belediye meclis üyelerine ciddi ceza ödemesi yaptıracak.
Sayıştay denetçilerinin raporunda yer alan çarpıcı bölüm her şeyi anlatıyor;
‘Kira süreci sözleşmenin imzalanmasından itibaren yüklenicinin işletmeyi çalışır hale getirmesi ve yolcu transferinden gelir elde etmeye başladığı gün başlar ve bu tarihten 10. yılın sonunda sona erer denilmektedir.
Yapılan incelemede yüklenicinin ilgili sözleşmesinin birinci maddesinde belirtilen güzergâhlarda 17.06.2002 tarihi itibarı ile seferlere başladığı anlaşılmaktadır.
Dolayısıyla sözleşme 17.06.2012 tarihinde sona erecektir.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi 15.12.2011 tarih ve 1004 sayılı kararı ile Bursaray işletmeleri için 17.06.2012 tarihinde sona erecek sözleşmenin, 31.12.2011 tarihinde sonlandırılarak aynı şekilde 10 yıl işletmenin Burulaş’a ilgi kanun maddesine istinaden verilmesi ve net satış hasılatının %3’ünü gelir katkı payı olarak Büyükşehir Belediyesi adına tahakkuk ettirilmesine karar vermiştir.’
Büyükşehir Belediyesi kendi kasasına girecek kazancı Burulaş’a verince olan olmuş!
Özel halk otobüsçülerinin bizim muhatabımız Burulaş olmamalı feryadı şimdi daha bir anlam kazanıyor sanırım!
Sayıştay denetçilerinin raporunun son bölümünde aynen şöyle yazıyor;
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre ihale edilen Bursa Hafif Raylı Sistemi işletimi işinde, yüklenici ile idare arasında imzalanan sözleşmenin süresi dolmadan ve sözleşme feshedilme şartları oluşmadan belediye meclisi tarafından sonlandırılması ve yükleniciden işletme gelir payı olarak alınan net satış hasılatının %91’den %3’e düşürülmesi sonucu 15.457.046 TL gelir kaybına neden olunmuştur’.
İşte bu raporda yazılanlar başta Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe olmak üzere meclisteki tüm belediye başkanlarını ve belediye meclis üyelerini bağlayıcı durumda.
Çıkan sonuç vahim elbette…
BİT’lerin Sayıştay denetimlerine tabi tutulması birçok yanlışlığı ortaya çıkarıyor..
Ve..
BİT’lerin Sayıştay denetimine açılması büyükşehir belediyelerinin daha dikkatli çalışması zorunluluğunu beraberinde getirmesi açısında olumlu olmuş…
Diğer yandan…
Büyükşehir Belediyesi’nin Burulaş’a gereğinden fazla yetki vermesinin faturası epey ağır olmuş!
Bu yanlışlığa ortak edilen muhalefet partilerinin yorumunu merakla bekliyoruz..
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.