SON DAKİKA
Hava Durumu

BVHO'dan kene uyarısı

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, son yıllarda ölümcül sonuçlarla gündeme gelen Kırım Kongo Kanamalı Hasta Ateşi (KKKA)

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2014 14:44
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2014 15:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
BVHO'dan kene uyarısı
Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, son yıllarda ölümcül sonuçlarla gündeme gelen Kırım Kongo Kanamalı Hasta Ateşi (KKKA) ve kenelerin bulaştırdığı hastalıklara karşı vatandaşları uyardı.

Sağlam, yaptığı açıklamada yaz döneminde vatandaşların sıkça piknik ve dinlenme amaçlı kırsal bölgelere ve yeşil alanlara gittiğine dikkat çekerek, kenelerin oluşturduğu tehdit karşısında alınacak önlemleri anlattı. Kenelerin tüm dünyada kan emerek beslenen ve birçok hastalığın taşıyıcısı olarak hayvan ve insan sağlığını tehdit eden parazitler olduğunu söyleyen Sağlam, Bursa’nın da içinde bulunduğu Güney Marmara Bölgesi’nde 21 çeşit kene bulunduğunu bildirdi.

“LYME HASTALIĞINA DİKKAT”
Son yıllarda bazı insan hastalıklarında başrol oynamaları sebebiyle kenelerin güncel hale geldiklerini ifade eden Sağlam, “Keneler birçok mikrop taşıyarak hastalıklara yol açarlar. Ancak en bilineni kuşkusuz son yıllarda ülkemizde de ölümcül sonuçlara yol açan KKKA hastalığıdır. Bunun yanı sıra yine kenelerin bulaştırdığı bakterilerin yol açtığı LYME hastalığı da yeni tehdit olarak görülmektedir. Tüm bunlar ülkemizin bulunduğu coğrafyada ciddi bir tehdit altında olduğunu göstermektedir” dedi.
Kenelerin farklı konaklama unsurlarında tutunma gerçekleştirmesi nedeniyle ilaçlama ile yok edilmelerinin mümkün olmadığını kaydeden Sağlam, mera kenelerinin üç konakçı da gelişimini tamamladığını söyledi. Sağlam, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
“Mera ve piknik alanlarındaki uzun otlar biçilmeli, çalılık alanlar temizlenmeli. Aşırı otlanmış alanlar sürülerek bir dönem (10 ay) boş bırakılmalı. Ahır, ağıl ve hayvan barınakları sıvalı olmalı ve kenelerin barınabileceği çatlaklar kapatılmalı. Özellikle büyük baş havyalar, mayıs haziran ve temmuz aylarında 25 gün ara ile 3 defa ilaçlanmalı. Keneler üzerinde parazit hayat süren örümcekler, bazı karınca ile kuş türleri, kene ve yumurtalarını yok ederler. Özellikle ahır ve kapalı alanlarda bu canlıların yuvaları bozulmamalıdır. Keneler kuşlarla ve yabani hayvanlar tarafından sürekli olarak bu alanlara taşınırlar. Bu nedenle ilaçlamalar kene yayılımına ve yumurtalarına karşı çözüm değildir. Kullanılan ilaçlar hem doğayı kirletip yararlı canlıları ve bitkileri yok etmekte hem de halk sağlığını tehdit etmektedir.”
Kene tutunma süresinin KKKA hastalığının bulaştırılması açısından önemli olduğuna vurgu yapan Sağlam, “Çalılık, su kenarları, gür otların bulunduğu alanlara giren insanlar pantolon paçaları çorap içinde olacak şekilde ve uzun kollu giymeli, pet hayvanları kontrol etmeli, elbiselere kovucu insektisitler uygulanmalı. Bu bölgelere giren insanlar daha sonra başta koltukaltı ve kasık bölgeleri olmak üzere tüm vücutlarını kontrol etmeli. Vücutta keneye rastlanırsa hemen sağlık kuruluşuna başvurmalı, kene ezilmemeli, yapay ısı uygulanmamalı, keneyi uzaklaştırmak için herhangi bir kimyasal madde uygulanmamalıdır” şeklinde konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.