SON DAKİKA
Hava Durumu

Cemaat geri adım atmıyor

Başbakan Erdoğan’ın samimiyet çağrısına rağmen cemaat- hükümet restleşmesine dönüşen dershane tartışması sürüyor. Dershaneciler, fa

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2013 18:42
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2013 19:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Cemaat geri adım atmıyor
Başbakan Erdoğan’ın samimiyet çağrısına rağmen cemaat- hükümet restleşmesine dönüşen dershane tartışması sürüyor. Dershaneciler, fakir öğrencilere eğitim eşitliği sağladığı iddia ederken velilerden her yıl toplam 2 milyar 657 milyon 498 bin lira tahsil ediyor. Özel okula dönüşmeye sıcak bakmayan cemaat grubu dershaneleri ise ücretsiz yapıldığı iddia edilen deneme sınavlarında Zaman Gazetesi aboneliği numarasıyla kayıt yapıyor.

 

Canan GÜLEÇ

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, dershanelerin kapatılacağını açıklaması ardından büyüyen tartışmalar siyasi cephede, “AK Parti- cemaat restleşmesi” olarak yorumlanırken; eğitimciler bir çözüm bulunmasından yana. Erdoğan’ın samimiyet çağrısı yaptığı ve özel okula dönüşmek isteyen dershanelere destek sağlanacağını açıklamasının ardından Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da yeni bir formül önerdi: “Özel okul olabilecek imkanlara sahip olmayan kurumlara açık lise olma şansı tanıyacağız.” Hükümet cephesinden gelen bu tekliflere rağmen dershaneciler, Milli Eğitim temsilcileriyle buluştukları toplantıları olaylı bir şekilde terk ediyor. Özel okula dönüşmeye sıcak bakan dershane temsilcileri ise olayların cemaat tarafından körüklendiği görüşünü savunuyor.

RAKAMLARLA DERSHANE GERÇEĞİ

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre; Türkiye’de toplam 4 bin 55 dershane bulunuyor ve bu kurumlarda 50 bin öğretmen ile 20 bin personel olmak üzere toplam 70 bin kişi çalışıyor. 2 milyon 107 bin öğrenci dershaneye giderken, 700 bin öğrenci de etüt merkezine gidiyor. SBS, KPSS ve üniversiteye hazırlık kurslarının ücretleri 800 lira ile 3 bin lira arasında değişmektedir. Dershanelerin yıllık toplam kazancı 2 milyar 657 milyon 498 bin. Bursa’da ise 142 dershane var, 2 bin 251 öğretmen çalışıyor, 46 bin 968 öğrenci gidiyor. Dershaneden hizmet alımı sınav stresi arttıkça yükseliyor ve 8. Sınıfların % 43’ü dershaneye giderken 12. sınıfların % 60’ı dershaneye gidiyor. Dershane öğrencilerinin % 42’sini Anadolu lisesi, % 5’i fen ve % 5’i sosyal bilimler, %5’i de özel lise öğrencisidir.

DERSHANELER OKUL OLABİLİR Mİ?

Bakanlığın 3 bin 830 dershane yöneticisine uyguladığı anket sonuçlarına göre; Dershanelerin % 55’i koşulsuz olarak özel okula dönüşmek istiyor. Dershanelerin özel okula dönüştürülmesinde devlet tarafından verilecek desteğe dair de işletmecilerin % 35,17’si eğitim –öğretim desteği, yüzde 23,75’i arsa tahsisi, yüzde 17,48’i yatırım maliyet desteği istediğini beyan etti. Bu iki soruya verilen yanıt da gösteriyor ki; dershanecilerin önemli bir bölümü özel okula dönüşmeye olumlu bakıyor. Dershanelerin fiziki koşullarına bakıldığındaysa, 1 milyon 388 bin 49 öğrencinin faydalandığı  dershanelerin ancak % 42’si özel okul olabilecek  bağımsız binaya sahip. Dershanelerin % 56’sı ise başka kurumların binalarında hizmet veriyor. Dershanelerin sadece % 21’inde bahçe bulunurken, dershanelerin % 17’si alkollü içki satışı yapan mekanlardan 100 metre mesafe uzaklığına uygun değil.­

ŞEKER: “EĞİTİM POLİTİKASINA İHTİYACIMIZ VAR”

Eğitim-Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker, dershanelerin yanlış eğitim politikalarının bir sonucu olduğunu ve sınav dayatması olmayan bir eğitim sistemiyle kendiliğinden ortadan kalkabileceğini savundu. Dershanelerin % 25’inin cemaat elinde olduğunu söyleyen Şeker, bu kurumlarda ücretsiz yapıldığı iddia edilen deneme sınavlarında gazete abonelik numarası istendiğini belirtti.  Şeker, “Başbakan’ın aklıselim teklifine rağmen birileri sosyal medya üzerinden tartışmaları büyütmeye çalışıyor, 2004 MGK kararlarını gündeme getiriyor. İş inatlaşmaya geldiğinde Erdoğan’ın geri adım atmayacağını bilenler konuyu çıkmaza sürüklüyor” dedi. Eğitimde sık bakan değişikliği yapılması ve her bakanın kendi yöntemini uygulamaya kalkmasını eleştiren Şeker şunları söyledi: “Sağlıkta, ulaşımda kat edilen mesafeyi eğitimde görmek mümkün değil. Tek eğitim politikası olmalı, bakanlar ona uymalı. Eğitim sistemimiz sınava dayalı ve sınavlar müfredattaki ölçme değerlendirme sisteminden farklı bir yolla yapılıyor, öğrenci dershaneye mecbur bırakılıyor.  2008’de iktidar bir yasa çıkardı, dershanelerin özel okula dönüştürülmesi için. CHP muhalefet ederek “iktidar dershanelere para aktarıyor” diye bu kararı iptal ettirdi. Bu süre içinde iktidar eğitim sisteminde köklü bir değişiklik yapmış olsaydı o dershaneler kendiliğinden kalkacaktı. Bu arz talep meselesidir. Çocuğunun ihtiyacı olmadığını görürsen dershaneye göndermezsin.”

DERSHANECİ BİNGÖL DE “KAPATALIM” DEDİ

Sınav Eğitim Kurumları Bursa Yönetim Kurulu Başkanı Gıyasettin Bingöl, dershanelerin kapatılması gerektiğini 10 yıldır savunduğunu hatırlatarak Başbakan’ın açıklamalarına destek verdi. “Hiçbir uygar ülkede dershane olmaz, dünyanın hiçbir yerinde dershane yok” diyen Bingöl,  “Bu iş Türkiye'de öyle kurumsallaştı ki, okullar şekline geldi. Benim başında bulunduğum eğitim grubunun 15 bine yakın öğrencisi var. Türkiye'de çok büyük rant oldu. 4 bin 250 dershane var şuanda. Milyonlarca öğrenci dershaneye gidiyor. Bu neden oldu? Devlet okullarda iyi ders vermediği için oldu. Dolayısıyla İstanbul Robert Koleji'nde okuyan çocukla Hakkari'de lisede okuyan çocuk aynı sınava giriyorlar. Dershaneler fırsat eşitliğini ortaya çıkardılar." şeklinde konuştu. Bingöl, "Devlet eğitimi 5,5 gün yapar, kalan günlerde çocuk oyununu oynar, dinlenir. Çocuk test tekniğini öğrenecek. Eğer sistem bu seviyeye gelirse dershane zaten kalkar. Devlet sistemi bu seviyeye getirmediği sürece üzgünüm dershaneler devam edecektir. Belki meşru bir şekilde değil de, merdiven altında devam eder. Ben tahmin ediyorum. Sayın Başbakan bürokratlarla bu işi istişare ediyordur. Zaten sayın Başbakan'ın böyle bir hedefi olması da güzel bir şey. Bu durum devletin bu işe el atması, güçlendirmesi demektir. Eğer gerçekten güçlendirilecekse varsın dershaneler feda olsun.” dedi.

HÜKÜMETE CEMAATTEN DE DESTEK GELDİ

Bediüzzaman'ın talebesi Mehmet Fırıncı, iktidarın dershaneleri dönüştürme projesine destek verdi. Bediüzzaman'ı, onun hayatından bazı kesitleri ve dershanelerini anlatan Fırıncı Hoca, gündemin en hararetli konularından olan dershaneler konusunu da yorumladı. Kültür Dershaneleri'ni kendisinin açtığını, FEM Dershaneleri'nin Kültür'den iki yıl sonra açıldığının altını çizen Fırıncı Hoca, Milli Eğitim'in dershaneleri dönüştürme projesini desteklediğini söyledi. Mehmet Fırıncı Hoca, şöyle konuştu: “İki taraf da mütedeyyin. Bir taraf devletin her türlü şeyini düşünenen, ıslahatçı. Burada da bir hayır var. Külli bir çözüm lazım. Bu şekilde devam etmemesi, eğitimin gayesine uygun olması lazım. Mesela Almanya'da böyle birşey yok. Dünyada bu yapılıp dururken Milli Eğitim bunu yapmazsa mesuldür zaten. Yapacağım diye gelmiş, elinde imkan var, yapmıyor. Olur mu? Kusura bakmasınlar, dershaneci kardeşler hakkını helal etsinler ama millete lazım olan birşeyin yapılması, hakikaten eğitimin ıslah edilmesi bakımından ben de konuya girmiş oldum. İşin garibi Kültür Dershanelerini ben açtım. FEM Dershaneleri bizden iki yıl sonra açıldı."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.