SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP'li Başkan'a rapor şoku! 

Mudanya Belediyesinin, Mütareke kutlamalarında davet edilmeyen Devlet Çok sesli Korosu'na ödeme yaptığı, Cumhurbaşkanlığı Devlet Senfoni Orke

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2015 15:22
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2015 16:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
CHP'li Başkan'a rapor şoku! 
Mudanya Belediyesinin, Mütareke kutlamalarında davet edilmeyen Devlet Çok sesli Korosu'na ödeme yaptığı, Cumhurbaşkanlığı Devlet Senfoni Orkestrası'na ekstradan para ödediği, reklam giderlerini de aştığı ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve 2 müdürünün 216 bin lirayı kamuya geri ödemesi yönünde rapor hazırladı. 

Mudanya Belediyesi'nde sular durulmuyor. Rüşvet iddiaları ve sonrasında bu konuda eşi belediye aleyhine ifade veren Başkan Yardımcısı Metin Bağcı'nın görevden alınmasının yankıları sürerken, İçişleri Bakanlığı müfettişinin Mütareke kutlamalarında yapılan harcamalarla ilgili raporu ortaya çıktı.

Edinilen bilgiye göre, İçişleri Bakanlığı Mudanya Mütarekesi'nin 92 yıl dönümü etkinliklerindeki usulsüzlük iddialarını araştırılması için bir müfettiş görevlendirdi. Mülkiye müfettişi, ihaleyi alan organizasyon firmasına yapılan ödemeleri mercek altına aldı.
DAVETSİZ KOROYA 80 BİN LİRA ÖDEME
Açık ihale ile 750 bin 100 liraya işi alan şirketin teknik şartnamedeki bazı etkinlikler hiç yapılmadığı halde bunu detaylandırdığı, bazılarına da kısmen ödeme yaptığı belirlendi. Hazırlanan ön inceleme raporunda Mudanya Belediyesi’nin firmaya bazı gerekçeler ve ihale hukukunun esas ve ruhuna aykırı bir şekilde sözleşme bedelini arttırarak 948 bin lira para ödediği tespit edildi. Etkinlikler kapsamında sahne alan Cumhurbaşkanlığı Devlet Senfoni Orkestrası'nın yanında davet edilmeyen Devlet Çok Sesli Korosu’na 80 bin lira, 6 kardeş ülkeden gelen 15’er kişilik ekibin 20’şer kişi olarak gösterilip 87 bin lira, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na da fazladan 13 bin lira, reklam giderleri için de fazladan 3 bin lira ödendiği belirlendi.
KAMU ZARARI BAŞKAN VE MÜDÜRLERDEN TAHSİL EDİLECEK
Ön inceleme sonunda mülkiye başmüfettişi tarafından hazırlanan tanzim raporunda, ihaleyi alan firmaya 216 bin 605 lira haksız ve usulsüz bir ödeme yapılarak kamunun zarara uğratıldığı belirlendi. Raporun sonuç kısmında 216 bin liranın Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Özel Kalem Müdürü, İhale ve Harcama Yetkilisi Mehmet Kartal ile Mali Hizmetler Müdürü Kazım Onaş’tan müştereken ve müteselsilen tahsil edilmesine hükmedildi.
Başkan ve iki müdür rapora itiraz ederken usulsüzlük iddialarıyla ilgili Mudanya Başsavcılığı'nın adli soruşturması devam ediyor. Mütareke kutlamalarında yapılan 948 bin liralık harcamanın detayları ise şöyle: "Kutlama organizasyonu 328 bin lira, halk dansları organizasyonu 227 bin lira, canlı yayın bedeli 194 bin lira, açılış seramonisi 37 bin lira, yerel ve ulusal basına reklam gideri 53 bin lira, sokak aktiviteleri 43 bin lira, atölye çalışmaları 16 bin lira, şov etkinliği 26 bin 500 lira"

TÜRKYILMAZ: “BİZİ KİMSE ENGELLEYEMEZ”
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Temiz, dürüst ve ahlaklı belediyecilik yapımızı hiç kimse engelleyemeyecektir” dedi. Türkyılmaz, sözkonusu bilgilerin algı operasyonu olduğunu iddia ederek şunları söyledi: “Müfettiş raporu kamu zararının tazmin yükümlülüğüne ilişkin olup raporda adli işlemi gerektirecek zimmet suçu tespiti yapılmamıştır. Zimmetle ilgili bir değerlendirme dahi yapılmamıştır. Kamu zararının karşılığı Türk Ceza Kanunu’nda zimmet değildir. Türk Ceza Kanunu kapsamında zimmet suçu; Görevi sebebiyle kendisine tevdi olunan veya muhafaza, denetim veya sorumluluğu altında bulunan para veya para yerine geçen evrak ve senetleri zimmetine geçirmeyi, kurumu aldatarak ve zimmetin açığa çıkmamasını sağlayacak her türlü hileli davranışı kapsanmakta olup kısaca kişisel menfaat ve yarar sağlamak olarak tanımlanır. Kaldı ki, kanun ve yönetmelikler kapsamında; kamu zararının oluşup oluşmadığı, oluşması durumunda ilgili ve sorumlularının tespitinin yapılması, alacak ve takip dosyası hazırlanarak tahsili üst yönetici olarak Belediye Başkanı’na ait olup, bu yönde inceleme yapılmaktadır. Raporda belirtilen kamu zararı, çalışanların zimmetine geçirdiği parayı değil ihale usulünün dışında fazladan Devlet Çok Sesli Korosu’nun konser vermesi, yapancı konukların beklenilen sayıdan fazla gelmesi nedeni ile yapılan harcamalar kapsanmaktadır. Bu konuyu bir kez daha kamuoyuyla paylaşmak istedim.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.