SON DAKİKA
Hava Durumu

Dershaneler daha fazla teşvik istiyor

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2013 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2013 15:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Dershaneler daha fazla teşvik istiyor
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2014 yılında dershaneleri eğitim sisteminde tanımayacağını açıklaması, çocuğunu devlet okuluna gönderip, dershanelere kayıt yaptıran velileri ve dershanecileri düşündürüyor.
Dershaneciler, lise yerleştirme için yapılan SBS imtihanının yılda 1 defa olmak üzere 3 sene üst üste yapılması yerine 3 yıllık dönemde 36 defa gerçekleştirilip ortalamasının alınması uygulamasına geçilmesine rağmen, SBS kurs talebinin azalmadığını söylediler. Vatandaşın, devletin verdiği eğitimi halen yetersiz bularak dershanelere gitmesine karşılık, Bakan Nabi Avcı'nın dershanelerle alakalı açıklamaları kafaları karıştırdı. Bakanlık ise özet olarak dershanelerin özel okula dönüşmesini istiyor. Bakanlık dershanelerin özel okula dönüşmesini, özel okulların bazı şartlarının esnetilip, arsa tahsisi konusunda devletin yardımcısı olması olarak teklif ediyor. Ancak veliler ve dershaneler ise, Avusturalya ve Amerika'da uygulanan charter eğitim sistemi gibi bir öğrencinin devlete olan yıllık maliyetinin çocuğunu özel okula gönderecek velilere ödenerek yapılmasını istiyorlar. Bir dershanenin özel okula dönüşebilmesi için ise en az 4 milyon liralık arazi ve bina yatırımı yapması gerektiğine işaret eden dershaneciler, deshaneye olan ihtiyacın işletmeler, devlet kontrolünden çıksa da, devam edeceğini belirtiyorlar.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Komitesi Meclis Üyesi Zafer Bulut, bakanlığın dershanelerle alakalı düzenlemesinde birçok ayağın yere basmadığını söyledi. Özel okulların kapasitelerinin de bazı şehirlerde yüzde 50 boş olduğunu anlatan Zafer Bulut, "Dershanelerden birçoğunun da okula dönüşmeye mecali yok. Dershanelerin özel okula dönüşmesi için daha fazla teşvike ihtiyaç var. Bazı dershanelerde, özel okulların şirketi altında faliyet gösteriyor. Amerika ve Avusturya'da çocuğunu özel okula göndermek isteyen vatandaşına, devlet olarak yaptığı masrafı kupon olarak takdim ediyor. Bu çeki alan vatandaş, çocuğunu hangi kalitede okula göndermeye gücü yetiyor ise, o okulla anlaşıp devletin verdiği çekin üzerini tamamlayıp eğitim hizmetini alıyor. Türkiye'deki eğitim sistemine de uygun olan bu model ile özel okula olan talebi önce arttırmak gerekiyor. Bu uygulama ile milli eğitim sisteminde reform yapılır. Yeni eğitim yatırımlarını özel sektör yapar. Bunda da başı dershaneciler çeker. Kaliteli eğitim almak için devletten yüzde 50 destek gören vatandaşta çocuğunu tam gün eğitim özel okula gönderir. Müşterisini memnun eden eğitimcilerde okullarını büyütür, hizmet kalitesini arttırırlar. Daha önce gündeme gelen özel okulların bu şekilde teşvik edilmesi uygulaması devreye alınır ise, birçok dershane uygun yerlerde özel okula dönüşür. Hatta devlete ait eğitim alanlarının da bu tarz büyük yatırım yapacaklara uygun vadelerle satışı ile de dershanelerin dönüşümü gerçekleşir. Devletin eğitime bakış açısında sıkıntılar var. Bursa merkezde bir tane hizmetlisi bulunmayan liseler var. Bu hizmetli olmadan müdür nasıl okulda yüzlerce öğrenciye hizmet verecek. Milli eğitimde kalite yarışı özel okullar teşvik edilerek başlatılmalıdır. Eğitim içinde kalite yarışı, birçok yanlışı düzeltecektir. İleriki zamanlarda devletin elinde atıl kalan okulların özel sektöre kiralanması bile düşünülecektir. Devlet hem tam olarak eğitim hizmetini veremiyor. Hem de vatandaşın özelden bu hizmeti almasını teşvik etmiyor. Bir öğrencinin devlete maliyeti bellidir. Bu yüzde 20 daha yüksek tutularak özel okulu tercih edecek velilere imkanlar açılmalıdır. Şu anda Milli Eğitim Bakanlığı'nın teşviklerinin dershanelerin özel okula dönüşmesinde yeterli olmadığını düşünüyorum" dedi.
Bursa'da 20 yıldır dershanecilik yapan Recep Yıldırım ise, sektörde çalışan 80 bin öğretmen ve binlerce işletmenin ticari ilişkilerinin bu dönüşümde dikkate alınmamasını eleştirdi. Özdebir üyesi Recep Yıldırım, "Milli Eğitim bakanlığının kapattım demesi ile işletmeyi kapatmak kolay değil. Benim 17 yıllık kıdemi bulunan öğretmenlerim var. İşyerimin 10 yıllık kira sözleşmesi bulunuyor. Milli Eğitim 2014 de bizi sisteminden çıkartırsa, bizde bakanlığa işletme harcı ödemekten kurtuluruz. Şu anda dershaneleri kapatacağız açıklamasına rağmen ben yüzde 80 kapasitemi bu yıl kayıtlarda doldurdum. SBS imtihanı 3'den 36'ya çıktı. Bu sahadaki kayıtların yüzde 90 ını yapıldı. İlk imtihan olsun, buradaki kapasitemizi de tamamlayacağız. Mili Eğitim'de halen kaliteli bir hizmet verilemediği için vatandaş dershanelere gelmeye devam ediyor. Dershaneleri kapatsanız, vatandaş bu hizmeti özel hoca tutarak daha pahalıya alacaktır. Özel dersinde bir takım ahlaki mahzurları tekrar ortaya çıkacak. Bakanlık önce eğitimdeki eksikliğini gidermelidir. Milli Eğitim dershanelerin okula dönüşmesinde yeterli teşviği de yapmıyor. Biz birkaç yıl önce hafta sonu 2 gün öğrenci olmayan devlet okullarını dershaneler olarak kiralayalım ve devlete kira desteği sağlayalım dedik. Bu teklifimiz bile kabul edilmedi. Dershanelerin özel okula dönüşmesi için bakan bey, bürokratların sınırlı kapasitesi ile basit birkaç teklif sunuyor. Özel sektörde işletmecilik yapanların, bu hizmeti vermeye çalışanların tarafından teşvikleri ortaya koyarlarsa ancak dönüşüm olur. Özel okul için 8 dekarlık arsa bulmak gerekiyor. Bunu nasıl bulacağız. 3 dershane birliği aylardır Başbakanımızdan randevu alamıyor. Ben dershaneleri kapattım demekle mesele çözülmeyecektir. Sınavı kaldırmadan dershaneyi kaldırmak zordur" diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı devlet okullarında kitapları yıllardır bedava dağıtmasına rağmen, çocuğunu özel okula gönderenlerden bu kitapların parasını almaya devam ediyor. Özel okullardaki KDV oranının yüzed 18 den yüzde 1 indirilmesi istenmesine rağmen bu konuda da adım atmıyor. Devletin okullarında ise hizmetli kadrosu bulunmadığından, çocuklar hijyen şartlarından bile uzak şartlarda eğitim almaya çalışıyor. Veliler ise, çocuğunu kısıtlı imkanlarını zolayıp bir özel okula göndermek için devletin bir öğrenci için yaptığı masrafı, çocuğunu özel okula gönderdiğinde kendisine ödemesini istiyor.
(İRF-YS)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.