SON DAKİKA
Hava Durumu

Doğalgazı verimli kullanmanın yolları

Bursagaz, karlı geçen son günlerde müşterilerinin doğalgazdan en verimli şekilde faydalanmaları için alınabilecek bazı tedbirleri paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2017 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2017 13:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Doğalgazı verimli kullanmanın yolları
Bursagaz, karlı geçen son günlerde müşterilerinin doğalgazdan en verimli şekilde faydalanmaları için alınabilecek bazı tedbirleri paylaştı.
Isı yalıtımı ile yüzde 70’e varan oranlarda tasarruf sağlandığını söyleyen Bursagaz Müşteri Hizmetleri Müdür Yardımcısı Mehmet Fehmi Başol, gaz kullanıcılarına şu tavsiyelerde bulundu:

“Çatı izolasyonunuz yetersiz ise izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırın. Sistemlerinize ısı ayarlı termostat monte ettirdiğinizde veya ısı ayarlı termostatı bulunan cihazlar kullandığınızda gaz tüketiminiz optimize olacaktır. Verimli kullanımda oda sıcaklığı 19 derecedir. Oda termostatı olduğunda 1 derece düşer ve yakıt tüketiminde yüzde 6 tasarruf sağlanır. Termostatınızı bir günden fazla evden uzak kalacaksanız kapatın. Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerinizin örtülü olması büyük enerji tasarrufu sağlar. Pencerelerinizden güneş çekildiği zaman perdelerinizi kapatın. Meskenlerde ısı kaybının yüzde 25’i pencere ve kapılardan olmaktadır. Mevcut izolesiz kapı ve pencerelerinizin kenarlarındaki boşlukları pencere süngeri ile kaplayın. Soğuk havalarda sıcaklığı içeride tutmak için duvar veya pencere klimalarının dış havayla temas eden bölgelerini engelleyin. Tüm ısı kayıplarının yüzde 15’i yeniden ısıtılmak zorunda olan hava hareketlerinden dolayı gerçekleşir. Fakat bacalı veya bacasız tipte doğal gaz cihazlarının bulunduğu ortamlarda bulunması mecburi olan 100 santimetre net geçişli havalandırma menfezini kesinlikle kapatmayın. Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar veya perdeler ile engellemeyin, kapatmayın. Radyatörler örtülürse yüzde 15 yakıt tüketimi artar. Bacalı cihazları dolapların içerisine yerleştirmeyin. Bu durum cihazların ortamdan yanma havası almasını engeller ve yanma verimi düşer. Doğal gaz sobası kullanıyorsanız, soba filtrenizi cihazı kullanmaya başladığınız mevsime girdikten sonra her ay kontrol edin, gerekiyorsa değiştirin. Doğal gaz tüketim cihazı ve yeni bir su ısıtıcısı satın alırken verimi yüksek olanı tercih edin. Pişirme ocağını ısınma amaçlı kullanmayın. Bulunduğunuz ortamın konfor şartlarına uygun olarak ısınma cihazını ayarlayın. Sıcak su termostatınızı 50C’ye ayarlayın. Aşırı sıcak su sadece fazla enerji tüketmez aynı zamanda insan cildi için yanık tehlikesi oluşturur. Bu nedenle de sağlıksızdır. Su ısıtma kontrol vanasını “pilot” konumuna getirin, eğer evden bir hafta veya daha fazla uzak kalacaksanız kapatın. Elle bulaşık yıkarken soğuk su ile durulama yapın, bulaşık makinesinde yıkama yapıyorsanız makineyi tam dolu olarak çalıştırın. Sıva üstünden döşenmiş sıcak su borularının yalıtımını yapınız”.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.