SON DAKİKA
Hava Durumu

Doğanbey mağdurlarının zaferi...

Yargıtay'dan kentsel dönüşüm mağdurlarını ilgilendiren emsal karar   Türkiye'nin ilk yerinde dönüşüm projesi ol

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2019 09:10
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2019 10:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Doğanbey mağdurlarının zaferi...
Yargıtay'dan kentsel dönüşüm mağdurlarını ilgilendiren emsal karar

 

Türkiye'nin ilk yerinde dönüşüm projesi olan ve yine Türkiye'nin nüfus bazında en büyük kentsel dönüşüm çalışması olarak inşaat tarihine geçen Doğanbey TOKİ’de başlatılan hukuk mücadelesine mahkeme son noktayı koydu. Mahkeme Doğanbey sakinlerini haklı buldu.

Cihan KAYALI

Bursa’da başlatılan birçok kentsel dönüşüm projesi beraberinde çok farklı sorunları gündeme getirdi. Özellikle evlerin anlaşılan sürede hak sahiplerine teslim edilmemesi veya anlaşılan projenin dışına çıkılması soluğu mahkemede aldırdı. Bursa’da ise inşaatına başlanılan günden beri en çok tartışılan ve 7 farklı dava dosyası ile gündemden düşmeyen Doğanbey TOKİ, bu örneklerin başındaki en büyük proje. Ancak Bursa’nın bu ilk kentsel dönüşüm projesinden diğer mağdurları da sevindirecek bir karar çıktı…

Doğanbey TOKİ'de bulunan hak sahiplerinin açtığı 7 davadan biri olan geç teslimden dolayı kira tazminatı davası 9 yıl sonra TOKİ ve Osmangazi Belediyesi aleyhine sonuçlandı. 3 kez temyize giden dosyada son kararı veren Yargıtay, Türkiye'deki diğer yerinde dönüşüm ve kentsel dönüşüm mağdurlarını da yakından ilgilendiren bir karar verdi. Mahkeme TOKİ ve Osmangazi Belediyesi'nin Doğanbey TOKİ projesindeki hak kayıplarını ödemesine hükmetti. Bilirkişi raporunun ardından hak sahiplerine ödenecek geç teslimden dolayı kira tazminatı tutarı belli olacak.

NELER YAŞANDI?

Doğanbey sakinleri, 2006 yılında yapılan anlaşma gereği proje için karar verici olarak Osmangazi Belediyesi’ni vekil tayin etti. Anlaşma kapsamında Doğanbey TOKİ konutları 3 tip (75,112,5 ve 150 m2) daireden oluşacak ve 18 ay sonra hak sahiplerine evleri teslim edilecekti. Ancak Osmangazi Belediyesi verdiği sözleri tutmadı.

Doğanbey sakinleri ile yapılan anlaşmanın ardından dönemin Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, belediyenin karar verme yetkisini TOKİ’ye devrederek aradan çekildi. TOKİ ise 3 tip olarak anlaşılan daire çeşidini 36’ya çıkardı ve imar planında değişikliğe gitti.

2007 yılında başlayan inşaat projesi 2009 yılında bitmesi gerekirken 2012 yılına sarktı. Yaklaşık 13 bin (2700 daire) Doğanbey sakini 3 yıl boyunca mağdur oldu. Durum böyle olunca hak sahipleri bir avukat ile anlaşarak durumu yargıya taşıdı. 2010 yılında başlayan hukuk mücadelesi 2019 yılında Doğanbey sakinlerinin lehinde sonuçlandı. Dava Türkiye’deki diğer kentsel dönüşüm mağdurları için de örnek oldu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.