SON DAKİKA
Hava Durumu

'Domates'e kısıtlama!

 Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, ‘Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği’ ile domatesin ekim ve dikimi kısıtlanarak

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2013 18:15
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2013 19:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
 Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, ‘Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği’ ile domatesin ekim ve dikimi kısıtlanarak bu ürünün sonunun geleceğini söyledi. 


Karacabey Ziraat Odası tarafından düzenlenen panelde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği’ konusu ele alındı. Ziraat odaları başkanları, salça fabrikaları yöneticileri ve domates üreticilerinin katıldığı panelde konuşan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, domatesle ilgili tebliğ taslağı hazırlamasının, domatesin ekim ve dikimini kısıtlayacağını ve bu mahsulün sonunu getireceğini söyledi.
Karahasanoğlu, ‘Taslağın yayımlandığı şekilde onaylanması ve metinde yer alan Ergestrol ve HMC sınırlaması yürürlüğe girdiği takdirde, domates tarımı kesinlikle bundan olumsuz yönde etkilenecektir. Yaklaşık 800 bin ton salça üretilen bölgemizdeki hasat sezonunu 3-3,5 aydan 15-20 güne indirecek, tarlada yetişen domatesin yüzde 70’i endüstriyel kullanıma alınmadan tarlada kalacaktır. Biz, bu tebliğin yasalaşmaması için yapılması gereken ne varsa yapmaya hazırız’’ dedi.
Panelde konuşan Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca da, en önemli eksikliklerinin faal olarak çiftçilik ve hayvancılık yapan bir milletvekili olmaması ve üreticinin teşkilatlanamaması olduğunu dile getirerek, ‘’Salçalık domates ve mısır sezonu geliyor. Yine aynı sıkıntılarla karşı karşıya kalacağız. Bizim tek istediğimiz para kazanıp evimizi geçindirmek. Tefeciler köylerde cirit atıyor. Biz her zaman derdimizi anlatıyoruz, ama dinleyenimiz yok. Her geçen günde yeni yeni sıkıntılor ortaya çıkıyor. Artık örgütlenerek sesimizi duyurmalıyız’’ şeklinde konuştu.
Tamek fabrikası üretim müdürü İlter Fıçıcı ve Akfa fabrikası üretim müdürü Yaşar Taş ta, Salça ve Gıda Konservesi Üreticileri Derneği’ni (SALKONDER) temsilen geldiklerini ifade ederek, Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği konusunda domates üreticileriyle aynı görüşte olduklarını söylediler.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.