SON DAKİKA
Hava Durumu

Dünyanın kullandığı teknoloji Bursa'da

2 Milyon TL’lik bir yatırımla dünyanın kullandığı Intra Operatif Navigasyon Sistemi’ni bünyesine katan Özel Medicabil Hastanesi, omurga cer

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2017 17:02
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2017 18:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Dünyanın kullandığı teknoloji Bursa'da
2 Milyon TL’lik bir yatırımla dünyanın kullandığı Intra Operatif Navigasyon Sistemi’ni bünyesine katan Özel Medicabil Hastanesi, omurga cerrahisi merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Eğitimini almış bir ekibin kontrolünde ameliyatlarda kullanılan sistem, “Müdahale edilemez, hatta müdahale edilirse felç olur” denilen hastalara yapılan müdahalelerde önemli oranda başarı sağlıyor.

 

Yaklaşık 3 aydır hastanedeki omurga cerrahisi ameliyatlarında uzman ekip tarafından kullanılan Intra Operatif Navigasyon Sistemi, Bursa’nın yanı sıra Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen hastaların da sağlığına kavuşmasında önemli rol oynuyor. Intra Operatif Navigasyon Sistemi, bugüne kadar 40’ın üzerinde hastaya yapılan operasyonda kullanıldı. “Müdahale edilemez, hatta müdahale edilirse felç olur” denilen 55 yaşındaki kadın hastanın ameliyatında da kullanılan cihazla hasta, ameliyat sonrasında sağlığına Bursa’da Özel Medicabil Hastanesi’nde kavuştu.

 Doç. Dr. Aygün, “Ciddi tecrübe gerektiren bir sistem”

Konu ile alakalı açıklamalarda bulunan Özel Medicabil Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hayati Aygün, cihazın son 10 yıldır dünyada yaygın bir şekilde kullanıldığını belirterek şunları söyledi: “Bu cihaz iki ayrı komponentin birleştirildiği bir cihazdır. Hastadan 3 boyutlu görüntüler elde ediyor. Bu verilerin tamamı ana bellekte toplanıyor. Aynı zamanda hastanın daha önceden çekilen röntgeni vb. neyi varsa, bunları da hastanenin veri bankasından tarıyor, buluyor. O anlık aktüel zamanda elde edilen 3 boyutlu görüntüleri, hastadan başka zaman çekilmiş tomografi vb. görüntülerler harmanlıyor. Sonra hastaya yerleştirdiğimiz reseptörler ile hastayı cihaza tanıtıyoruz. Hastanın kemiklerine minik minik çivilerle toplar tutturuyor, cihaza ‘senin hedefin bunlar, bunların üzerinde ben iş yapacağım’ diyoruz. Burada ekibin deneyimli olması gerekiyor. Cihazı kullanacak kişilerin bunun eğitimini almış olmaları ve bunun kullanıldığı merkezlerde en azından belli bir süre çalışmış olmaları gerekiyor çünkü ciddi tecrübe gerektiren bir cihaz. Bu cihaz hastanın bütün anatomik bölgelerini, bir topografik bölge gibi canlı bir şekilde bize tanıtıyor. Bize 6 fotoğraf çıkaran bir cihaz, yönlendirme yapıyor. Bizim müdahalelerimizin ve yer tayinimizin doğruluğunu sağlıyor. Teşhis ve tedavide uygulanacak cerrahi yöntemde de yönlendirme yapıyor. Simülasyon da yapıyor. Hastaya bir implant yapmak istiyoruz ve cihaz da bize onun kalınlığını, boyunu, çapını, açısını söylüyor.”

 

Doç. Dr. Aygün, “Türkiye’de benzer cihazlar var ancak bu marka ve kombinasyon sadece bizde”

Özel Medicabil Hastanesi’nin demirbaşları arasına kattığı cihazın, birebir aynısının Bursa’da olmadığını, Türkiye’de de sadece bir tane olduğunu söyleyen Hayati Aygün, “Bizim kullandığımız cihazın birebir benzeri Bursa’da yok. Ama navigasyon cihazı var. Bizim kullandığımız sistemin görüntü elde ettiği segmentin boyutları dünyadakinin en iyisi, en yüksek boyutta olanı. Daha modern yazılımlarla donatılmış durumda” dedi.

 

Aygün: Nerede ve nasıl kullanacağınızı bilmezseniz fayda alamazsınız.

Bu cihazın sağladığı başarının birebir kullanıcıya bağlı olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Aygün “Ekibimiz yoğun bir eğitim aldı. Bu cihazın başarısı birebir kullanıcıya bağlıdır. Bu cihazla alakalı internette olumsuz yorumlar olabiliyor. Tabi cihazın nerede ve nasıl kullanacağını bilinmediği müddetçe bundan fayda alınamaz. Şuan hastanemiz omurga cerrahisi konusunda dünyanın en ileri merkezlerinin ulaştığı düzeye ulaşmış durumdadır” diye konuştu.

 

Cerraha birçok kolaylıklar sağlıyor

Cihazın, cerrahın işini kolaylaştırdığını belirten Aygün, “Yapılacak işin daha küçük cerrahi işlemlerle yapılmasına olanak tanıyor. Daha doğru yerlere, doğru işlemler yapılmasına imkan tanıyor. Ameliyat öncesi yaptığımız cerrahi planın, hastaya tatbikini sağlıyor” şeklinde konuştu.

 Yakında tüm tümör cerrahisinde kullanılacak

Cihazın anlık anjiyografi de yapabildiğini ifade eden Doç. Dr. Hayati Aygün, İntra Operatif Navigasyon Sistemi’nin şuan yalnızca omurgaya yönelik yapılan tümör cerrahisinde kullanıldığını, ancak siparişi verilen ekipmanın da gelmesiyle birlikte cihazın, başta beyin tümörü cerrahisinde olmak üzere tüm tümör cerrahilerinde de kullanılabileceğini söyledi.

 Aygün, “Medicabil bir eğitim merkezi olacak”

 

Bursa’nın, bu cihazın eğitimlerinin verileceği pilot il olarak seçildiğini anımsatan Aygün, yurtdışından gelecek eğitimcilerle birlikte Özel Medicabil Hastanesi bünyesinde eğitimlerin önümüzdeki günlerde başlayacağını da sözlerine ekledi.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.