SON DAKİKA
Hava Durumu

Ekonomi Bakanı Zeybekçi, Bursa'da

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, faiz oranlarının cesaretle aşağı yönde çekilmesini umduğunu belirterek, "Gelecekle ilgili beklentilerimiz yükse

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2014 18:22
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2014 19:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ekonomi Bakanı Zeybekçi, Bursa'da
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, faiz oranlarının cesaretle aşağı yönde çekilmesini umduğunu belirterek, "Gelecekle ilgili beklentilerimiz yüksek. Pozitif beklentilerimiz faizle ilgili düşüş beklentilerimizi de arttırıyor" dedi. Zeybekci iç piyasanın bu kadar hızlı daralmasından memnun olmadıklarını, ilgili tedbirleri tekrar gözden geçireceklerini bildirdi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda sanayicilerle yuvarlak masa toplantısı yaptı. Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandıran Zeybekci, “Temmuz ayının ortalarına geldik. 2015 Temmuz ayı ortasına kadarki döneme baktığımız zaman Türkiye’deki enflasyon seviyesi yüzde 7’lerin altında. 2015 Temmuz ayı vadeli bir kredi kullandığınız zaman bir faizin maliyetini şirket veya kişi olarak bugün piyasanın yüzde 14-15’ler seviyesinde. Yani gelecekle ilgili beklenti enflasyonu yüzde 7’nin altında olduğu bir öngörüde yüzde 100’ün üzerindeki faiz katlanılabilir değildir. Bu üretim, kalkınma, istihdam, büyüme için iyi değildir. Bu ülkemizin, refahımızın tabana yayılmasıyla ilgili beklentilerimiz açısından da iyi değildir. Onun için ülkemizin gelecekle ilgili beklentileri son derece yüksektir. Geçtiğimiz 2 hafta önce Dünya Bankası Türkiye ile ilgili büyüme beklentisini yüzde 2.4’ten yüzde 3.5’e çıkarttı” dedi.

“YILLIK FAİZ ORANLARININ CESARETLİ ŞEKİLDE AŞAĞI YÖNDE ÇEKİLMEYE DEVAM EDİLMESİNİ UMUYORUM”
Gelecekle ilgili beklentilerin son derece pozitif olduğunu ifade eden Bakan Zeybekci, “Türkiye’nin büyümeyle ilgili beklentilerini aşağı yönde revize edenler yıl ortası geldiğinde bunu tıpış tıpış yukarı yönde revize edecekler demiştim. Türkiye böyle bir ortamı ve pozitif gelişmeleri yaşıyor. Gelecekle ilgili beklentilerimiz son derece pozitiftir. Yani enflasyonla ilgili beklentilerimiz son derece iyidir. 1 yıl sonra tabi ki 2014 yılı sonu itibariyle söylemiyorum. 2015 yılı ortası itibariyle söylüyorum. Yüzde 6’larla bir enflasyonun olacağı ortamlarda faiz, yani 1 yıl sonrayla ilgili gerek hazinenin, gerek tüketicinin, gerekse özel sektörün katlandığı faiz kabul edilebilir değildir. Onun için yıllık faiz oranlarının cesaretli şekilde aşağı yönde çekilmeye devam edilmesini umuyorum. Bu bir maliyet ürünüdür. Yüksek faiz Türkiye’de maliyet enflasyonunu da oluşturuyor. Enflasyonu aşağıya çekmemizde negatif yönde etkisi oluşu, diğer taraftan yüksek faiz Türkiye’de bizim istemediğimiz, yani sorun oluşturan sıcak parayla ilgili cazibe merkezi haline geliyor. Dolayısıyla Türkiye’ye gelen bu sıcak paranın TL’ye talep artması durumunda yine Türk lirasının aşırı değerli bir TL, ihracatı teşvik edeceği, ithalatı cazip olmaktan çıkarıcı bir Türk lirası, dolar kuruna maalesef imkan vermiyor. Yani biz mevcut durumun dediğimiz yönde, faizi aşağıya doğru çekerek dolar kurlarında bu seviyede 2.10, 2.15, 2.20 aralığındaki seviyeler ihracatı arttırıcı, ithalatı daraltıcı veya sabit tutucu, dış ticaret açığımız mesela şu ana kadar ilk 5 ayda yüzde 30’un üzerinde dış ticaret açığımız düştü. Yine aynı seviyede otomatik olarak cari açığımız da aynı seviyede düştü. Bütün bunlar tabi ki dönüp dolaşıp geldiği zaman pozitif beklentilerimiz ve faizle ilgili düşüş beklentilerimizi de arttırıyor. Mesela en son düşüşte 0.75 değil, benim beklentim 1.5 olmalıydı” açıklamasını yaptı.
İç piyasanın bu kadar hızlı şekilde daralmasından memnun olmadıklarını vurgulayan Zeybekci, iç piyasanın canlanması ile ilgili tedbirleri tekrar gözden geçirmeleri gerektiğini dile getirdi.

“BİZİM İÇİN BİRİNCİ ÖNCELİKLİ GELİŞME POTANSİYELİ OLAN PAZARDIR”
Irak ile ilgili de konuştuklarını anlatan Bakan Zeybekci, “Gerek Antep’te, Adana’da, Ankara’da, İstanbul’da Irak ile iş yapan bütün kuruluşlarla görüşüyoruz. Türkiye’nin Bankalar Birliği’yle Irak ile ilgili toplantımız olacak. Haziran ayında yaşadığımız o yüzde 21’lik düşüşü öncelikle sabitlememiz ve sonra tekrar kaybettiklerimizi geri kazanmakla ilgili çalışmalarımız var. Taşımayla ilgili sıkıntılarımız var. Onları da çok kısa sürede düzelteceğimize inanıyorum. Bizim için birinci öncelikli gelişme potansiyeli olan pazardır. Bu poz özelliğini yakışır şekilde önem veriyoruz” şeklinde konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.