SON DAKİKA
Hava Durumu

Elektrik faturalarındaki ekstra bedellere dikkat

Elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedellerinin tüketiciye fatura edilmesinin hiçbir hukuki dayanağının olmadığını belirten Tüketici Dern

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2012 17:58
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2012 18:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedellerinin tüketiciye fatura edilmesinin hiçbir hukuki dayanağının olmadığını belirten Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, “50 TL’lik faturanın 5-10 TL’si ‘perakende satış, iletim, dağıtım, sayaç okuma ve kayıp kaçak’ bedeli. Tüketici kullanmadığı ‘kaçak’ elektrik bedellerinin mutlaka iadesini talep etmeli” dedi. 

Sivas’ta yaşayan Muammer Akbulut, hizmet aldığı şirketi “kayıp kaçak bedeli, tüketim hız bedeli” gibi faturaya yansıyan ödemelerden dolayı şikayet etti. Elektrik faturasındaki perakende satış, iletim, dağıtım, sayaç okuma ve kayıp kaçak bedellerinin hukuka aykırı olduğunu belirterek tüketici hakem heyetine giden Akbulut’un başvurusu üzerine faturadaki bedellerin tüketiciye geri verilmesine oy birliğiyle karar verildi.Tüketiciyi haklı bulan mahkeme kararı ile bir kez daha tüketicinin haklı olduğunu belirten TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, aynı olayın Bursa’da da yaşandığını hatırlattı. Tüketicinin kayıp kaçak tepkisinin yoğunlaştığı ve hukuk mücadelesini kazanmaya başladığı süreçte EPDK'nın kayıp kaçak faturasına bu bedelleri gizlemeye başladığını ifade eden Yılmaz, “Kaçakla ilgili hukuki süreç devam ediyor. Bursa Tüketici Mahkemesinin verdiği kararın aynısı Sivas’ta yaşanması tüketicileri hak mücadelesinde cesaretlendirecektir. Bu süreci kararlı ve örgütlü bir şekilde devam ettirmek tüketicinin sorumluluğundadır.Bu nedenle tüketicilerin bu konuda bulundukları ikametgahında tüketici sorunları hakem heyetlerine başvurarak kayıp kaçakla ilgili geçmişe doğru 10 yıllık bedelini talep etmeli. Geçmişe yönelik kayıpların telafisi için tüm tüketicileri hak mücadelesine davet ediyoruz” diye konuştu.

“BEDELLER TÜKETİCİYE FATURA EDİLMEMELİ”
Bu bedellerin tüketiciye fatura edilmesinin hukuka aykırı olduğunun altını çizen Yılmaz, “Tüketiminden sorumlu olmadığımız elektrik tüketiminin tüketiciye hangi hakla fatura edilmektedir, Devlet kaçağı himaya edemez, etmemeli. Tüketici haksız ve hukuksuz bir uygulama ile karşı karşıyadır. Dünya'da örneği olmayan bu haksız ve hukuksuz uygulamalara bir an önce son verilmelidir. Bu uygulamanın faturalarda gizlenmesini değil, kaldırılmasını talep ediyoruz. Şirketler de tüketici hukukuna saygı göstermeli ve bunu bir avantaj gibi kullanılmamalı” şeklinde konuştu.

“50 TL’LİK FATURADA 5-10 TL BEDEL”
50 TL’lik bir faturanın 5-10 TL’sinin ‘perakende satış, iletim, dağıtım, sayaç okuma ve kayıp kaçak’ bedelleri olduğunu hatırlatan Yılmaz, şöyle devam etti:
“Bu bedeller yıllarca alınınca tüketici uzun vadede büyük maddi kayıp yaşıyor. Tüketici bunu geri isteme hakkına sahiptir. Burara EPDK'ya ve dağıtım şirketlerine büyük sorululuklar düşmektedir. EPDK, kaçak elektrik kaynağının ortadan kaldırmalı, dağıtım şirketleri de şebekeleri yer altına çekerek enerji kaybını önleyecek yatırımlar yapmalıdır. Bu sayede doğal kayıp kaçak bedeli de asgariye indirilmiş olur”.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.