SON DAKİKA
Hava Durumu

Emekli öğretmenden 'iç ısıtan' buluş

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2012 18:14
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2012 19:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Emekli öğretmenden 'iç ısıtan' buluş
Bursa'nın İnegöl ilçesinde, emekli bir öğretmen, sobayla evin bütün odalarını kalorifer sistemi gibi ısıtıyor.

İnegöl'e bağlı Hamzabey köyünde ikamet eden emekli öğretmen Mehmet Atlı'nın sobaya monte ettiği sistemle evin bütün odaları ısınıyor. Emekli olmasının ardından 2004 yılında hayvan gübresinden elde ettiği biyogazla mutfaktaki ocakta yemek pişiren öğretmen, ikamet ettiği evde yaptığı proje ile evin her odasını kalorifer gibi ısıtıyor. Yaptığı sobalı ısıtma sistemi ile bir ton kömürle kış boyunca evin 3 odasını ısıttığını kaydeden Atlı, sistemin can güvenliği açısından riskin asla olmadığını söyledi.

2004 yılında emekli olduğunu ifade eden Mehmet Atlı, "Bir gün aklıma evimin bütün odalarını ısıtabilmek için fikirler geldi. Üzerinde çalıştım. Bir su deposu yaptırdım. Su tesisatı döşeme takımı aldım. Petek, boru, termik anahtar, pompa aldım. Sobanın içerisine ayrı bir kazan yaptırdım. Malzemeleri aldıktan sonra sırasıyla işe başladım. Tek başıma böyle bir sistem yaptım. Diğer odalara petekleri taktım. Sobayı yaktıktan yarım saat sonra ısınan su pompa vasıtasıyla diğer odalardaki peteklere ulaşıyor ve böylece evimi ısıtıyorum. 100 litrelik tanktaki su tüm odalardaki peteklere ulaşıyor. Aynı zamanda su devr-i daim oluyor. Böylece evimizi ısıtıyoruz" dedi.
Bir ton kömürle eskiden evin sadece bir odasını ısıttığını söyleyen Atlı, bu sistemle aynı miktardaki kömürle evin bütün odalarını ısıttığını anlatarak, "Sistemin maliyeti yaklaşık bin lira. Bir arkadaşımız gördü, beraber onun eve de bu sistemi kurduk. Arkadaşımız da memnun" diye konuştu.

2005 yılından beri sistemi kullandığını belirten Atlı, "5 yıldan beri hiç arıza olmadı. Patlama riski asla yok. Önceden kış mevsimlerinde tek odada uyurduk, şimdi herkes kendi odasında uyuyor. Bir misafir geldiğinde, asla üşütmeden konuk edebiliyoruz. Eskiden iki odaya soba kurardık. 2 ton kömür yakardık. Bu sistemle sadece bir ton kömürle kışı geçiriyoruz. Ayrıca termik anahtarla odaların derecelerini de ayarlayabiliyoruz. 35-85 derece arasında ayarlama yapabiliyoruz. Ayrıca sobamızın üzerinde yemeklerimizi yapabiliyoruz. Ekmek ısıtıyoruz. Hem evimizi ısıtıyoruz, hem de yemeklerimizi pişiriyoruz. Doğalgazın olmadığı yerlerde bu sistemi kullanmak çok kolay" şeklinde konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.