SON DAKİKA
Hava Durumu

Emeklilik yaşı ve maaşında reform talebi

Büyük Birlik Partisi Bursa İl Başkanı Ömer Ünsal, emeklilik yaşı ve maaşında reform yapılması gerektiğini söyledi. 

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2013 16:37
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2013 17:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Büyük Birlik Partisi Bursa İl Başkanı Ömer Ünsal, emeklilik yaşı ve maaşında reform yapılması gerektiğini söyledi. 


Ünsal, son günlerde kamuoyunu meşgul eden erken emeklilikle ilgili yaptığı açıklamada, “Toplumun beklentisi, erken emeklilikten ziyade mezarda emeklilik addedilen emeklilik yaşının Türkiye gerçeğine uygun hale getirilerek kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaşına çekilmesi ve yetersiz olan emeklilik maaşlarını düşüren uygulamadan vazgeçilmesi yönündedir” dedi.
4447 VE 5510 sayılı sosyal güvenlik kanunlarına göre ülke kalkınmasından emeklilere pay verilmediğine dikkat çeken Ünsal, “Yasalar bu şekilde çıkarılmıştır. Ülkenin büyüme ve gelişme hızı aktif olarak çalışanlara uygulanır, fakat emeklilere uygulanamaz. Kanunlar hala yürürlükte olduğu için her geçen gün emekli maaşları düşmekte. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 13 milyon emekliyi ilgilendiren mağduriyetin giderilmesi için çalışma yapmalıdır. 2000 yılından bu yana ülkemizin kümülâtif olarak gelişme hızı yüzde 60,2 olmuştur. Emeklilerin bu tarihten beri maaşlarındaki kayıp yüzde 60,2’dir. Ülkemiz ekonomik olarak büyüdükçe emekli maaşları düşmektedir. Emekli maaşları sadece TÜFE oranı kadar artırılmaktadır. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine gelişme hızından pay verilmediği için, emekli olunan yıl ile bugün arasında süre uzadıkça emekli aylıkları daha fazla erimektedir” diye konuştu.
Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bu uygulamaya hemen SGK tarafından son verilmesi gerektiğini söyleyen Ünsal, “Aylık bağlama oranı Ekim 2008 öncesindeki seviyesine yükseltilmeli. Mevcut durumda 2 bin 700 TL civarında veya altında gelir elde eden bir kişi ile asgari ücretten aylık alan bir kişinin emekli maaşında fark olmadığı için işveren çalışanlarını düşük ücretten gösteriyor. Bu durum da kayıt dışılığa sebep oluyor. Çalışan da bu durumu bilmesine rağmen, nasılsa emekli aylığım değişmeyecek düşüncesiyle sesini çıkartmıyor” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.