SON DAKİKA
Hava Durumu

Eserler nerede?

Kırkyama sanatçısı Berrin Kızanlıklı ve çalışma grubundan 2013 yılı Eylül ayında Çin’de düzenlenen Türk Haftası Etkinliğinde se

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2015 16:14
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2015 17:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Eserler nerede?
Kırkyama sanatçısı Berrin Kızanlıklı ve çalışma grubundan 2013 yılı Eylül ayında Çin’de düzenlenen Türk Haftası Etkinliğinde sergilenmek üzere Bursa Valiliği tarafından alınan eserler bir buçuk yıldır kayıp.

 

Bursa Valiliği 3-8 Ekim 2013 tarihlerinde, Çin’de düzenlenen Türk Haftası Etkinliğinde sergilenmek üzere kırkyama sanatçısı Berrin Kızanlıklı ve çalışma grubundaki sanatçılardan Av. Hilal Ülker Çahantimur, Necla Şekercioğlu ve Serap Polat’tan Eylül ayında birer eser istemişti. Uzun çalışma dönemlerinin ürünü hem maddi hem manevi değeri bulunan eserler 1,5 yıldır kayıp. Grup adına hukuki yollardan da süreci takip eden Av. Hilal Ülker Çahantimur, yaşanan sürece dair şu bilgileri paylaştı: “Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun’un daveti üzerine eserlerimizi etkinlikte sergilenmesi için, Yazı İşleri Müdürü Zeki Beyhan’a teslim ettik. Bu eserlerin son derece özel ve kıymetli olduklarını, özenle korunmalarını, herhangi bir aksilik halinde telafisinin mümkün olmadığını ısrarla vurguladık. Devam eden günlerde, eserlerin Kasım ayında açılacak sergimiz öncesinde geri gelmesi gerektiğinden, kendileri ile defalarca iletişim kurulmasına rağmen çelişkili bilgiler aldık ve nihayetinde 28.03.2014 Cuma günü eserlerimizin maalesef Çin gümrüğünden teslim alınamadığını ve yakılarak imha edildiği şeklinde bilgilendirildik.”

Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun, Zeki Beyhan’a eserler hakkında sanatçıların bilgilendirilmesi için talimat veriyor. Zeki Beyhan önce 2 sayfa fotokopi, ardından eser sahiplerinin ısrarı üzerine 2 sayfa daha evrak sunuyor. Av. Hilal Ülker Çahantimur, yaptığı araştırmada iki evrak üzerindeki şirketlerin ünvanlarının birbirini tutmadığını, İstanbul Ticaret Odası’nda yaptığı incelemede şirketlerin gerçek olmadığını belirliyor. Çahantimur, kendilerine gönderilen gümrük belgelerinin de belge niteliği taşımadığını söyledi.

ESERLER YAKILMIŞ OLABİLİR Mİ?

Vali Münir Karaloğlu’na da durumu dilekçe ile aktaran Av. Çahantimur, eserlerin gümrüklendiğine ilişkin hiçbir belgeye ulaşamadığını aktardı. “Gümrükten teslim alınmayan malların yakılarak imha edildiği” iddiasını da araştıran Çahantimur, dilekçesinde “Yine gümrük uzmanları hiçbir gümrüğün iade dışında bir işlem yapamayacağını, yakma gibi bir prosedür bulunmadığını beyan ettiklerinden, kaygılarımız artmıştır.” dedi. Valiliğin sahte bir şirketle çalışmış olması ya da eserlerin bu denli özensiz bir şekilde sahipsiz bırakılması, eser sahipleri açısından oldukça kaygı verici. Süreç devam ederken Samet Ercoşkun’un başka birimlerden sorumlu olarak görevlendirilmesi ve Özel Kalem Müdürü  Zeki Beyhan’ın görevden alınması, sorunun çözümüne yaşanan süreci daha uzun ve zorlu hale getirmekte. Samet Ercoşkun, konunun hem Çin hem de Türk yetkililer tarafından iki koldan araştırıldığı bilgisini verse de henüz eserlere ulaşılmış değil.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.