SON DAKİKA
Hava Durumu

Esnaf bitmeden saltanat bitsin!

►Alpaslan YILDIZ Bursa Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği (BESOB) başkanlığını 1993 y

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2018 21:46
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2018 23:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Esnaf bitmeden saltanat bitsin!
►Alpaslan YILDIZ

Bursa Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği (BESOB) başkanlığını 1993 yılından beri yürüten Arif Tak, esnaf için kılını kıpırdatmazken, sayıları her geçen gün artan AVM’ler esnafı bitirmeye devam ediyor. Esnaf için kavga ettiğini bir tek kişinin bile görmediği Arif Tak, esnafın sırtından tatlı hayatını sürdürüyor.

Arif Tak, 1968 yılında Tahtakale’de bulaşıkçılık yaparken Lokantacılar Odası yönetimine girdi. 3 yıl sonra oda başkanı seçilen Tak, o günden beri o koltuğu kimseye bırakmadı. 1993 yılında bu kez BESOB başkanlığı koltuğuna oturan Tak, özellikle ilçelerdeki odaları tutarak koltuğunu korudu. Görev yaptığı dönemde esnafın haklarını korumak için mücadele ettiğini gören olmadı. Kavga ettiğini, birileriyle esnaf için ters düştüğüne şahit olan olmadı.

ESNAF İÇİN KAVGA VERMEDİ

Arif Tak, esnafın hakkının peşinde koşmak yerine siyasilere, belediye başkanlarına sevimli görünerek iktidarını sürdürmenin çabası içinde oldu. 106 odanın bağlı olduğu BESOB’da 800 civarındaki delegeyle önümüzdeki dönemde yenilenecek seçimlerde de Tak, yeniden aday.  Oturduğu koltukta adeta saltanat süren Arif Tak,  son 20 yılda Bursa’nın her tarafından mantar gibi türeyen ve esnafı bitiren AVM’lerle bugüne kadar mücadele etmek yerine bayılmış taklidi yapmaya devam etti. Esnaf inim inim inlerken onlardan alınan ciddi aidatlarla BESOB’u yöneten, ciddi bir maaş alan, TESK ve esnaf kefaretteki yönetim kurulu üyeliklerinden gelen oturum paraları ile önemli bir gelire sahip olan Tak, mevcut düzenin değişmemesi için mesaisini harcamaya devam ediyor.

SAYI DÜŞSE DE KAPATMIYOR

BESOB’a bağlı 106 oda var. Bunlardan bir kısmı sayısal olarak yeterli olmadığından kapanması gerekiyor ancak iktidarını sürdürmek için o odalara ihtiyacı olan Tak, kendisine muhalefet eden odalar dışındakileri kapatmıyor, birlikten ekonomik destekle devamlarını sağlıyor. Tak, kendisine bağlı oda sayısı 100’ün üzerinde olduğu için bürüt üzerinden 5 asgari ücret maaş alıyor. Oda sayısı 100’ün altında düşerse 2 maaş düşecek ve alacağı 3 bürüt maaş olacak.

İLÇELERDE BİRLİK KURULMASINI ENGELLİYOR

Arif Tak, ilçelerde kurduğu hâkimiyetle iktidarını koruyor. Örneğin Karacabey’de 17-18 oda var. Bunların birleşip birlik kurmaları esnaf için çok daha etkili bir güç oluşturacakken, Tak ilişkileri ile bu odaların birleşmesinin önüne geçiyor. Benzer örnek İnegöl’de de var.  İlçelerdeki delege sayısının düşmesinin önüne geçmek için var gücüyle çalışan Tak, bugüne kadar iktidarını korumayı başardı ancak esnafın her geçen gün bitmesini umursamadı.

GÜÇSÜZ ODAYA MADDİ DESTEK

Bursa’da üye sayısı oldukça azalan ve aidatlarıyla kendini çeviremeyen odalara da sicilden gelen kaynakla destek vererek odaların yaşamasını sağlayan Tak, kendisine muhalif olan Mahrukatçılar Odası gibi odaları ise kapatıyor. Bugün bir oda kurulabilmesi için 500 esnafın bir araya gelmesi gerekirken, üye sayısı 100’ün altına düşmüş odaların dahi devamlılığının sırf iktidarını korumak için Tak tarafından kapatılmadığı iddia ediliyor. BESOB bünyesinde 30’a yakın odanın üye yetersizliği nedeniyle kapatılması gerektiği öne sürülüyor.

ESNAF KAN AĞLIYOR TAK’IN UMRUNDA DEĞİL

Bursa’da kent merkezinde son 20 yılda onlarca AVM ve süper market mantar gibi biterken, esnaf da onlarla birlikte kepenk kapatıyor. Esnafa sahip çıkması gereken örgütü BESOB ise bu konuda ne bir girişimde bulunuyor ne de AVM’lerle mücadele ediyor. Arif Tak, AVM’ler konusunda adeta bayılmış taklidi yapıyor, o konularla ilgili konuşmuyor ve mücadele etmiyor.  Bunun son örneği Durmazlar’a Recep Altepe zamanında İzmir yolunda Bursa’nın en büyük AVM imarı verildi. BESOB hepsinde olduğu gibi bunda da sessiz kalmayı tercih etti.

ODALAR SORGULANMALI

BESOB’un altındaki 106 esnaf odasının da benzer şekilde onlarca yıldır aynı isimler tarafından yönetildiği ortada. Bu günlerde devam eden oda seçimleri de yaşanan trajediyi gözler önüne seriyor. Yüzlerce hatta binlerce üyesi olan odalar 60-80 kişiyle genel kurul yapıyor. BESOB’a ve esnaf odalarına güvenini yitiren esnaf, genel kurullara katılmıyor. Üyelerinden sadece aidat toplayıp hiçbir dertleriyle ilgilenmeyen odaların sorgulanma zamanı geldi de geçti bile.  Sonuç olarak Bursa’da güçlü bir BESOB’un esnafın sorunlarını çözebileceği gibi AVM işgaline karşı da ciddi bir mücadele vereceği ortada. Yıllardır kendi koltuğunu korumak dışında bir başarısı olmayan Arif Tak’ın bu koltuğu bırakması ya da delegeler tarafından emekliye ayrılması esnafın geleceği için büyük önem taşıyor. Aksi halde Arif Tak, Bursa’daki son esnafın kepenk kapatmasını görerek dükkanı kapatacak.



https://youtu.be/N0ZhA4tcSkQ

 
Başkan Tak, hastaneye kaldırıldı
http://sehirmedya.com/bursa-bolge/baskan-tak-hastaneye-kaldirildi/
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.